« Zpět

Češi si začali víc hlídat rodinný rozpočet. O svých příjmech a výdajích mají větší přehled

| 16. září 2013 - 9:35 | Zprávy | Bankovní úvěry

Ekonomická krize nejspíše Čechy naučila dávat si pozor na rodinný rozpočet a věci trochu více plánovat. Exkluzivní výzkum STEM/MARK pro Home Credit* ukázal, že 8 z 10 Čechů kontroluje zůstatek na svém účtu alespoň jednou týdně, většina populace má také přehled o tom, kolik peněz jim měsíčně zůstane po odečtení nutných výdajů. Velká část populace zároveň deklaruje, že ušetřené peníze každý měsíc dále spoří. Přesto je ale prostor, jak plánování výdajů zlepšovat. Ne každý se dokáže vždy držet přesně svého naplánovaného rozpočtu. Téměř třem čtvrtinám lidí v Česku se stalo, že se za poslední rok museli těsně před výplatou alespoň jednou uskromnit, většinou však kvůli tomu, že v daném měsíci utratili peníze za věci, které nebyly nezbytné.

Dobrou zprávou je, že 90 % lidí má přehled o svém zůstatku po odečtení všech nutných měsíčních výdajů. Celkem 79 % respondentů kontroluje svůj účet alespoň jednou týdně, ale 31% dokonce denně, nebo alespoň obden. O něco častěji kontrolují své účty muži, než ženy. Možnost kontrolovat si stav účtu už není závislá jen na papírových výpisech. Lidé si mohou kontrolovat stav rodinných financí v mobilních aplikacích nebo na internetu, případně v bankomatu. A v neposlední řadě také lidé využívají SMS zprávy, které je informují o změně stavu účtu a dostupném zůstatku. Tyto služby jsou běžné nejen pro běžné účty, ale i pro kreditní karty, tedy úvěrové účty. „Pokud lidé zapomínají kontrolovat svůj stav účtu, tyto SMS zprávy jsou pro něj dobré, protože ho průběžně upozorňují na stav jeho účtu. Má tím lepší představu, kolik si může dovolit utratit a kde je limit,“ vysvětluje Michal Kozub, analytik Home Credit, jak lehce získat přehled o svých financích.
 
V rámci rodinných rozpočtů po zaplacení bydlení, energií, splátek, či dětských aktivit respondentům zbývá mezi 2 500 Kč a 4000 Kč. Tvrdí to aspoň jedna třetina dotázaných. „Napjatá ekonomická situace posledních několika let nejspíše vedla rodiny k tomu, aby více šetřily a neutrácely za zbytečnosti. Lidé raději šetří a čekají na vhodnější dobu, kdy nakupovat. S koncem krize by se jejich poptávka měla brzy probudit,“ dodává Kozub.
 
Přesto se ale 72 % Čechů muselo již alespoň jednou těsně před výplatou uskromnit. Ve většině případů jde ale o věci zbytné povahy: u 65 % lidí se to dotkne jen v nákupu oblečení, obuvi a doplňků. Tyto náklady nejsou akutní a zpravidla je možné je odložit o měsíc, nebo prostě nenakoupit vůbec. Více jak polovina lidí si potom odpustí návštěvu kina, koncertu, nebo si raději místo restaurace dá večeři doma. „Je ale nutné podotknout, že detailní rozpočtové plány si nedělá prakticky nikdo, protože to zabere hodně času. Přitom mít i obecnější přehled o svých výdajích a hrubě si načrtnout měsíční rozpočet je něco, co by lidé dělat měli, a jak je vidět z našeho průzkumu, také dělají. Jen tak totiž neztratí přehled o tom, kolik peněz mají a nedostanou se do velkých finančních potíží,“ doplňuje Michal Kozub.
 
O něco méně respondentů (50%) utrácí těsně po výplatě. „Po výplatě lidé často platí pravidelné účty – nájemné, energie, telefon a internet. Do druhé poloviny si pak rozloží menší výdaje a jednorázové položky. Je to vidět i na návštěvnosti obchodních center. Po výplatě jsou vždy plnější“ vysvětluje Kozub.
 
Pozitivní je také zjištění, že 53 % lidí si zvykla šetřit všechny zbylé peníze do budoucna a dalších 39 % sice nějaké finance utratí za zábavu, nebo jiné než nutné výdaje, avšak část si také spoří. „V této oblasti také vidím výrazný posun oproti minulosti. Ovšem to, že peníze šetří, neznamená, že je nikdy neutratí. Lidé využívají ušetřené peníze jednorázově – na letní dovolenou, nové auto, nebo jinou větší investici“ komentuje zjištění Kozub.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.