« Zpět

Počet úvěrů a leasingů na stroje vzrostl v prvním čtvrtletí o čtvrtinu

| 22. června 2021 - 10:00 | Zprávy | Úvěry

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 5,57 miliardy korun, tedy o 16,2 % více peněz než ve stejném období roku 2020. Celkem členové ČLFA v letošním prvním kvartále profinancovali 3116 strojů nebo zařízení, což představuje meziroční navýšení o 24,6 %.

Jde o první meziroční růst zaznamenaný od počátku pandemie, během loňského roku totiž jak počty nových kontraktů, tak jejich finanční objemy klesaly. Za celý rok 2020 ČLFA zaregistrovala pokles profinancovaných strojů a zařízení o 22,7 %, objem těchto obchodů se pak v porovnání s rokem 2019 snížil o 15,3 %.

„Čísla za letošní první čtvrtletí naznačují, že se podnikům vrací investiční optimismus. To je pozitivní signál, protože právě oblast financování strojů a zařízení je velice dobrým indikátorem celkového vývoje ekonomiky. Přesto je třeba vnímat, že navzdory poměrně výraznému zlepšení jsou letošní výsledky pod hodnotami, které jsme vykazovali před vypuknutím pandemie,“ upozorňuje Jaroslav Krutilek, generální tajemník ČLFA.

V prvním čtvrtletí roku 2018 členové ČLFA profinancovali 3607 strojů a zařízení za 5,99 miliardy korun a v prvním čtvrtletí roku 2019 to bylo 4341 strojů za 6,27 miliardy.

„Především pro malé a střední podniky, tedy hlavní zákaznickou skupinu našich členů, je důležité, aby stát pokračoval ve svých proinvestičních aktivitách. Dobrým příkladem je mimořádné zrychlení odpisů, které vstoupilo v platnost se začátkem letošního roku a které jsme prosazovali. Týká se právě i strojů a zařízení. Je pravděpodobné, že zavedení tohoto nástroje přispělo k navýšení profinancovaných investic. Pozitivní efekt může mít i zapojení našich členských společností do programu Expanze – záruky  vyhlášeném Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, který malým a středním podnikatelům usnadňuje přístup k externímu financování,“ dodává Jaroslav Krutilek.

Zcela zásadní bude podle ČLFA avizovaná masivní podpora zelených technologií ze strany státu. „Řada společností už nyní realizuje takzvané zelené investice pomocí úvěrových nebo leasingových produktů našich členů. Proto je nezbytné, aby při distribuci veřejných prostředků určených na zelené investice nebyly tyto finanční produkty diskriminovány, a byla tak zachována přirozená kontinuita financování, a to zejména v sektoru malých a středních podniků,“ konstatuje Jaroslav Krutilek.

V přehledu komodit financovaných členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2021 v podnikatelské sféře náleží strojům a zařízením podíl ve výši 28,2 %. Při financování strojů nebo zařízení využívala většina zákazníků členských společností asociace podnikatelský úvěr (79,4 %), následoval finanční leasing (14,9 %) a operativní leasing (5,7 %).

Nejvíce peněz si podnikatelské subjekty v prvním čtvrtletí letošního roku půjčily na zemědělské a lesnické stroje (1,94 mld. Kč), na stroje pro těžbu, dobývání a stavebnictví (911 mil. Kč), na kovoobráběcí a ostatní obráběcí stroje (772 mil. Kč) a na manipulační a skladovací techniku (642 mil. Kč).

 

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.