« Zpět

Zrušit původní smlouvu u životního pojištění se zpravidla nevyplatí

| 20. března 2014 - 10:00 | Zprávy | Životní pojištění

V poslední době se trend tzv. přepojišťování uzavřených smluv životního pojištění poněkud zmírnil, ale pojišťovnictví se s nesmyslným ukončováním platných smluv a uzavíráním nových ze strany některých zprostředkovatelů potýká stále. Odborníci před rušením starých smluv proto nadále důrazně varují.

Na rozšířený nešvar výpovědí starých smluv a sjednávání nových upozorňuje i ředitel Úseku pojištění osob Pojišťovny Kooperativa Filip Král. „Finanční poradci tlačí klienty do výpovědi stávající smlouvy s tím, že pro ně není výhodná. Následně s nimi uzavřou nové, lepší a moderní pojištění. Toto sjednání nového pojištění je ale často pro klienty velmi nevýhodné – mohou zbytečně přijít o část zaplacených prostředků, v některých případech může jít i o desítky tisíc korun.“
 
Praxe tedy hovoří zcela jasně a každý by si měl takovou nabídku dobře rozmyslet a raději neriskovat. Rušit smlouvu je přitom úplně zbytečné, protože, pokud již nevyhovuje, stačí ji jenom pozměnit. Pojišťovny dnes klientům běžně umožňují stávající smlouvu upravit a nastavit si nové parametry, odpovídající lépe osobním potřebám i novým možnostem, které trh nabízí. Klient si tak platnou smlouvu upraví podle nejnovějších trendů a nemusí platit počáteční náklady k nové smlouvě.
Ať již je důvodem zrušení životní pojistky nabídka nové, „lepší“ smlouvy, anebo nedostatek financí na její splácení, vždy je možné najít řešení, které je pro nás výhodné a znamená platnou smlouvu nerušit. „V případě komplikované finanční situace je lepší se s pojišťovnou dohodnout na snížení nebo přerušení placení pojistného.  V případě, že jsou parametry produktu nevyhovující, lze pojistnou ochranu rozšířit nebo upravit tak, aby odpovídala aktuálním potřebám,“ vysvětluje Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.
 
Je třeba si uvědomit, že životní pojištění není produkt k dosažení krátkodobého efektu. Životní pojištění by nás mělo chránit po celý produktivní věk. To, že u nás průměrná délka trvání smlouvy životního pojištění představuje 5 let, je ve viditelném  rozporu se smyslem a posláním tohoto produktu. Jednou z příčin je právě předčasné ukončování smluv.
 
Optimální by bylo sjednávat životní pojištění na dobu nejméně deseti až dvaceti let. Tato doba je i dostatečně dlouhá k tomu, aby bylo zároveň možné zhodnotit své finance v rezervotvorné složce tohoto pojištění. Docílit v kratším časovém horizontu rozumného výnosu je téměř nemožné. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.