« Zpět

Visa vydala ve střední a východní Evropě více než 100 milionů tokenů

| 17. dubna 2023 - 9:00 | Zprávy

Tokeny při transakcích nahrazují údaje o platební kartě a mění je na neprolomitelný kód. Každý token je jedinečný, tudíž jej nelze zneužít a díky tomu jsou údaje o kartě chráněny. Tokeny se generují automaticky, například když uživatel uloží údaje o kartě do streamovací služby, internetového obchodu nebo do digitální peněženky v chytrém telefonu. Pro jednu platební kartu může být vygenerována celá řada tokenů, každý z nich má jedinečné číslo a může být použit výhradně pro aplikaci nebo zařízení, ve kterém je uložen. To je jeden z důvodů, proč Visa Token Service (VTS) vydala ve střední a východní Evropě více než 100 milionů tokenů, což je počet mnohem vyšší než počet fyzických karet Visa v tomto regionu.

Lidé stále častěji platí bezkontaktně – ať už kartami nebo chytrými telefony či hodinkami. To by bez tokenizovaných karet uložených v těchto zařízeních nebylo možné. Nyní se tokeny stále častěji využívají i při online platbách. Brzy pomohou smazat hranici mezi platbami v e-shopu a v kamenných prodejnách, a prolomí tak cestu ke zcela novým řešením a platebním metodám. Díky tokenizaci a dalším technologiím, jako je biometrie, může být placení automatizováno do té míry, že se pro zákazníky stane téměř nepostřehnutelným. Obchodníkům zase tokeny v celosvětovém měřítku pomohly v prvním čtvrtletí roku 2023 na více než 189 trzích a u 2,4 milionu obchodníků ke zvýšení míry schválení o 3 % a snížení míry podvodů o 30 % u plateb na internetu. V prosinci 2022 rostl objem tokenizovaných transakcí ve střední a východní Evropě v meziročním srovnání čtyřikrát rychleji než všechny ostatní transakce Visa v regionu. Tato technologie je stále poměrně novým řešením a Visa spolu se svými partnery neustále hledá možnosti, jak její potenciál využít pro vytváření zcela nových platebních zkušeností.

Tokeny jsou opomíjenými hrdiny e-commerce, výhody přitom přinášejí jak vydavatelům, acquirerům, obchodníkům tak i spotřebitelům. Tokenizace je základ, na kterém stavíme řešení, která mají potenciál změnit způsob nakupování a prodeje. Tokeny pomáhají omezit podvody na internetu, zároveň ale mohou nabídnout mnohem více. Tato technologie umožňuje rychlejší a flexibilnější způsoby placení, což držitelé karet Visa nakupující online i v obchodech velmi oceňují,” řekl Jakub Kiwior, Regionální výkonný ředitel pro střední a východní Evropu ve Visa.

Tokenizace vytváří hodnotu pro obchodníky

Díky tokenizaci nemusí kupující při každé návštěvě daného e-shopu uvádět údaje o své kartě, čímž je jejich nákup rychlejší a pohodlnější. Obchodníkům zase toto řešení pomáhá snížit míru opuštění nedokončené transakce a zvýšit loajalitu zákazníků. Díky řešením, jako je Click to Pay, navíc spotřebitelé nemusí své karty tokenizovat v každém internetovém obchodě zvlášť.  

“Tokenizace je základní technologií řešení Click to Pay, které umožňuje rychlé, jednoduché a bezpečné online platby. Zákazníci využívající tuto službu zadají informace o své kartě a dodací údaje pouze při první transakci s Click to Pay. Od tohoto okamžiku jsou jejich citlivé údaje bezpečně uloženy, a mohou tak s Click to Pay nakupovat v jakémkoliv e-shopu, který tuto funkci umožňuje a má u pokladny ikonu Click to Pay,“ popisuje Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko. “Službu Click to Pay s Visa mohou čeští zákazníci využívat už více než rok na jakémkoli zařízení, aniž by si museli zřizovat účet, poskytovat jakékoli informace nebo se rozhodnout pro nákup bez přihlášení, nezáleží ani na tom, zda v obchodě nakupují poprvé,” dodává Gajdoš.

Tokenizace plateb nabírá na globální síle

V loňském roce byla ve střední a východní Evropě míra schválení transakcí s tokenizovanými kartami Visa vyšší než u všech ostatních transakcí Visa v regionu.[1] Tím přispívají u obchodníků ke zvyšování tržeb a šetření nákladů spojených s podvody. Na konci prosince 2022 překročil počet tokenů vydaných celosvětově prostřednictvím služby Visa Token Service 5,3 miliardy, což je téměř dvojnásobné meziroční zvýšení.

[1] Data VisaNet za 12měsíční období končící prosincem 2022, data pocházejí z Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Rumunska a Bulharska.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.