« Zpět

Většina Čechů nakupuje zboží podle značek

| 15. května 2014 - 12:44 | Zprávy | Bankovní úvěry

Téměř dvěma třetinám Čechů záleží na značkách! Pozornost jim přitom vůbec nevěnují jen tři procenta z nás. Kdo by si ale myslel, že si na konkrétní značky potrpí více ženy než muži, ten by se mýlil. Vysloveně důležitá je totiž značka pořizovaného zboží jen pro každou dvacátou ženu, ale pro každého desátého muže. Muži jsou navíc svým oblíbeným značkám více věrní. Ukázal to průzkum, který pro společnost Cetelem v březnu realizovala agentura Stem/Mark na vzorku 507 respondentů.

Průzkum ovšem také zjišťoval, proč Češi určité značky preferují. Drtivá většina z nás očekává vyšší kvalitu zboží a služeb (87 procent). Každý pátý upřednostňuje ty značky, které ho naučili nakupovat rodiče. Každý desátý uvádí jako důvod členské karty. Více se přitom jimi nechávají ovlivnit ženy (15 vs. 6 procent). Muži zase častěji kupují zboží určitých značek kvůli společenské prestiži. Přiznává to každý desátý. V případě žen motivuje pocit vyššího sociálního statusu k nákupu jen každou padesátou.
 
Největší rozdíl vnímají Češi mezi značkami automobilů. Jako velký či spíše velký ho vidí téměř tři čtvrtiny z nás. Naopak odlišnosti vůbec nespatřují jen čtyři procenta. Podle značky si vůz vybírá 30 procent lidí, výrazný vliv má na dalších 40 procent. Značka automobilu je přitom více důležitá pro muže.
 
Češi se řídí více značkami při nákupu bot než potravin
Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi vnímají téměř stejně rozdíl mezi značkami obuvi jako mezi značkami potravin. Vyjádřila se tak více než polovina dotázaných. Při samotném nákupu je pak značka obuvi více důležitá pro muže (18 vs. 13 procent), což může být dáno tím, že obvykle mívají méně párů než ženy. Zarážející však je, že značka bot je pro Čechy více důležitá než značka potravin! V případě obuvi se totiž vysloveně značkou řídí 16 procent dotázaných, v případě potravin však jen každý desátý. A zatímco obuv si vybírají podle značky více muži než ženy, v případě potravin je tomu naopak (14 vs. 7 procent). U oblečení se při nákupu značkou řídí stejně jako u potravin každý desátý, větší vliv má na dalších 34 procent. Podobně jako v případě bot i u oblečení platí, že muži si na značkové oblečení potrpí více než ženy (12 vs. 8 procent). V případě oděvů přitom vnímá rozdíly mezi značkami jako významné téměř polovina z nás.
 
 
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.