« Zpět

Peníze v roušce. Jak ochránit své finance v koronakrizi?

| 20. dubna 2020 - 15:43 | Zprávy | Účty

V reakci na současnou mimořádnou situaci vznikl nový projekt Peníze v roušce. Diskusní webový portál, kde se lidé mohou ptát na dotazy ze světa osobních i podnikatelských financí a dozvědět se, jak v této době ochránit svoje peníze. Na konkrétní dotazy budou odpovídat odborníci z Finanční akademie, která již 18 let hodnotí finanční produkty v soutěži Zlatá koruna.

O penězích rádi říkáme, že jsou „až na prvním místě“. V současné době „koronavirové“ to rozhodně neplatí, protože jde především o zdraví nás všech, nicméně to zároveň neznamená, že by peníze ztratily na důležitosti. COVID-19 stačil už za pár týdnů od vypuknutí pandemie destabilizovat celou světovou ekonomiku. Lidé, zboží a peníze se přestali hýbat. Problémem je i to, že nikdo nemůže s jistotou říci, jak dlouho bude tento stav trvat a jak hluboké bude mít následky.

„Nemáme šicí stroje, neumíme šít roušky. Chceme tedy alespoň pomoct tam, kde to umíme a máme dlouholeté zkušenosti. Nejdůležitější je teď samozřejmě zdraví. Ne o mnoho méně důležité je ale zachovat si i zdraví finanční a to jak podnikatelské, tak i svých osobních financí. Proto jsme připravili rádce Peníze v roušce. V téhle těžké době je to skvělá zpráva, kolik lidí je ochotno nezištně pomáhat. Proto bych chtěl poděkovat našim členům Finanční akademie, kteří se okamžitě a neskutečně aktivně zapojili do tohoto projektu. Díky!“ říká zakladatel a ředitel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal a dodává: „Snažím se na vše dívat i z té lepší stránky a tak vidím i pozitivní dopady, třeba urychlení digitalizace a robotizace. Nebo nové modely fungování firem, práce i vzdělávání. Třeba nám pomůže i k zodpovědnějšímu a efektivnějšímu spravování svých financí.“

Své dotazy mohou lidé pokládat na www.penizevrousce.cz nebo na www.zlatakoruna.info/radce, kde jim nezávisle odpovědí odborníci, členové Finanční akademie. Ta se skládá téměř ze 400 odborníků z řad finančních společností, zprostředkovatelů, podnikatelů, akademické sféry, ale i zástupců médií a nezávislých analytiků a odborníků.

Jedním z jejich členů a loňský Finanční akademik roku je i ekonom Lukáš Kovanda: „Současná koronakrize je stejně nečekaná jak pro lidi finančně gramotné, tak pro ty, kteří mají ve své finanční gramotnosti značné rezervy. Ti první však z krize vyváznou snáze a s mělčími šrámy. Ti druzí inkasují šrámy hlubší. I proto, že mají zpravidla menší finanční polštář než ti gramotnější a poučenější. Naštěstí každý může dále zvyšovat svoji finanční gramotnost. Nikdy není pozdě začít a nikdy není pozdě dále si své znalosti zvyšovat. Málokdy je to případnější než v době, jako je tato, kdy se spousta domácností ocitne ve finanční tísni a bude tak o to lákavější kořistí pro různé vykuky, podvodníky, ba přímo kriminální živly. Projekt Peníze v roušce tedy poskytuje nejen expertní rady v ekonomicky těžkém čase, ale představuje současně právě proto též jakousi pomyslnou roušku, která před podvody pomůže ochránit,“ dodává Kovanda.

Předseda Finanční akademie, profesor Michal Mejstřík, se intenzivně zabývá eliminací následků koronaviru. Je členem vládního poradenského týmu pro krizové řízení a rekonstrukční pokrizový plán i ekonomického týmu KoroNERV-20. „Je důležité promýšlet jednotlivé kroky a naplánovat takovou strategii, která pomůže nastartovat celou ekonomiku. Jakákoliv disrupce a ve větší míře i krize nám však dává prostor pro inovace, posun dopředu a hledání nových cest. Myslím, že každá společnost i jedinec v ní může najít příležitost. Pro firmy je to příležitost ukázat svou inovativnost a jak se dokáží kreativně přizpůsobit. Obecně krize může odhalit náš potenciál a hodnoty. Ne nadarmo se říká, že ve zlých časech se ukáže pravý charakter, a to i charakter a smysl podnikání. Finanční akademie Zlaté koruny už před 18 lety vznikla za účelem pomoci lidem vyznat se v nabídce finančních produktů a dnes můžeme pomoci ještě více. Informace jsou dnes dostupnější, než kdy dříve, ale už jen jejich správná interpretace je leckdy problém. Často jsou nám podávány věci nesrozumitelně, nejsou dostatečně vysvětleny a jejich opravdové pochopení vyžaduje další hledání a ověřování informací. A proto projekt Peníze v roušce může lidem opravdu pomoci. Asi ne každý má čas hledat v nově přijatých zákonech, jak bude zrovna to dané nařízení v praxi fungovat, a jaký to bude mít skutečný dopad na jeho finance. Od toho jsme tady my s kolegy z Finanční akademie. Na rádci Peníze v roušce budeme odpovídat na dotazy jednotlivců a radit lidem, jak v této době nakládat se svými penězi, na co mají nárok a jaké konkrétní kroky podniknout,“ shrnuje současnou situaci Michal Mejstřík.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.