« Zpět

Výsledky 19. ročníku soutěže Zlatá koruna

| 29. června 2021 - 14:14 | Zprávy

Zlatá koruna, nejstarší soutěž finančních produktů u nás, přinesla už po devatenácté aktuální výsledky. Nezávislá porota odborníků, která má téměř 400 členů, zhodnotila celkem 202 produktů ve 24 kategoriích. Zabodovaly především inovativní „digi“ produkty a ty, které nejvíc pamatují na obsahový přínos a uživatelský komfort pro uživatele. 

Koronavirus soutěž finančních produktů Zlaté koruny „nezmenšil“ ani výrazně nezměnil, zato si v ní bohužel vybral daň nejvyšší: zemřel dlouholetý předseda Rady Finanční akademie Zlaté koruny profesor Michal Mejstřík. Tuto porotu odborníků proto nově řídí doc. Ing. Petr Dvořák, Ph.D., prorektor Vysoké školy ekonomické v Praze. Záštitu nad celým projektem opět převzali ministryně financí JUDr. Alena Schillerová, PhD. a guvernér ČNB Ing. Jiří Rusnok. Už podruhé, vzhledem k pandemickým opatřením, se vyhlášení výsledků soutěže nemohlo uskutečnit osobním setkáním na tradičním slavnostním Galavečeru. 

 

Orientace v problematice peněz a rodinných financích se právě v době, jako je tato, stává ještě důležitější občanskou dovedností, připomíná v souvislosti s letošním ročníkem Zlaté koruny JUDr. Alena Schillerová, PhD., ministryně financí ČR a dodává: “ … podporuji každý seriózní projekt zaměřený na zvyšování finanční gramotnosti a popularizaci tohoto tématu. Patří sem i Zlatá koruna, která umožňuje jednotlivé produkty navzájem porovnávat a pomáhá tak lidem vyznat se v často spletitém světě finančního trhu.” 

 

Náš finanční sektor vstoupil do koronakrize jako dobře kapitálově vybavený a vysoce odolný vůči šokům. Jeho rezervy spolu s vysokou likviditou mu umožnily bez problémů přestát dosavadní dopady pandemie. Oceňuji také pružnost, s jakou se finanční sektor dokázal s krizovou situací vypořádat, a jak vstřícně zareagoval na potřeby svých klientů,“ konstatuje Ing. Jiří Rusnok, guvernér ČNB. 

 

Kdo letos zvítězil?

 

Letos nejvíce, celkem 9 ocenění, získali Česká spořitelna a MONETA Money Bank. Česká spořitelna ale dosáhla výše z pohledu “olympijského” bodování, když Zlatou korunu získala ve 4 kategoriích. MONETA Money Bank si opět drží postavení technologického inovátora, když ve dvou kategoriích On-line aplikace a v Ceně veřejnosti „vybojovala“ čtyři medaile s produkty nová Internet Banka a Aplikace MONETA Smart banka.
V pojišťovnictví stejně jako vloni nejvíce bodů získala Kooperativa pojišťovna.

 

V kategorii On-line aplikace, jejíž význam stále stoupá díky přesunu distribuce do samoobslužného modelu, je získání prvního místa obzvlášť cenné. Loňského vítěze v této kategorii, MONETU, letos vystřídala Air Banka s aplikací My Air. Stříbrná a bronzová koruna v On-line aplikacích patří společnosti MONETA Money Bank s její Aplikací MONETA Smart Banka a novou Internet Bankou. 

 

„Již opravdu nestačí poskytovat základní bankovní služby. Klienti už nejen chtějí, ale potřebují víc – třeba mít různé funkce, ať už bankovního, či nebankovního charakteru pohromadě, na jednom místě, v jedné aplikaci, on-line. A dva koronavirové roky s lockdowny to ještě akcelerovaly, říká k tomu Dr. Pavel Doležal, ředitel a zakladatel projektu Zlatá koruna.

 

Umístění v On-line aplikacích komentuje i Mgr. Ing. Dominik Stroukal, Ph.D., hlavní ekonom Platební instituce Roger, člen katedry ekonomie VŠ CEVRO institut a člen Finanční akademie Zlaté koruny: „Výsledek soutěže v této kategorii je zajímavý i tím, že první Air Bank a MONETA na druhém a třetím místě, míří pod stejného majitele a nově vzniklý třetí největší bankovní dům na českém trhu by tak obsadil všechny tři stupně vítězů.

V kategorii Novinka roku Finanční akademie Zlaté koruny nejlépe ohodnotila Hlasové ovládání mobilního bankovnictví, což opět potvrzuje digitální vyspělost Air Bank a aktuální příklon k co nejjednodušším, přívětivým produktům.

