« Zpět

Zákon o spotřebitelském úvěru - často kladené otázky

| 16. ledna 2017 - 15:45 | Zprávy | Úvěry

Seriál Zlaté koruny o spotřebitelských úvěrech se blíží ke konci. V posledním, pátém, díle budeme odpovídat na často kladené otázky, které jsme v průběhu seriálu dostali od našich čtenářů a spolupracovníků. Článek byl připraven ve spolupráci s Ing. Miroslavem Škvárou, MBA a společností VECTOR Certifikace.

S každým novým zákonem vzniká velké množství otázek, které souvisí se zavedení zákonné normy do praxe. I v tomto případě vznikají na straně poskytovatelů, klientů a zprostředkovatelů dotazy, které jsme v posledních týdnech zaregistrovali.

Zákon č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru nahradil 1.12.2016 původní zákon č. 145/2010 Sb.

1. Mohou naši spolupracovníci, v souvislosti s poskytováním úvěrů,  vybírat od zákazníků platby v hotovosti?

Tuto otázku řeší § 162 - Výběr splátek dluhu a vyplácení spotřebitelského úvěru.

  1. Vybírá-li splátky dluhu nebo zprostředkovává-li výplatu sjednaného spotřebitelského úvěru vázaný zástupce poskytovatele nebo zprostředkovatel vázaného spotřebitelského úvěru, může tak činit pouze v hotovosti a bylo-li tak ujednáno v písemné formě s poskytovatelem a je-li takové ujednání součástí smlouvy o spotřebitelském úvěru.
  2. Vybírá-li vázaný zástupce poskytovatele nebo zprostředkovatel vázaného spotřebitelského úvěru od spotřebitele splátky dluhu, je povinen
    1. vydat spotřebiteli potvrzení, a
    2. přijatou splátku dluhu bez zbytečného odkladu vložit na účet poskytovatele nebo jí předat poskytovateli v hotovosti.

2. Musí být samostatný zprostředkovatel pojištěn?

Samostatný zprostředkovatel musí být dle § 21 po celou dobu své činnosti pojištěn pro případ povinnosti nahradit spotřebiteli škodu způsobenou porušením některé z povinností samostatného zprostředkovatele stanovených tímto zákonem s limitem pojistného plnění nejméně ve výši stanovené nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1125/2014.

Pojištění musí být sjednáno tak, aby spoluúčast, byla-li sjednána, nepřekročila vyšší z limitů 5 000 Kč nebo 1 % sjednaného limitu pojistného plnění.

3. Podnikáme doposud jako nebankovní instituce. Slyšel jsem, že si budeme muset navýšit kapitál. Je to tak?

Ano, novela zákona upravuje výši kapitálu (§ 14 – Kapitál). Počáteční kapitál nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru musí činit alespoň 20 000 000 Kč. Nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru průběžně udržuje kapitál alespoň ve výši odpovídající 5 % objemu poskytnutých a dosud nesplacených úvěrů vykázaných ke konci kalendářního roku.

Kapitál nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru zároveň nesmí klesnout pod minimální výši počátečního kapitálu.

4. Naši spolupracovníci vyřizují zákazníkům úvěry na spotřební zboží. Jakou zkoušku budou muset vykonat?

Ve vašem případě se bude jednat o zkoušku zaměřenou na vázaný spotřebitelský úvěr.  Tato odborná zkouška je vhodná pro všechny zprostředkovatele, prodejce a distributory úvěrů, které jsou vázány na koupi zboží nebo poskytnutí služby. Platí, že spotřebitelský úvěr je vázaný na koupi zboží nebo poskytnutí služby, pokud je určen výhradně k financování koupě určitého zboží nebo poskytnutí určité služby. Nejčastěji prodejci bílého zboží, autobazary atd.

Parametry zkoušky jsou následující:

  • Teoretická část obsahuje 32 uzavřených otázek.
  • 24 otázek v teoretické části má pouze jednu (1) správnou odpověď a jsou hodnoceny jedním (1) bodem.
  • 8 otázek v teoretické části má více (1 až 4) správných odpovědí a jsou hodnoceny dvěma (2) body.
  • Praktická část obsahuje 2 případové studie s pěti (5) otázkami a jsou hodnoceny dvěma (2) body.
  • Pro úspěšné složení zkoušky je třeba dosáhnout alespoň 45 z celkového počtu 60 bodů.
  • Časový limit zkoušky je 90 minut

Podmínky pro úspěšné zvládnutí zkoušky zaměřené na vázaný spotřebitelský úvěr jsou uvedeny v tabulce:

Odborná zkouška – vázaný spotřebitelský úvěr

   

celkem

podmínka složení

Teoretická část jedna (1) správná odpověď

24 otázek

za 1 bod

24 bodů

60 %

celkově 75 %

Teoretická část více (1 až 4) správných odpovědí

8 otázek

za 2 body

16 bodů

Praktická část (případové studie)

