« Zpět

O půjčkách se Češi rozhodují demokraticky, muži se starají o auto

| 16. července 2014 - 9:41 | Zprávy | Bankovní úvěry

Češi si raději své finance drží odděleně, aby jim jejich partner neviděl do příjmů a nemohl kontrolovat výdaje. Společný účet má jen 43 % domácností, zbytek si ho zatím nezařídilo, nebo to ani neplánuje. Pokud se už partneři pro společný účet rozhodnou, přispívají nejčastěji podle příjmů, tvrdí to 55 % z nich. V oblasti půjček ale už zastávají společný přístup a půjčky se svými partnery řeší a probírají. Ukázal to výzkum společnosti Home Credit, který zpracoval STEM/MARK*.

Společný účet stále ještě není pro Čechy běžnou věcí. Většina z nich si raději drží finance odděleně. „Mnohdy je hlavní důvod určitá míra soukromí. Lidé nechtějí, aby jim partner viděl do příjmů a výdajů. Díky internetovému bankovnictví a platbám kartou je totiž velmi jednoduché zjistit, kolik a kde člověk utratil,“ komentuje výsledky Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Pokud lidé přesto mají společný účet, 55 % domácností na něj posílá peníze podle příjmu a 11 % dotázaných na základě momentální finanční situace. Skoro u čtvrtiny domácností, přesněji 23 %, ale partneři drží rovnoprávnost a peníze posílají rovným dílem. Jen v málo případech posílá na účet peníze pouze muž (8 %) nebo pouze žena (3 %). „Odráží to českou výši příjmů. Platy mužů jsou v průměru stále ještě vyšší, až o 15 %,“ myslí si Kozub.
 
 Půjčku partneři zvažují společně. Pokud má hlavní slovo jeden z nich, je to muž
Partneři se často dostávají do situace, kdy je třeba vydat větší obnos peněz, třeba když se rozbije pračka či jiný dražší spotřebič. „Pokud se v takovém případě domlouvají, že si na nákup či opravu vezmou půjčku, ve dvou třetinách domácností se rozhodují společně. Jen v 10 % rozhoduje pouze žena,“ říká Kozub. A jedním dechem dodává, že takové chování je rozhodně zodpovědné. „Tajit před partnerem půjčku by bylo vysoce riskantní. Půjčka je závazek - oba partneři by o něm měli vědět a vlastně o něm i rozhodovat,“ dodává Kozub. Rozdíl v rolích se zvětšuje, když přichází na řadu výběr instituce, která má půjčku poskytnout. Ve třetině případů má hlavní slovo muž, žena jen ve 13 %. „Nejběžnější ale je, že si partneři banku či značkovou společnost vybírají spolu, děje se tak v 54 %,“ říká Kozub.
 
Informace o půjčce si lidé nejčastěji (37 %) zjišťují na internetu. Jen 3 % zájemců o půjčku se o ní s nikým neradí. „Zajímavé je, že pokud už se partneři pro půjčku rozhodnou a začnou ji zařizovat, roli si rozdělí. Rovným dílem tak administrativu u sjednávání půjčky řeší jen čtvrtina partnerů. Ve 44 % domácností se o administrativu a komunikaci s finančními institucemi stará jen muž, ve 34 % případů pouze žena,“ přibližuje detailní výsledky průzkumu Kozub.
 
Domácí administrativě vládnou muži. Ale ženy sekundují
Zatímco půjčky v domácnosti jsou společným tématem partnerů, starost o domácí administrativu si Češi raději dělí. „Při přehledu jednotlivých položek se nejvíce mužů, 47 %, stará o výdaje a administrativu spojenou s internetem a televizí. Jen v necelých třiceti procentech domácností se o to starají ženy,“ říká Kozub. Ještě markantnější je rozdíl v péči o auto. V téměř polovině domácností leží zajištění provozu auta na bedrech muže – za fungování vozového parku odpovídá partner ve 47 % domácností. Jen v 15 % společných domácnostech obstarává vůz žena. Naopak o starost s nájmem se partneři dělí takřka rovnocenně, muži zajišťují administrativu ve 34 % případů, ženy ve 29 %. Relativně rovnoměrně si partneři dělí i starost o placení elektřiny, plynu a vodného. Každopádně je zjevné, že dávno neplatí, že domácnost finančně zaopatřuje muž.
 
* Průzkum byl realizován na 352 respondentech, kteří žijí ve společné domácnosti s partnerem či partnerkouonline sběrem dat.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.