« Zpět

Letos se bude více utrácet za dárky než v loňském roce

| 12. listopadu 2014 - 12:20 | Zprávy | Bankovní úvěry

Lidé plánují za vánoční dárky utratit pro své blízké více než před rokem. Ze srovnání vyplývá, že těch, kteří plánují investovat do dárků do 5 tisíc korun, se snížil o 7 procentních bodů. Více lidí než loni pak hodlá dát za dárky od 5 do 15 tisíc korun (rovněž o 7 procentních bodů).

Přesto většina lidí utratí za vánoční dárky do 5 tisíc korun, tedy 66 %. Až 10 tisíc korun plánuje vydat 27 % obyvatel. Investovat do dárků nad 10 tisíc korun se chystá 7 % Čechů. Za jídlo a vánoční výzdobu chce 77 % lidí utratit do 3 tisíc korun, do 5 tisíc korun investuje 14 % a více než 5 tisíc korun dá za jídlo a výzdobu 9 % lidí. I za jídlo přitom hodlají Češi utratit o něco více než loni.
 
Letošní výdaje však mohou být ve skutečnosti ještě vyšší. Téměř každý čtvrtý se totiž přiznal k tomu, že minulý rok utratil za dárky nakonec víc, než plánoval. Naopak méně utratilo jen necelých 5 procent respondentů.
 
Peníze nebo dárek pod stromečkem
Pod stromečkem si přeje každý šestý dospívající dostat přímou hotovost. Dárky pro děti tvoří podle průzkumu Cetelem nejčastěji od 30 do 70 % celkových nákladů na dárky. Více než třetina rodičů, 37 %, přitom plánuje koupit dítěti to, co si pod stromeček přeje. Většina rodičů splní dětská přání aspoň částečně, 59 %. Zejména nedostatek peněz v rozpočtu a stále náročnější přání dětí však vedou k tomu, že 4 % rodičů svým dětem nekoupí, co si přejí.
 
To, co si děti přejí nalézt pod vánočním stromečkem, se mění přirozeně s jejich věkem. Do 5 let vyhrávají hračky, 71 %, které spolu se stavebnicemi a stolními hrami vévodí také přáním dětí mezi šestým až desátým rokem, 62 %. V tomto věku se ale začínají dětská přání už více diverzifikovat, například pětina dětí si přeje mobilní telefon, tablet či čtečku, 13 % počítač či notebook. V tomto věku také děti, 5 %, začínají podle rodičů toužit po penězích.
 
U starších dětí a dospívajících pak vítězí oblečení ve 28 % případů, následované mobilním telefonem 24 % a počítačovým vybavením, jako jsou hry nebo například grafické karty 17 %.
 
„Počítač či notebook už značná část dětí má, proto nepatří mezi nejčastější přání. Přesto 13 procent dospívajících by ho rádo pod stromečkem našlo,“ říká Tomáš Siegler, marketingový ředitel Cetelemu. Častěji než počítač chtějí tablet či čtečku nebo sportovní vybavení, 16 %. Stejné procento, tedy zhruba každý šestý, si přeje peníze.
 
Co se týče dospělých, peníze jako dárek by rádo dostalo 14 %, s přibývajícím věkem však podíl těch, kteří si přejí peníze, klesá. Naopak ale s přibývajícím věkem významně roste procento lidí, kteří peníze hodlají dát pod stromeček někomu jinému. Peníze chce letos darovat stejně jako loni každý pátý. Dárkové šeky plánuje koupit svým blízkým dalších 6 % respondentů, přejí si je však jen necelá 2 %.
 
„Peníze jsou pro mnohé lidi řešením, jak své blízké obdarovat, bez toho aniž by se museli obávat koupě nevhodného dárku,“ říká Siegler.
 
Ženy jsou konkrétnější
Ženy mají více než muži konkrétnější svá přání. Mezi nejčastější dárky patří kosmetika, kterou plánuje koupit 72 % lidí, dále oblečení 48 %, následované knihami 45 % a parfémy 40 %. Lidé budou dávat svým bližním často také vybavení domácnosti ve 21 %, spodní prádlo 18 %, kutilské potřeby 17 %, šperky a hodinky 17 % či sportovní vybavení 16 %. Léky, zdravotnické pomůcky či masážní přístroje chce svým blízkým koupit 13 % respondentů. Nejčastěji lidé obdarují čtyři až pět osob, 29 %.
 
A co si dospělí přejí pod stromečkem kromě peněz nalézt?
Ve 32 % nic konkrétního, což platí více pro muže než pro ženy, tj. 37 vs. 26 %. Touha po konkrétních věcech klesá také s přibývajícím věkem. Konkrétním přáním pak vévodí oblečení 19 %, knihy 17 %, již zmíněné peníze a parfémy 14 %. Například léky, zdravotnické pomůcky a masážní přístroje si přejí jen 2 % respondentů.
 
Ne každý se ale dočká svého dárku pod stromečkem. Důvodem je, že 6 % lidí plánuje nakoupit dárky výhradně až v povánočních slevách. Tímto způsobem dárky nakoupí 14 % lidí těm, které neuvidí na Štědrý večer, 15 % pak hodlá nakoupit v povánočních slevách dárky i těm, které na Štědrý večer uvidí. Převážná většina lidí 65 % však plánuje nakoupit všechny dárky do Štědrého dne. Téměř polovina 48 % lidí nakupuje dárky na poslední chvíli, častěji přitom muži než ženy, 58 vs. 39 %.
 
Největší zájem bude o smrčky
Co se týče vánočního stromečku, podle průzkumu Cetelemu plánuje koupit živý 40 % dotázaných, dalších 14 % se ještě nerozhodlo. Největší zájem, ve 37 %, mají lidé o smrčky a jedle, ve 36 %. Borovici letos hodlá koupit 27 % respondentů. I do stromku přitom plánují letos Češi investovat více než loni. Těch, kteří za něj chtějí dát víc než 800 korun, je o čtyři procentní body více, tj 14 %. Nejčastěji, 45 %, hodlají lidé utratit za živý stromek mezi 400 až 800 korunami, do 400 korun se chce vejít 42 % respondentů.
 
Pro společnost Cetelem průzkum v říjnu 2013 zrealizovala agentura Stem/Mark na vzorku 1207 respondentů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.