« Zpět

70 % Čechů vůbec nesrovnává ceny půjček, přichází tím o tisíce korun

| 6. prosince 2013 - 12:49 | Zprávy | Bankovní úvěry

Při výběru půjčky se ještě většina lidí nenaučila využívat zvýšené konkurence na trhu. Zatímco hledáním nejlevnějšího auta, pohovky nebo ledničky stráví Češi v průměru dva týdny, výběru spotřebitelské půjčky moc času nevěnují. Jak vyplývá z listopadového průzkumu agentury STEM/MARK, 70 % Čechů se rovnou spokojí s první nabídkou a s dalšími ji nesrovnává. Tím se však zbytečně ochuzují i o desetitisíce korun, které by mohli hledáním levnější půjčky ušetřit.

„Většina lidí se při potřebě půjčky obrátí jen na svou hlavní banku v domnění, že od ní jako dlouholetí klienti dostanou nejvýhodnější nabídku. Na inzerované nízké sazby však u většiny bank dosáhne jen zlomek lidí,“ řekl Jakub Petřina, marketingový ředitel společnosti Air Bank. Ta se rozhodla tento systém změnit a nabízí nízký úrok 8,9 % a RPSN 9,28 % úplně všem klientům, kteří svou půjčku splácí včas.
 
Rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší půjčkou u různých bank přitom může být obrovský. Test reálných úrokových sazeb serveru Bankovnipoplatky.com zjistil, že například u půjčky ve výši 50 000 Kč na 5 let činí 21 229 Kč. U vyšších půjček je pak rozdíl ještě mnohem větší. Pokud si tedy klienty půjčky nesrovnají a dostanou někde drahou půjčku, o tyto peníze se ochudí a mohou jim pak v domácím rozpočtu chybět.
 
„Klient se tím může při nákupu na půjčku dostat do paradoxní situace. Dva týdny třeba hledá nejvýhodnější nabídku vybraného typu plynového kotle v ceně 50 000 Kč a ušetří tím okolo 10 000 Kč. Bez srovnání si pak ale někde vezme nejdražší půjčku a připraví se tím zbytečně o 20 000 Kč,“ upozorňuje Jakub Petřina.
 
Ceny nákupů srovnává podle průzkumu téměř 60 % Čechů. Ceny spotřebitelských půjček však porovnává jen 30 % lidí. Využívají k tomu buď jednu, nebo několik metod najednou. 20 % používá webové kalkulačky bank, 15 % navštěvuje pobočky, 11 % hledá srovnání v médiích a shodně 10 % zkoumá reklamy a letáky nebo do bank volá. Předsmluvní nabídky bank využívá ke srovnání jen 9 % lidí. Srovnání půjček není na druhou stranu vůbec jednoduché, protože opravdu reálný úrok naleznou klienti právě až v předsmluvní nabídce. A ty v Česku v současné době srovnává jen zmíněný reality test serveru Bankovnipoplatky.com. Nicméně i prostým průzkumem cen zboží na internetu a webových kalkulaček bank lze zjistit, že kombinací nejvýhodnějšího nákupu s nejlevnější půjčkou lze ušetřit desetitisíce (viz tabulka).
 
Zkrátka nemusí přijít ani klienti, kteří si již nějakou drahou půjčku vzali v minulosti. Mohou ji totiž výhodně refinancovat. Jednoduchým vodítkem je pro ně podívat se na svou aktuální úrokovou sazbu a RPSN. Pokud jsou u spotřebitelské půjčky vyšší než 10 %, pak se jim vyplatí se refinancováním zabývat.
 
Průzkum agentury STEM/MARK proběhl telefonicky v první polovině listopadu mezi 600 respondenty.
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.