« Zpět

Se splácením půjčky má problém skoro 15 % Čechů, na Slovensku je to dokonce dvakrát tolik lidí

| 30. září 2013 - 12:56 | Zprávy | Bankovní úvěry

Podle údajů společnosti PROFI CREDIT má nějaké potíže se splácením úvěru téměř každý sedmý Čech, který si půjčku vzal. Na Slovensku je to dokonce bezmála třetina lidí, kteří si půjčili peníze. Podobně jsou na tom i Bulhaři, tady žádá o odklad půjčky celá čtvrtina z nich. Nejlepší platební morálku, co se týče splácení úvěrů, mají naši severní sousedé. Poláci žádají o odložení splátek jen ve 4 % případů.

„Letos si nejvíce klientů požádalo odklad splátek v lednu, a to 18 %. Je to dáno především tím, že si lidé berou úvěry v předvánočním období, od října do prosince. Nakoupí dárky a v lednu či v únoru zjistí, že Ježíšek byl štědřejší, než být měl,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT Ondřej Šmakal. Na Slovensku jde předvánoční šílenství ještě do většího extrému. V lednu žádá PROFI CREDIT o odklad splátek téměř polovina klientů (43 %). I v Polsku je to oproti celoročnímu v průměru dvakrát tolik lidí (6 %).
 
Nejčastější důvody, kvůli kterým se klienti v Česku dostanou do problémů se splácením, jsou nečekaně vysoké výdaje, ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc. Na Slovensku je hlavním důvodem problémů se splácením dlouhodobá nemoc (14 %).
 
„Velmi vážné je, že o odklad splátek žádají lidé už po třech měsících splácení, a to z důvodu napjatého rodinného rozpočtu,“ varuje Ondřej Šmakal a dodává: „ Lidé by si měli brát spotřebitelský úvěr na věci, které skutečně potřebují - například pokud se jim rozbije pračka. Vůbec nejhorší je řešit problémy se splácením další půjčkou a vytloukat tak klín klínem.“ Pokud mají klienti problémy se splácením, radí společnost PROFI CREDIT, aby na nic nečekali a okamžitě kontaktovali úvěrového poradce. Ten jim rád vyjde vstříc například tím, že jim rozloží splátkový kalendář.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.