« Zpět

Nové odborné zkoušky v pojišťovnictví mají zelenou: Databázi otázek dokončily ČAP a EFPA

| 26. srpna 2019 - 6:02 | Zprávy | Životní pojištění

Česká národní banka dne 13. srpna 2019 oficiálně převzala databázi otázek, která bude již od tohoto roku závazně používána pro odborné zkoušky podle zákona o distribuci pojištění a zajištění. Odborné zkoušky budou nově skládat všichni pracovníci pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů, kteří se podílí na distribuci pojištění. Nová povinnost se může týkat až 100.000 osob, které na trhu aktuálně působí a jsou zapsány v registru ČNB.

Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven k projektu říká: „Pro celý trh i pro nás jako asociaci je důležité především to, že zkoušky přinesou zvýšení odbornosti zprostředkovatelů. I proto jsme se do výběrového řízení přihlásili a následně otázky vytvořili,“ a dále dodává: „Jsem přesvědčený, že je přezkoušení zásadní pro kvalitu trhu. Na otázkách pro odborné zkoušky jsme pracovali ve spolupráci s celým pojišťovnickým sektorem a jeho odborníky, velmi si také vážíme spolupráce s Českou národní bankou a Ministerstvem financí.“

Největší dílo na trhu je připraveno k použití 

Zpracovaná databáze je výsledkem projektu, jehož zadavatelem je Česká národní banka. Vítězem zakázky se v říjnu loňského roku stalo konsorcium České asociace pojišťoven a Evropské asociace finančního plánování ČR. Spojením odborníků na trh pojištění a vzdělávání byl realizován dosud největší projekt tohoto druhu v ČR, což dokumentují následující údaje:

  • 1500 vytvořených otázek v 6 tematických oblastech
  • 100 případových studií
  • Délka trvání projektu: 8 měsíců
  • Přes 70 členů týmu ČAP-EFPA
  • 271 pozvaných testerů a oponentů napříč trhem

Databáze má sloužit trhu

„Naším cílem bylo vytvořit takovou databázi otázek, která bude odpovídat přísnému a detailnímu zadání ČNB, a současně bude využitelná jako dobrý zdroj informací a znalostí pro uchazeče. Věříme, že úspěšný absolvent využije získané znalosti i v praxi, zejména díky využití prakticky orientovaných případových studií, uvádí Petr Volek, vedoucí projektu a člen Rady EFPA ČR.  

Otevřená tvorba

Tvůrci přizvali k oponentuře vznikajících otázek také široký okruh odborné veřejnosti. Přizvány byly všechny členské společnosti profesních asociací ČAP, EFPA, AČPM, ČASF, ČLFA, ČBA, a dalších.

Pozvaní zájemci z pojišťoven i distribučních společností měli možnost připomínkovat vznikající databázi dvěma způsoby:

  • Vyzkoušet si test na pilotním testování v kongresovém sále ČNB, které se konalo v březnu 2019,
  • vznášet připomínky k otázkám i studiím ve speciální online aplikaci EFPA, čehož využilo 188 osob z několika desítek společností napříč trhem.

Databázi otázek nyní bude spravovat Česká národní banka ve spolupráci s odborníky z ČAP a EFPA. První uchazeči budou skládat zkoušky u akreditovaných osob již od září 2019. Všichni pracovníci pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů pak musí odbornou zkoušku složit nejpozději do konce listopadu 2020.  

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.