« Zpět

Do dvou let zvažuje koupi auta 45 % Čechů

| 14. dubna 2014 - 9:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Půjčka u prodejce aut může vůz výrazně prodražit. Koupit auto plánuje v následujících dvou letech 45 % Čechů, v průměru za něj utratí 180.000 korun. Dvě třetiny dotazovaných přitom auto chtějí zaplatit úplně nebo částečně z vlastních úspor, čtvrtina si na něj plánuje půjčit od banky, čtvrtina přímo u prodejce. Úvěr přímo u prodejce přitom může koupi auta předražit o několik desítek tisíc korun. Vyplynulo to z březnového průzkumu Equa bank. Proto Equa bank uvádí na trh nový úvěr – AutoPůjčku s nízkou úrokovou sazbou od 7,9 % a bez jakýchkoliv dalších poplatků.

„Ceny aut jsou v současnosti u nás nejnižší ve střední Evropě, a tak se automobily stávají dostupnějšími než kdy před tím. Stále více domácností si pořizuje dvě auta, čímž se postupně přibližujeme například sousednímu Německu, kde je zcela běžné mít v rodině více automobilů,“ objasnil ředitel retailového bankovnictví Equa bank Jakub Pavel.
 
Průzkum Equa bank ukázal, že do dvou let plánuje koupit auto zhruba každý druhý Čech (45 %). Polovina z nich přitom chce koupit ojetinu, 36 % pak nové auto. Za ojetinu jsme nejčastěji (35 %) ochotni zaplatit do 100.000 Kč. Za nové nebo zánovní auto je 30 % Čechů ochotno zaplatit až 200.000 korun, zhruba třetina dotazovaných pak počítá s náklady od 200.000 do 500.000 korun. Nejčastěji (66 %) si přitom chceme auto koupit částečně nebo úplně z vlastních úspor. Každý čtvrtý Čech si na něj plánuje půjčit u banky, o úvěr přímo u prodejce chce zažádat 23 % dotazovaných.
 
„Z průzkumu jednoznačně vyplynulo, že pokud si chceme vzít na koupi auta půjčku, je pro nás nejdůležitější výše úroku a nulové poplatky spojené s úvěrem. Takto uvažuje každý druhý Čech. Přesto skoro čtvrtina Čechů zvažuje úvěr přímo u prodejce aut, což v konečném důsledku vychází o několik desítek tisíc dráž, než úvěr u banky. To si ale většina lidí neuvědomuje,“ vysvětlil Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa bank.
 
Equa bank v této souvislosti uvádí na trh půjčku na nákup automobilu – AutoPůjčku. Úroková sazba tohoto úvěru začíná již od 7,9 % p. a. S půjčkou nejsou spojené žádné poplatky, lze ji kdykoliv předčasně a zdarma splatit.
 
Vyřízení půjčky je jednoduché, lze o ni zažádat z domova prostřednictvím internetu či Klientského centra. Půjčku lze získat od 30. 000 až do 600. 000 korun bez ručitele, délka splácení je až sedm let. K úvěru je zdarma poskytován běžný účet, jehož nedílnou součástí je bezplatná bezkontaktní karta s rozsáhlým bonusovým programem CARTE. Díky tomuto programu mohou řidiči ušetřit například u čerpacích stanic Agip, v autoservisech Kelly (10 %) nebo na nákupu pneumatik ve vybraných pneuservisech po celé ČR (až 20 %).
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.