« Zpět

Pojištění napříč lidským životem – životní pojištění

| 21. října 2013 - 14:58 | Zprávy | Životní pojištění

Tentokrát půjde o život. Jaké druhy životního pojištění existují, v čem jsou výhodné a kdy je uzavřít? Odpovědi na tyto otázky najdete v dalším čísle našeho seriálu o pojištění.

Kapitálové životní pojištění
Pojištění pro případ smrti a zároveň spoření, to je kapitálové životní pojištění. Částka, kterou v nasmlouvaných intervalech pojišťovně platíte, se dělí na 2 části. Jedna z nich kryje riziko smrti, druhá pak představuje kapitálovou hodnotu a je určena ke spoření. Tuto kapitálovou hodnotu pojišťovna dále investuje a zhodnocuje. Investování spořených finančních prostředků je však omezeno garantovanou výnosností kapitálového pojištění. Přesně procento je předem stanoveno smlouvou.
 
Kdy a kolik získáte
Pokud se dožijete smluveného konce pojistky, vyplatí vám pojišťovna jak smluvenou pojistnou částku, tak zhodnocené spoření. To samé vyplatí pozůstalým v případě vaší smrti. 
Výhodou kapitálového životního pojištění je díky spořicí složce možnost daňových úlev. Ale pozor. Když se rozhodnete pojištění předčasně ukončit, budete muset daňové zvýhodnění zpětně dodanit.
Hodí se pro ty, kteří:
  • Chtějí zajistit rodinu ohroženou nečekanou ztrátou významného příjmu.
  • Přejí si své finance zhodnocovat.
  • Preferují menší, ale předem garantovaný zisk.
Důchodové životní pojištění
Více spořit, méně se pojišťovat – to je shrnující myšlenka důchodového životního pojištění. Jedná se o speciální druh kapitálového životního pojištění, které by se dalo charakterizovat jako pojištění pro případ dožití. Jeho hlavním smyslem je naspořit co nejvyšší částku, kterou pak budete moci v důchodovém věku čerpat a vylepšit si tak svůj životní standard.
Poměr mezi částkou určenou ke spoření a částkou na pojištění je tedy nakloněn především spoření. Ale funkce krytí rizika smrti samozřejmě v tomto produktu zůstává.
 
Investiční životní pojištění
Nebojíte se riskovat a oceníte vyšší zhodnocení? Přesně pro vás je tu investiční životní pojištění. V základu se investiční pojištění neliší od kapitálového. Opět tu platí, že část prostředků slouží jako krytí rizika smrti, zbytek je investován. 
Na rozdíl od kapitálového pojištění zde však berete odpovědnost do svých rukou přímo vy: volíte si jeden z nabízených podílových fondů, do kterého budete své prostředky investovat. Riziko, zda se finance adekvátně zhodnotí, či nikoli, nesete vy.
 
Kdy a kolik získáte
Finální částku, kterou obdržíte vy, nebo vaši pozůstalí po skončení pojistky, nelze s jistotou předem určit. Máte šanci, že se vaše peníze mnohanásobně zhodnotí. Na druhou stranu zde však existuje i riziko, že nedosáhnete ani na tu částku, kterou jste do investičního spoření původně vložili.
Hodí se pro ty, kteří:
  • Chtějí finančně zajistit svou rodinu pro případ náhlého úmrtí
  • Chtějí své finance výrazně zhodnotit
  • Nebojí se podstupovat riziko
Rizikové životní pojištění
Je vaše rodina existenčně závislá na vás a vašem příjmu? Jste zatíženi hypotékou, nebo jiným velkým úvěrem? V tom případě využijte rizikové životní pojištění
Zatímco u předchozích 2 typů pojištění bylo součástí i spoření, v případě rizikového životního pojištění tomu tak není. Jeho jediným účelem je postarat se o to, aby v případě jakékoli nehody nebo jiné nečekané situace byla vaše rodina finančně zajištěná.
Kdy a kolik získáte
Pojistnou částku v tomto případě pojišťovna vyplatí jen v případě pojištěného rizika, tedy smrti. 
Hodí se pro ty, kteří:
  • V první řadě potřebují z finančního hlediska zajistit svou rodinu, nebo vyřešit otázku splácení úvěru.
  • Spoření řeší jiným způsobem, nebo ho v současné době vůbec využívat nechtějí.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Vaše nabídka je úžasná až na to, že se týká pouze lidí do 70 let. Přesto, že se

délka života prodlužuje, tak starší lidé mají smůlu, pro ně toto pojištění není i když

byli předtím pojištěni.