« Zpět

UNIQA rozkryla v prvním pololetí podvody za více než 14 milionů

| 17. července 2020 - 9:30 | Zprávy | Životní pojištění

- Meziroční nárůst počtu šetřených případů o více než 40 %
- Znovu meziroční růst průměrné hodnoty prokázaných podvodů
- Největší výskyt podvodů v pojištění aut a odpovědnosti

UNIQA pojišťovna odhalila za prvních šest měsíců letošního roku celkem 305 nových sporných pojistných událostí, v porovnání s rokem 2019 o 44 % více. Šetření s prokázáním podvodných aktivit bylo ve sledovaném období ukončeno u poloviny kauz. Celkově se chtěli „také klienti“ neoprávněně obohatit o částku vyšší než 14 milionů korun. Celková uchráněná částka meziročně klesla o necelých 14 % a potvrdila trend z loňska.

Za prvních šest měsíců roku 2020 ale vyrostla průměrná částka, o niž chtěli podvodníci UNIQA pojišťovnu obrat v prokázaných případech: z loňských přibližně 88.000 na letošních 96.000 korun, což představuje rozdíl více než 9 %. Navýšení je způsobeno vyšším podílem případů v pojištění aut a odpovědnosti, zatímco před několika lety ještě dominovaly škody z úrazového pojištění a pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti, kde jsou nestandardně uplatňované škody zpravidla nižší. Dominance oboru pojištění osob byla patrná u kriminálních aktivit zákazníků tři roky po sobě 2015-2017, poslední tři roky ale klesají.

V pojištění osob, tedy v úrazovém, cestovním a životním pojištění, sporných případů ubylo téměř o čtvrtinu. Zatímco v životním a úrazovém pojištění je registrován další pokles, meziročně registruje UNIQA zvýšenou aktivitu podvodníků v cestovním pojištění (částečně ze starších dořešených velkých kauz). V posledním roce odpadly skupinové pokusy o podvod, které zahrnovaly desítky klientů. Přispěl k tomu provoz tržního detekčního systému SVIPO II, jenž identifikuje nestandardní vícenásobné pojištění u různých společností. A dále pomáhá interní preventivní postup aktivovaný už při vstupu do pojištění. Na celkovém prokázaném neoprávněně nárokovaném plnění prvního pololetí se podílelo pojištění osob celkově z 20 %.

V prvním pololetí 2020 zůstaly v čele nově šetřené pokusy v povinném ručení (meziročně 2,5x více; polovina kauz prokázána) a v havarijním pojištění (meziročně 2,2x více, čtvrtina případů už dokázána), kde byly zaznamenány „čachry“ s celkovou prokázanou hodnotou ve výši 7,1 milionu korun (loni 8,6 milionu korun). Celková hodnota nároků usvědčených podvodníků se na celkové výši pojistných podvodů UNIQA během prvních šesti měsíců 2020 podílela z 51 %. Pokusy se dějí v souvislosti se stále častějším uplatňováním uměle navýšených nároků za újmu na zdraví a příslušenství z nehod v povinném ručení, kde jsou nárokovaná odškodnění relativně vysoká. Průměrně podvodně uplatněná škoda v povinném ručení činila 121.000 korun (loni 81.500 korun; meziročně +48 %). V havarijním pojištění registruje UNIQA za 1. pololetí neoprávněný průměrný požadavek na plnění ve výši 115.500 korun (loni 120.000 korun; meziročně -4 %). Při posuzování těchto údajů je třeba vzít do úvahy také velmi rychlé posilování kmene pojištění aut UNIQA, i když tempo růstu kriminálních aktivit bylo podstatně vyšší.

Podstatně vzrostla i celková hodnota podvodů u pojištění odpovědnosti, a to již druhý rok za sebou. Konečný součet neoprávněných prokázaných nároků činil v prvním pololetí 3,5 milionu korun, tedy čtvrtinu celkové uchráněné hodnoty ve sledovaném období. Lze předpokládat, že tento druh pojištění bude pro podvodníky lákavý i v budoucnu, protože výše odškodnění za způsobené majetkové škody i újmy na zdraví v posledních letech strmě vzrostly. Třetím rokem za sebou se počet šetřených kauz zvýšil.

Někdy se vyplatí podrobné šetření a důkladné rešerše případů, u nichž zkušení likvidátoři „větří“ nepravosti. Stalo se tak i začátkem roku 2020, kdy námi pojištěný vůz na povinné ručení při couvání vrazil do zaparkovaného BMW řady 7 a poškodil plech na dveřích. Podivné bylo, že majitel BMW požadoval i náhradu za poškozenou převodovku a řídící jednotku vozidla, tedy díly uložené v jiné části vozu. Při důkladném prošetření bylo zjištěno, že se viník i poškozený dobře znají. A dále bylo zjištěno, že vozidlo mělo promáčklé dveře z loňské bouračky s pražskou tramvají – fotodokumentace místa škody na autě se přesně shodovala. Po předložení důkazů řidič svůj nárok stáhl, i když původně požadoval úhradu několika stovek tisíc korun.

Jiný mladík se pokusil fingovat totální škodu na svém sportovním vozu Subaru Impreza – za pojistné plnění z havarijního pojištění už měl možná vyhlédnutý novější model. V autě ze zatáčky vyletěl přes příkop do roští, kde se zastavil, ale nabourané auto bylo nalezeno jinde. Technikům se nezdála trajektorie nehody – ze silnice auto letělo rovně do křoví, kde prokazatelně zůstalo stát. Poté se však dalo znovu do pohybu, opsalo nepravděpodobně dlouhou kružnici a přesně „trefilo“ strom na straně, aniž by brzdilo. Při konfrontaci svůj pokus obrat UNIQA mladý muž také „položil“ a na dalšího závoďáka bude muset poctivě šetřit. UNIQA tak zachránila pojistné plnění ve výši 150.000 korun.

Переходите по данной ссылочке на сайт https://pornofilmys.com и тут смотрите высококачественное онлайн порно видео в хорошем качестве. Выбирайте для себя самое горячее порнографическое видео и совершенно бесплатно просматривайте его до самого конца. Рекомендую Вам не томить себя в ожидании и насладиться просмотром красивого порнографического ролика с влюбленной парочкой.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.