« Zpět

Polovina klientů velkých bank z řad malých a středních firem a živnostníků uvažuje o přechodu k malé bance

| 18. července 2014 - 9:34 | Zprávy | Účty

Každý druhý klient velké banky ze segmentu malých a středních firem a živnostníků je ochoten uvažovat o přechodu k malé bance. Mezi nejsilnějšími stránkami malých bank jmenují inovativnost, přátelskost, lidskost a modernost. Ve srovnání s velkými bankami oceňují podnikatelé a firmy u malých bank také nižší poplatky a celkový férovější přístup. Vyplývá to z výzkumu Equa bank mezi malými a středními firmami a živnostníky. Z odpovědí respondentů také vyplývá, že 80 % z nich požaduje po své bance stejné podmínky, které banka nabízí pro retailového klienta.

„Equa bank nedělá rozdíl mezi živnostníkem a občanem a oběma skupinám nabízí cenově srovnatelné podmínky, což u většiny bank v ČR není obvyklé. Klienti Equa bank z řad živnostníků tak mohou například využívat výběry z bankomatů zdarma po celé republice, platby v ČR zdarma, bezkontaktní platební kartu zdarma, spořicí účet s jednou z nejvyšších sazeb na trhu a mnoho dalšího, stejně jako občané,“ říká Radek Schönfeld, ředitel oddělení produktů firemního bankovnictví Equa bank.
 
Velké banky těží do určité míry ze svého dlouhodobého působení na trhu. Rutina a zvyk brání přibližně čtvrtině jejich klientů zvažovat přechod k malé bance. Za slabinu malých bank považují malé a střední firmy a živnostníci nedůvěryhodnost, malou síť poboček a užší nabídku služeb a produktů. „Nabídka malých bank pro firmy a živnostníky je v současné době skutečně nedostatečná, v některých případech dokonce žádná. Equa bank je nyní jediná z nových bank, které současně vstoupily na trh před více než dvěma roky, nabízející klientům alternativu k velkým bankám nejen v oblasti osobního bankovnictví, ale také v oblasti služeb pro podnikatele a firmy,“ říká Vojtěch Záškodný, ředitel firemního bankovnictví Equa bank. „Naším novým firemním bankovnictvím směle konkurujeme jakékoliv bance na trhu bez ohledu na její velikost a zároveň nabízíme ještě něco navíc. Máme také celorepublikové pokrytí prostřednictvím firemních bankéřů a retailových poboček, jejichž počet neustále roste,“ vysvětluje Vojtěch Záškodný.
 
Equa bank jako jediná banka na trhu nabízí firmám i živnostníkům možnost založení podnikatelských produktů prostřednictvím webové aplikace bez nutnosti osobně navštívit pobočku. Pokud klient požaduje, veškerá smluvní dokumentace je mu zdarma doručena kurýrem přímo až do sídla společnosti nebo na jím zvolenou adresu. Bez návštěvy pobočky, prostřednictvím internetového bankovnictví, je také možné jednoduše vyřídit většinu ostatních záležitostí, např. přidat nebo odebrat disponenty k účtu nebo změnit disponentská práva.
 
Pro firmy a živnostníky je podle výzkumu nejdůležitější možnost využívat výhodný běžný účet (87 % dotázaných), jednoduché internetové bankovnictví (53 %) a platební kartu s potřebnými funkcemi (31 %). Pro firmy s větším obratem je také důležitý bankovní účet v cizí měně (31 %).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Pokud by k tomu došlo, stanou se z malých bank velké a naopak.....

Já předpokládám, že základním měřítkem jsou náklady (a to nejenom ty dané ceníkem banky), to že by nějaká banka nějakou službu neposkytovala, to snad ani neni možné, teda pokud někdo netrvá na účtu třeba v indických rupiích.