Česká spořitelna si ze soutěže odnáší první místo hned ve čtyřech kategoriích, za Hypotéky, Cenu za společenskou odpovědnost a se společnostmi Česká spořitelna – penzijní společnost za Penzijní spoření (produkt Penzijní spoření s ČS) a se společností Stavební spořitelna České spořitelny za stavební spoření (produkt Stavební spoření od Buřinky v Georgi). 

 

Druhou nejúspěšnější bankou se 3 Zlatými a 3 Stříbrnými korunami se letos stala Equa bank, která si drží nejlepší umístění v kategorii Účty. V Ceně podnikatelů vystřídala mBank. I v další kategorii účtů, tentokrát spořicích, získala zlato za nejlepší spořicí účet (Spořicí účet HIT). Stříbro získala v Ceně veřejnosti s produktem Běžný účet zdarma a bez podmínek, v Bankovních úvěrech a Podnikatelských účtech.

 

V kategorii Obchodování s cennými papíry letos vyhrála Patria Finance. „Už jen za účelem uchování kupní síly je tedy nutné investovat, protože čistě spořením se na rozdíl od dob minulých už jen chudne. Investiční platformy, které se umisťují v této kategorii na stupni vítězů, nabízejí v České republice opravdu příznivý poměr nabízených služeb a úrovně poplatků. Investování je rizikovější než spoření. Bez rizika už ale kupní sílu svých peněz neuchráníme,“ tvrdí Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády a člen Finanční akademie Zlaté koruny.

V letošním ročníku FinTech „bojovalo“ 14 projektů z oblasti finančních služeb. Hodnotila je FinTech akademie Zlaté koruny složená ze 74 porotců, která posuzuje hlavně aktuální trendy na poli technologií, digitalizace a inovace finančních služeb, uživatelskou zkušenost (UX) a udržitelnost. V této progresivní kategorii FinTech se raduje z prvenství Mutumutu - online životní pojištění, které klienty odměňuje za zdravý životní styl.

 

V sektoru pojišťovnictví získala Kooperativa pojišťovna celkem pět ocenění. V těsném závěsu je Česká podnikatelská pojišťovna. Tradičně je i letos vysoce hodnocena Allianz pojišťovna, která stejně jako vloni má dvě Zlaté koruny. Prvenství obsadila jak v kategorii životní, tak neživotní pojištění

„Vyhlášením vítězů končí nejen jeden ročník, ale současně i další začíná. Před Finanční akademií bude stát nelehký úkol, aby byla schopna i nadále komplexně a objektivně hodnotit finanční produkty. I pokud se totiž naplní celosvětové úsilí a pandemii se podaří zkrotit, nejistota ohledně jejích dopadů nezmizí. Otázky míry inflace, vývoje úrokových sazeb, udržitelnosti veřejných financí, stability finančních institucí nebo financování penzijního systému tak bude potřeba brát v úvahu ve větší míře, než tomu bylo v uplynulých letech, uzavírá předseda Rady Finanční akademie doc. Ing. Petr Dvořák, Ph.D.

 

V anketách Cena veřejnosti a Cena podnikatelů (produkty pro malé a střední podnikatele), ve kterých hlasuje veřejnost, hned třikrát bodovala MONETA Money Bank následovaná Equa bank se dvěma cenami. 

V Ceně za společenskou odpovědnost, ve které se hodnotí nejpřínosnější projekty CSR, byla na prvních dvou místech úspěšná Česká spořitelna, třetí místo obsadila Československá obchodní banka se svým projektem ČSOB pomáhá regionům.

Aktuálně stále pokračuje internetový rádce Zlaté koruny Peníze v roušce na webových stránkách www.penizevrousce.cz vzniklý na začátku koronavirové pandemie, kde se zájemci mohou zeptat na cokoliv, co je zajímá ze světa financí.

 

 

 

Výsledky soutěže Zlatá koruna 2021:

 

Kategorie pro spotřebitele

 

Účty

1.

Běžný účet zdarma a bez podmínek

Equa bank

2.

Fio osobní účet bez poplatků

Fio banka

3.

Běžný účet Air Bank

Air Bank

 

 

Spořicí účty (ocenění v podkategorii Účty)

1.

Spořicí účet HIT

Equa bank

2.

Spořicí účet+

Banka CREDITAS

3.

Hello spoření

Hello bank!

 

 

Stavební spoření

1.

Stavební spoření od Buřinky v Georgi

Stavební spořitelna České spořitelny

2.

Stavební spoření online

MONETA Stavební spořitelna

3.

Stavební spoření RSTS 

Raiffeisen stavební spořitelna

 

 

Hypotéky

1.

Hypotéka České spořitelny 

Česká spořitelna

2.

Hypotéka bez poplatků 

Hypoteční banka

3.

