« Zpět

Starobní důchod si posílá do banky už 59 % lidí, na poštu jde jen 23 %

| 31. července 2014 - 12:21 | Zprávy | Účty

Jednoduché bankovní služby a nízké poplatky přitahují do bank také stále více seniorů. Představa, že senioři tráví každý měsíc hodiny na poště čekáním na důchod, už dnes není pravdivá. Jak vyplynulo z průzkumu společnosti STEM/MARK, na poštu si dnes pro starobní důchod chodí už jen 23 % lidí. Dalších 18 % si nechává peníze nosit domů poštovním doručovatelem. Vůbec nejvíce seniorů, celých 59 %, si už dnes ale nechává důchod zasílat elektronicky na účet v bance. Důvodem jsou klesající bankovní poplatky i jednodušší bankovnictví, s kterým přišly takzvané nové banky.

„Velkou výhodou posílání důchodu na účet v bance je, že si klient nemusí vyzvedávat všechny peníze najednou a pak je nosit v hotovosti domů. Své peníze má přitom díky platební kartě nebo hotovostním výběrům kdykoliv k dispozici,“ vysvětluje Zdeněk Románek, ředitel retailového bankovnictví Air Bank.
 
Jak zjistil průzkum, účet u některé z bank má i 22 % seniorů, kteří si pro důchod stále chodí na poštu nebo si ho nechávají doručovat domů v hotovosti. Účet ale pro posílání důchodu zatím nevyužívají, protože podle svých slov potřebují hotovost (27 %), ze zvyku a pohodlnosti se nechtějí změnou zabývat (27 %) nebo mají k bankám obecnou nedůvěru (23 %). Ti, kdo účet nemají vůbec, nejčastěji uvádí, že ho k ničemu nepotřebují (35 %) nebo nechtějí platit poplatky spojené s vedením účtu a s výběry hotovosti (31 %).
 
„Obavy z poplatků už dnes nejsou na místě. Na trhu lze najít několik bank, které nabízí většinu běžných služeb zdarma. U nás si navíc mohou klienti na jednu smlouvu založit až deset běžných účtů nejen pro sebe, ale i ostatní členy rodiny, třeba starší maminku nebo tatínka. V praxi všichni ušetří za poplatky, které by jinde platili za vedení účtu pro každého člena rodiny zvlášť,“ uzavírá Zdeněk Románek.
 
Právě postupné snižování poplatků je jedním z důvodů, proč si dnes už celých 59 % seniorů nechává posílat svůj starobní důchod do banky. Druhým důvodem je zjednodušování bankovních služeb, s kterým přišly před pár lety takzvané nové banky. Například na pobočkách Air Bank používají bankovní asistenti stejné internetové bankovnictví jako klienti doma a dívají se s nimi i na jeden monitor. Klient se s ním tak jednoduše seznámí už při založení účtu a ani starší člověk pak nemá problém s ním pracovat i doma.
 
„Jen během posledních dvou let si k nám začalo posílat důchod přes 13 tisíc klientů nad 65 let. Starší klienti často přichází na doporučení svých dětí, které jim někdy s otevřením účtu a nastavením služeb pomáhají. I bez jejich pomoci to však díky jednoduchým službám zvládají,“ doplňuje Zdeněk Románek.
 
Starobní důchod si nechávají na účet posílat o něco častěji senioři, kteří i přes svůj důchodový věk stále aktivně pracují. Této možnosti využívají více než tři čtvrtiny z nich. I u nepracujících seniorů jde ale o více než polovinu.
 
Co je potřeba udělat pro zasílání důchodu na účet u banky
Klient, který si o důchod žádá poprvé a zatím jej nepobírá v žádné podobě:
  • Zajít na pobočku vybrané banky a vyplnit žádost podle typu instituce, která důchod vyplácí.
  • Vybrat a do žádosti doplnit číslo účtu, na který se bude důchod posílat (pokud klient účet ještě nemá, může si ho přímo na místě během několika minut přímo při vyplňování žádosti založit).
  • Podepsanou žádost následně musí sám klient odnést na příslušný úřad, který žádost vyřídí. 
  • Peníze z důchodu začnou na účet chodit obvykle za 2 měsíce od podání žádosti.
Klient, který si důchod zatím vyzvedává na poště, nechává si ho donášet nebo si ho už nechává posílat do banky, ale chce ji změnit:
  • Zajít na pobočku vybrané nové banky a vyplnit žádost podle typu instituce, která důchod vyplácí.
  • Vybrat a do žádosti doplnit číslo účtu, na který se bude důchod posílat (pokud klient účet ještě nemá, může si ho přímo na místě během několika minut přímo při vyplňování žádosti založit).
  • Podepsanou žádost následně zpracuje sama banka a odešle ji k vyřízení na příslušný úřad. 
  • Peníze z důchodu začnou na nový účet chodit obvykle za 2 měsíce od podání žádosti.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.