« Zpět

Zatímco na hazard by si Češi nepůjčili, alkohol na dluh nám tolik nevadí

| 20. července 2012 - 12:59 | Zprávy | Bankovní úvěry

Téměř tři čtvrtiny Čechů (70 %) by si nikdy nepůjčily peníze na hazardní hry. K alkoholu jsme ale smířlivější. Na alkohol by si nikdy nevzalo půjčku jen 7 % lidí. Vyplývá to z dlouhodobého telefonického průzkumu úvěrové společnosti PROFI CREDIT. Ta chtěla srovnat chování Čechů a Slováků. V obou zemích se více než šesti set žadatelů o půjčky ptala, na co by si úvěr rozhodně nikdy nevzaly.


Zatímco u nás by se kvůli pár sklenkám či lahvím opojného moku nikdy nezadlužil jen každý čtrnáctý člověk, naši východní sousedé jsou na sebe v tomto ohledu mnohem přísnější. Na alkohol by si nikdy nepůjčilo 34 % Slováků – tedy každý třetí. „Fakt, že Češi mají kladný vztah k alkoholu, je známý, ale výsledky průzkumu mě docela překvapily. Jsem ale přesvědčen, že drtivá většina našich klientů si na alkohol peníze nikdy nepůjčila a obrací se na nás kvůli mnohem potřebnějším věcem,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDITu pro Střední Evropu Ondřej Šmakal.
Naopak, benevolentnější jsou Slováci oproti Čechům, co se týče hazardu. Jen třetinu z nich (35 %) by prý nikdy nenapadlo vzít si půjčku a jít do herny či kasina. V Česku přitom půjčky na hazardní hry odmítlo dvakrát tolik lidí, plných 70%. Téměř pětina Slováků (19 %) by se nikdy nezadlužila kvůli zábavě. To Češi si dopřejí víc. Zábavu na dluh striktně odmítl jen každý desátý Čech. „Výsledky průzkumu opět ukázaly, že nás čeká ještě dlouhá cesta, co se týče ekonomické gramotnosti Čechů a Slováků. Profi Credit připravuje v obou zemích několik projektů, které by ji měli podpořit,“ vysvětluje Ondřej Šmakal.
Čtvrtou příčku v žebříčku zapovězených půjček mají úvěry na splácení dalších půjček. V Česku by klín klínem nikdy nevytloukalo 10 %, na Slovensku 7 % lidí. A první pětku uzavírají půjčky na dovolené. 3 % Čechů a 5 % Slováků by si nikdy nepůjčily na dovolenou. „Je vidět, že většina lidí je rozumných, a když na dovolenou peníze nemají, tak se jí vzdají nebo zvolí levnější tuzemskou variantu,“ říká Ondřej Šmakal a doplňuje: „Z našich průzkumů vyplývá, že až 90 % lidí dovolenou raději oželí, než by se kvůli ní zadlužilo.“
Na co byste si nikdy nepůjčili?

Češi / Slováci
Hazard 70 %  /  35 %
Alkohol 7 %  /  34 %
Zábava 10 %  /  19 %
Na splácení jiné půjčky 10 %  /  7 %
Dovolená 3 %  /  5 %

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.