« Zpět

Výzkum PČS: Češi podceňují pojištění invalidity

| 25. listopadu 2013 - 13:02 | Zprávy | Životní pojištění

Češi netuší, kolik člověka připoutaného na invalidní vozík stojí úprava bytu, na základě jakých kritérií se určuje konkrétní stupeň invalidity nebo jaké výše může dosahovat invalidní důchod. Lidé se mylně domnívají, že se stanou invalidní jen v důsledku úrazu. Navíc se pojišťují na nedostatečné částky. To říkají výsledky výzkumu, který pro Pojišťovnu České spořitelny zpracovala společnost Ipsos.

„Výsledky průzkumu ukázaly, že Češi stále netuší, co pro ně po finanční stránce znamená být vážně nemocný. Že se bezbariérová rekonstrukce bytu 2 + 1 v patře paneláku bez výtahu vyšplhá nad 0,5 milionu korun, ví jen 17 % lidí,“ říká Jana Jirásková, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny. „Také naše interní statistiky dokazují, že klienti podceňují pojištění invalidity a pojišťují se na nedostatečné částky. Optimální pojistná částka by měla být alespoň ve výši 0,5 milionu korun. Lidé si ale sjednávají v průměru částky do 400 000 korun.“
 
 
Češi netuší, kolik stojí bezbariérová úprava bytu, ani jak vysoký by měli invalidní důchod. Ti, kdo pojištění mají, tvrdí, že si invaliditu sjednali bez předchozí špatné zkušenosti s tímto rizikem. Ve skutečnosti si ale pojistí trvalé následky úrazu a věří, že mají invaliditu pojištěnou. Jenže ta vzniká hlavně jako důsledek onemocnění, úrazem jen v 5 % případů. A to 80 % lidí neví. 
 
Na dotaz, čeho se nejvíc bojíme, muži odpovídají, že mají obavy z úrazu s trvalými následky, ze snížení příjmů z důvodu invalidity a že nechají své blízké bez zabezpečení. Naopak ženy mají větší strach z onemocnění svých blízkých. Mladí lidé zatím nemyslí na problémy stáří, starší generace se ale obává své závislosti na pomoci od ostatních. 
On-line výzkum pro Pojišťovnu České spořitelny realizovala společnost Ipsos. Dotazníkového šetření se účastnilo 1 030 respondentů ve věku 18 až 65 let. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.