« Zpět

Jarní úklid ve financích: Češi konsolidují úvěry ve velkém

| 27. března 2014 - 13:32 | Zprávy | Bankovní úvěry

Češi na jaře uklízí nejen své domovy, ale pořádek si dělají i v oblasti financí. Dobře je tento trend vidět například na konsolidaci půjček. Podle aktuálních dat společnosti Home Credit je jen za první polovinu března objem konsolidací v poskytnuté jistině na 77 % února. Ke konci měsíce společnost očekává výsledky na 150 procentech předchozího měsíce.

Že v březnu začínají lidé intenzivně řešit pořádek ve svých půjčkách, potvrzují i loňská data. V prvním pololetí loňského roku převyšovaly dva brzké jarní měsíce ty ostatní o více než třetinu. Březen byl o 37 % a duben o 34 % vyšší než průměr za toto období.
 
„Ucelená data pro letošní jaro ještě nejsou k dispozici, ale už teď v polovině března můžeme říci, že se loňský ostrý nárůst opakuje,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. „Více než kdy jindy si lidé právě na jaře kontrolují své finance, hlouběji nad nimi přemýšlejí a aktivně pátrají po způsobech, jak ušetřit,“ přibližuje dále fenomén jarního finančního úklidu s tím, že ani letošek by neměl být výjimkou. Podle dosavadního průběhu by jistina poskytnutá v březnu měla být vyšší o 50 % oproti únoru. Důvody mohou být různé. Někdo oblast osobních financí doslova zahrne pod jarní úklid, pro jiné může být impulsem blížící se termín daňových přiznání, které nutí udělat si o financích přehled. „Také už nezbývá mnoho času do letní dovolené, a lidé tak začínají šetřit i tím, že si udělají pořádek ve výdajích,“ myslí si Kozub. V průměru lidé konsolidují půjčky za 150 tisíc korun. Nejčastěji jsou konsolidované hotovostní půjčky, následují kreditní karty a nákupy na splátky.
 
Konsolidace nešetří jen peníze
Správná konsolidace půjček ušetří lidem i tisíce korun ročně, sníží se nejen výše měsíční splátky, odpadnou ale také poplatky, které kvůli počtu půjček platili lidé několikrát. Spojení půjček přitom dnes již nevyžaduje dlouhé hodiny strávené složitým papírováním a nekonečným obíháním bank. Společnost, která půjčky slučuje, se postará o veškerou administrativu. Konkrétní nabídku konsolidace můžete dostat během deseti minut. Celé vyřízení konsolidace nepřesáhne více jak hodinu.
 
„Konsolidací půjček do jedné mohou lidé nejen ušetřit, ale získají i nefinanční benefity. Lépe se jim například hlídá termín splátky, protože je jen jeden, a snižuje se pravděpodobnost, že na něj lidé zapomenou a budou platit sankce,“ připomíná Kozub. Konsolidace může ušetřit i náklady spojené se splácením úvěrů. „Samotná platba složenky může vypadat jako korunová položka. Ale pokud se jich sejde více a ještě se to vynásobí počtem měsíců, dostáváme se na částku, která se může blížit až tisícikoruně za rok. V mnoha bankách platí i poplatky za převod, obzvláště pokud jsou provedené na pobočkách,“ upozorňuje analytik. Podle Kozuba je důležitý i časový aspekt. Pokud se termíny splátek liší, člověk ztrácí drahocenné minuty i hodiny stáním na poště při placení složenky. „Při výběru vhodného poskytovatele konsolidace se tedy může rodině ulevit nejen finančně,“ potvrzuje analytik.
 
Jaro jako impuls pro kontrolu peněženky
Konsolidace přitom není to jediné, co lidé na jaře z finančních služeb řeší. „Pokud mluvíme o pořádku ve financích, není od věci ani doslovný úklid peněženky. Mnozí z nás mají množství už neplatných nebo třeba i nepříliš výhodných kreditních karet. Jakýkoliv impuls, třeba i ten jarní, je dobrý, aby se jich člověk zbavil nebo si nechal třeba jen jednu a měl minimálně na rok zase pořádek,“ radí Kozub. Naopak některé věci je dobré nově zavést. Praktický je přehled příjmů a výdajů. „Dobře vedená tabulka pomůže ukázat, kde z domácnosti zbytečně odtékají peníze. Dobře poslouží jak obyčejná tužka a papír, tak jedna z mnoha jednoduchých aplikací pro kontrolu příjmů a výdajů, které se dají běžně zdarma stáhnout z webu,“ dává další tip Kozub. A stejně tak může pomoci nákupní seznam, který lidi navede v obchodě právě jen k položkám, které chtějí skutečně koupit. Místo pobíhání po supermarketu a nahodilého hromadění věcí, které padnou nakupujícímu do oka, se v nákupním košíku ocitne skutečně jen potřebné zboží. I tento seznam může mít podobu klasického deníčku, ale také moderní aplikace pro smartphone či tablet.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.