« Zpět

Rusko bude opatrné. Evropu potřebuje

| 18. srpna 2014 - 9:04 | Zprávy | Bankovní úvěry

Sankce Západu proti Rusku prohloubí problémy tamního hospodářství. Více však Rusy zabolí až zprostředkovaně skrze stigmatizaci jejich země jako vyděděnce. Nejtvrdší dopad zřejmě pocítí státem vlastněné banky. Ty čelí relativně velkému refinancování, což budou obtížně nahrazovat z domácích soukromých úspor. Nebude to však nic, co by mělo tyto banky výrazněji poškodit. Citelnějším problémem může být nedostupnost technologií pro klíčový energetický sektor – některé z nich jsou mimo Evropu a USA nedostupné a z delšího hlediska mohou zhoršit schopnosti těžby.

Z hlediska Evropy však sankce také nejsou zdarma. Jako cenu, kterou bude Evropa za sankce platit, vnímáme hlavně zhoršení důvěry. I když Evropská unie jako celek do Ruské federace vyváží jenom asi zhruba sedm procent všeho svého exportu, nejistota či případná odveta ze strany Moskvy může způsobit, že se křehké oživení v eurozóně zadrhne.
 
Nedomnívám se však, že Rusko přistoupí ke skutečně citelným odvetným opatřením. Kroky jako konfiskace aktiv ropných společností, zákaz exportu ropy a plynu či kovů by byly pro Západ bolestivé, mnohem více zničující by však byly pro ruskou ekonomiku, existenciálně závislou na komoditách a potácející se tak jako tak na pokraji recese.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.