10 otázek

za 2 body

20 bodů

60 %

5. Máme zájem certifikovat naše obchodníky  a čím dříve se nám to povede zrealizovat, tím lépe. Kde se můžeme přihlásit?

Pořádat odborné zkoušky zaměřené na prokázání odborných znalostí a dovedností může dle § 62 zákona 257/2016 Sb. pouze akreditovaná osoba. Akreditovanou osobou se pro účely tohoto zákona rozumí ten, komu byla Českou národní bankou udělena akreditace. Česká národní banka zveřejní seznam akreditovaných osob způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Dle informace od Bc. Davida Škváry, jednatele VECTOR Certifikace s.r.o., podala tato společnost již dne 1.12.2016 žádost ČNB. Česká národní banka žádosti vyhoví, pokud jsou splněny podmínky stanovené zákonem, a to ve lhůtě 3 měsíců ode dne, kdy byla žádost doručena České národní bance. Proto lze předpokládat, že akreditované osoby schválené ČNB budou vypisovat první termíny zkoušek ve 2. čtvrtletí 2017.

6. Existuje nějaký studijní materiál kromě Zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru a Vyhlášky č. 384/2016 Sb., o odborné způsobilosti pro distribuci spotřebitelského úvěru?

Lektorský tým VECTORU Certifikace připravuje kromě e-learningu i tištěný studijní materiál s názvem – Spotřebitelské úvěry, průvodce teorií a praxí úvěrování dle zákona č. 257/2016 Sb.

7. V roce 2016 jsem úspěšně složila zkoušku na doplňkové penzijní spoření (DPS). Čím se zkouška na spotřebitelský úvěr (SÚ) liší?

Pokud bych chtěl upozornit na základní rozdíly, jednalo by se o tyto odlišnosti:

  1. Platnost zkoušky na DPS je 5 let, u SÚ platí zkouška neomezeně.
  2. U DPS má každá akreditovaná osoba zkušební otázky schválené ČNB, v případě SÚ budou otázky a odpovědi veřejné a dostupné na webu ČNB.
  3. Zkouška na DPS trvá 90 minut, v případě SÚ se liší podle typu zkoušky (90, 120 nebo 180 minut).
  4. Další odlišnost je v tom, že podmínkou pro uzavírání DPS je maturitní zkouška. V případě SÚ je zákon benevolentnější.

 

Děkujeme za pozornost :)

Již vyšlo:

1. Zákon o spotřebitelském úvěru – jaké změny přináší poskytovatelům? Odkaz: http://www.zlatakoruna.info/zpravy/uvery/zakon-o-spotrebitelskem-uveru-%...

2. Zákon o spotřebitelském úvěru – jaké změny přináší klientům? Odkaz: http://www.zlatakoruna.info/zpravy/uvery/zakon-o-spotrebitelskem-uveru-%...

3. Zákon o spotřebitelském úvěru - jaké změny přináší poradcům? Odkaz: http://www.zlatakoruna.info/zpravy/uvery/zakon-o-spotrebitelskem-uveru-%...

4. Zákon o spotřebitelském úvěru - odborná způsobilost poradců Odkaz: http://www.zlatakoruna.info/zpravy/uvery/zakon-o-spotrebitelskem-uveru-odborna-zpusobilost-poradcu

 

Ing. Miroslav Škvára, MBA  se od roku 1993 věnuje finančnímu poradenství. Pracoval ve stavební spořitelně, penzijním fondu, životní pojišťovně. V roce 1995 úspěšně vykonal makléřskou zkoušku na cenné papíry a kapitálové trhy pořádanou Ministerstvem financí.

Přednáší externě na „Czech Management Institute Praha“ a na Gymnáziu Voděradská – Praha 10. Od roku 2010 se specializuje na vzdělávání v oblasti finanční V letech 2014 a 2015 spolupracoval na projektu SEKO „Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí“ pořádaném Fondem dalšího vzdělávání. Pravidelně publikuje v měsíčníku Národní pojištění a připravuje webináře na téma finanční gramotnosti. Od roku 2013 se věnuje také lektorské činnosti v souvislosti s certifikacemi finančních poradců na penzijní produkty a spotřebitelské úvěry. V roce 2016 byl Zlatou korunou jmenován Akademikem roku. V listopadu již bude k dispozici učebnice Finanční gramotnosti 2016, jíž je autorem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobrý den,zajímalo by mně jak to je u zaměstnanců.Pracujeme v obchodě kde nabízíme splátkový prodej,v nových podmínkách je prý maturitní zkouška nebo vyšší vzdělání.Někteří toto splňují ale máme i zaměstnance kteří mají pouze vyučení,mohou tito zaměstnanci získat např.nějakou zkouškou oprávnění k uzavírání úvěrů nebo je to skutečně vázáno jen na lidi s maturitou a výše.Znamenalo by to tedy že zaměstnanci s vyučením by mohli přijít i o práci,neboť by nesplňovali dané podmínky vzdělání?Předpokládám že si ve 45-50 letech těžko budou doplńovat vzdělání.Děkujeme předem za informace.

To by mě také zajímalo bude někdo reagovat?