ČSOB Hypotéka

Československá obchodní banka

 

 

Bankovní úvěry

1.

Půjčka Air Bank

Air Bank

2.

Minutová půjčka

Equa bank

3.

Online půjčka České spořitelny

Česká spořitelna

 

 

Nebankovní úvěry

1.

Úvěry od Zonky

Zonky

2.

Půjčka COFIDIS

COFIDIS

3.

Kamali

Home Credit

 

 

Platební karty

1.

ČSOB Premium Karta

Československá obchodní banka

2.

EPB World Elite Metal

Česká spořitelna

3.

Podnikatelská kreditka

MONETA Money Bank

 

 

Životní pojištění

1.

Allianz ŽIVOT

Allianz pojišťovna

2.

FLEXI životní pojištění

Kooperativa pojišťovna

3.

Životní pojištění NA PŘÁNÍ

Kooperativa pojišťovna

 

 

Neživotní pojištění

1.

Allianz MůjDomov

Allianz pojišťovna

2.

Autopojištění NAMÍRU

Kooperativa pojišťovna

3.

Autopojištění Combi Plus IV

Česká podnikatelská pojišťovna

 

 

Cestovní pojištění (ocenění v podkategorii Neživotní pojištění)

1.

Cestovko od Directu

DIRECT pojišťovna

2.

Cestovní pojištění

UNIQA pojišťovna

3.

Cestovní pojištění

Union pojišťovna

 

 

Povinné ručení (ocenění v podkategorii Neživotní pojištění)

1.

Autopojištění NAMÍRU

Kooperativa pojišťovna

2.

Autopojištění Combi Plus IV 

Česká podnikatelská pojišťovna

3.

Povinné ručení s digitální asistencí

Generali Česká

 

 

Podílové fondy

1.

CPR Disruptive

Amundi investiční společnost

2.

BNP Paribas Aqua

BNP Paribas Asset Management

3.

Stock Small Caps

Česká spořitelna

 

Penzijní spoření

1.

Penzijní spoření s ČS

Česká spořitelna – penzijní společnost

2.

ČSOB dynamický účastnický fond

ČSOB Penzijní společnost

3.

Allianz PENZE

Allianz penzijní společnost

 

 

Obchodování s cennými papíry

1.

WebTrader Patria Finance

Patria Finance

2.

Fio e-Broker

Fio banka

3.

eAtlantik - služby OCP

ATLANTIK Finanční trhy

 

 

On-line aplikace

1.

Mobilní aplikace My Air

Air Bank

2.

Aplikace MONETA Smart Banka

MONETA Money Bank

3.

nová Internet Banka MONETA

MONETA Money Bank

 

 

FinTech

1.

Mutumutu - online životní pojištění

Mutumutu

2.

Portu

Portu

3.

RIXO

Rixo

 

 

 

Kategorie pro podnikatele

 

Podnikatelské účty

1.

Fio podnikatelský účet

Fio banka

2.

Podnikatelský běžný účet

Equa bank

3.

Konto PRO podnikání

MONETA Money Bank

 

 

Leasing

1.

ALD Flex

ALD Automotive

2.

ČSOB Zelená Autopůjčka

ČSOB Leasing

3.

Profi Auto

Komerční banka

 

 

Pojištění pro podnikatele

1.

Pojištění podnikatelů a průmyslu

Česká podnikatelská pojišťovna

2.

TREND

Kooperativa pojišťovna

3.

SIMPLEX

Česká podnikatelská pojišťovna

 

 

Podnikatelské úvěry

1.

Úvěr pro ženy podnikatelky se zárukou EIF

MONETA Money Bank

2.

Podnikatelský profi úvěr

Komerční banka

3.

Nová krev

Česká spořitelna

 

 

Novinka roku

1.

Hlasové ovládání mobilního bankovnictví

Air Bank

2.

ČSOB Drobné

Československá obchodní banka

3.

Přihlášení do internetového bankovnictví QR kódem

Air Bank

 

 

Ankety

 

Cena veřejnosti

1.

Aplikace MONETA Smart Banka

MONETA Money Bank

2.

Běžný účet zdarma a bez podmínek

Equa bank

3.

nová Internet Banka MONETA

MONETA Money Bank

 

 

Cena podnikatelů

1.

Podnikatelský běžný účet 

Equa bank

2.

ProfiPlán

Generali Česká

3.

Kontokorentní úvěr Flexi Business

MONETA Money Bank

 

 

Cena za společenskou odpovědnost

1.

Abeceda peněz od České spořitelny

Česká spořitelna

2.

Komunitní grantový program Dokážeme víc od České spořitelny

Česká spořitelna

3.

ČSOB pomáhá regionům

Československá obchodní banka

 

 

 

Akademik roku

Petr Zámečník

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.