« Zpět

Co je nejdůležitější při výběru dovolené? Podle Čechů cena!

| 23. června 2014 - 13:51 | Zprávy | Bankovní úvěry

Na dovolenou do zahraničí letos pojede 39 procent Čechů. Dovolenou v Česku si dopřeje každý druhý. Téměř každý šestý Čech (17 procent) přitom hodlá relaxovat jak v Česku, tak v zahraničí. Zhruba každý čtvrtý pak na placený zájezd letos nikam nepojede (27 procent). Údaje vyplývají z průzkumu, který pro Cetelem realizovala agentura Stem/Mark*.

V případě zahraniční dovolené Češi preferují nejčastěji opět Chorvatsko (24 procent), Itálii (19 procent) a Slovensko (14 procent), tedy země, kam je možné dojet automobilem, popřípadě autobusem, který vyjde levněji než letecká doprava. I proto skončilo Turecko spolu se Španělskem na čtvrtém místě (10 procent), v těsném závěsu se pak drží Řecko (9 procent) s Bulharskem (7 procent).
 
Většina lidí hodlá letos na pořízení zájezdu šetřit. Více přitom náklady sledují ti, kteří stráví dovolenou v Česku (75 oproti 67 procentům). Zároveň si také většina lidí letos plánuje předem stanovit, kolik peněz může v místě pobytu maximálně utratit. I v tomto případě platí, že uskrovňovat se hodlají více ti, kteří zůstávají v Česku (67 oproti 61 procentům). Na druhou stranu více než třetina lidí, kteří si již v minulosti limit na útraty stanovili, bez ohledu na cílovou destinaci přiznává, že limit většinou překročila. Z letošního průzkumu Cetelemu také vyplynulo, že 13 procent lidí si limity nikdy nestanovuje.
 
Není překvapením, že do zahraniční dovolené investují lidé více než do tuzemské. Například do 10 tisíc korun celkově na osobu plánuje utratit za pobyt v Česku 83 procent lidí, v případě zahraniční dovolené se jedná o 43 procent. Co se týče zájezdu do ciziny, většina cestovatelů hodlá utratit do 15 tisíc korun (63 procent), přesto je však početná i skupina lidí, kteří investují více než 25 tisíc korun (16 procent). V porovnání s loňským rokem přitom Češi hodlají na pořízení zahraniční dovolené šetřit. Výdaje do 10 tisíc korun tehdy uvedlo 30 procent respondentů**.
 
V místě pobytu pak do pěti tisíc korun na osobu plánuje utratit 83 procent z těch, kteří zůstanou v domovské krajině, a 67 procent těch, kteří vycestují za hranice, což je dáno například i oblíbeností all-inclusive stravování. Češi tak plánují v místě pobytu dovolené více šetřit než v loňském roce, kdy výdaje do pěti tisíc korun uvádělo 67 procent lidí, kteří plánovali dovolenou v Česku, a 51 procent těch, kteří směřovali do zahraničí.
 
Cena je při výběru zájezdu nejdůležitějším kritériem, a to ať už se jedná o tuzemskou dovolenou (důležitá pro 98 procent), nebo zahraniční (94 procent). Drtivá většina lidí považuje za důležitou i destinaci, větší roli jí přitom přikládají ti, kteří vycestují ze země. Řada z nich raději zaplatí dražší dovolenou v preferovaném místě pobytu. Pomyslná třetí příčka pak patří délce pobytu. Na tuzemské dovolené přitom lidé stráví nejčastěji do 7 dní (53 procent), na zahraniční 8 až 10 dní (37 procent). Kromě na ceně, destinaci a délce pobytu Čechům záleží ve velké míře také na dopravě, která je v případě zahraniční dovolené důležitá pro 81 procent cestovatelů, a na stravě. Naopak nejvíce jsou Češi ochotni slevit z programu.
 
Přes cestovní kancelář hodlá letos koupit, případně již koupila, zájezd třetina lidí, kteří si dopřejí dovolenou. Z více než dvou třetin se však jedná o ty, kteří směřují za hranice. Nabídku zájezdu na poslední chvíli plánuje využít 37 procent těch, co se vydají do zahraničí, další čtvrtina o ní bude uvažovat. Zhruba další pětina už má zájezd koupený.
 
*556 respondentů, přelom května a června 2014
** průzkum Cetelem, 654 respondentů, květen 2013
 
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.