« Zpět

Proč si sjednat běžný účet? 3 situace, kdy se bez osobního konta neobejdete

| 28. ledna 2021 - 9:00 | Zprávy | Účty

Jak už název napovídá, běžný účet je běžnou součástí osobních financí. Obvykle je prvním bankovním produktem, se kterým se člověk v bance setká. Navíc se na něj nabalují další služby, které se bez běžného účtu neobejdou. Proč je osobní konto nezbytné a v jakých situacích ho oceníte nejvíce?

Bankovní účet samozřejmě není nutností. Pakliže ho nechcete, mít ho nemusíte, avšak ve vyspělé ekonomické společnosti je konto v bance ku prospěchu. Jeho absence vám naopak život značně zkomplikuje.

Správa osobních financí

Primární funkcí běžného účtu je snadná správa vašich financí. Osobní konto umožňuje jednoduše hospodařit s penězi. Oproti ukládání úspor do obálek doma pod polštář je tento bezhotovostní způsob mnohem bezpečnější, uchrání peníze před krádeží a částečně i před inflací.

A jaké má běžný účet praktické využití?

Na účet můžete peníze vkládat, stejně tak je i vybírat, prostřednictvím platební karty lze penězi z konta platit v obchodě a na internetu. Jedním ze základních způsobu užití je pak také bezhotovostní převod na jiný účet, peníze můžete posílat a zároveň i přijímat.

Nezbytná podmínka pro sjednání úvěru

Běžný účet je obvykle jednou z hlavních podmínek pro získání úvěru, a to ať už například spotřebitelské půjčky, hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. Bez osobního konta se obejdete jedině u mikropůjček a krátkodobých drobných úvěrů od nebankovních společností, a ani to není jistota. Podrobnější podmínky nebankovních půjček najdete na tomto odkazu, kde zjistíte více i o hotovostních půjčkách. Ty zdaleka nejsou takovou samozřejmostí jako bezhotovostní úvěry.

A proč banky vyžadují, aby žadatel o půjčku měl sjednaný běžný účet?

Kromě toho, že tento finanční produkt slouží k pohodlnému čerpání úvěru, je také jedním z nástrojů, jak si ověřit bonitu klienta. Na základě bankovní historie, tedy příchozích a odchozích plateb, lze zjistit, jak je na tom zájemce o úvěr s penězi.

Výplata ze zaměstnání a brigád

I přestože výplata na ruku je stále v některých firmách běžnou praxí, mnohem častěji se setkáte s tím, že po vás zaměstnavatel bude chtít číslo účtu, kam vám bude posílat mzdu či plat. Některé instituce ani jinou možnost nenabízí. Nejen pracovník České národní banky (ČNB), Úřadu vlády ČR nebo jednoho z ministerstev se bez osobního konta neobejde.

A proč zaměstnavatel vyplácí mzdu bezhotovostně?

Pro firmy je pohodlnější a bezpečnější posílat výplatu bezhotovostně. Zadat pokyn k platbě je mnohem snazší, než peníze vybrat, rozdělit a předat zaměstnanci.

Bez běžného účtu se lze v dnešní době obejít velmi těžko. Osobní konto v bance ale rozhodně není určeno k tvoření úspor, pro finanční rezervu mají banky lepší řešení, běžný účet by měl naopak sloužit ke snazší manipulaci s vašimi penězi. Porovnejte si proto na webu www.pujcka.co běžné účty a vyberte ten pravý. Je důležité zvolit výhodné konto a férovou banku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.