« Zpět

Peníze pod stromečkem? Je to šance, jak naučit děti hospodařit

| 21. prosince 2015 - 9:57 | Zprávy | Účty

Je správné, aby se mezi dárky pro děti objevovaly i obálky s penězi? Mnozí rodiče takové dilema řeší nejen nyní před Vánoci, ale i při oslavách narozenin, svátků nebo na konci školního roku. Mívají často oprávněnou obavu, aby děti tisícikorunu od babičky neutratily hned za zbytečnosti a nezačaly si k penězům budovat od útlého věku nezdravý vztah jako k něčemu, co získají bezpracně. Na druhou stranu nechtějí příbuzným určovat, co by měli jejich ratolestem dávat, a dětem pak zakazovat, aby si za peníze něco koupily. S trochou kompromisů a rodičovské důslednosti se ale z peněz pod stromečkem stane užitečný nástroj, jak učit děti hospodařit s vlastními financemi.

„Děti by měly dostávat peníze jako dárky teprve ve chvíli, kdy jsou schopné pochopit jejich hodnotu a to, jak fungují. Jen díky tomu s nimi mohou v budoucnu nakládat odpovědně. Důležité proto je, aby rodiče s dětmi o penězích mluvili, odpovídali na jejich otázky, trpělivě vysvětlovali a nedělali z financí tabu,“ uvádí základní předpoklad Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust. Naučit děti přistupovat zodpovědně k penězům je jedna z nejlepších investic, kterou podle něho může člověk udělat.

Rodiče si v tomto ohledu musejí dát pozor, jakým finančním vzorem pro své potomky jsou. Děti, které vidí, že se jejich rodiče nezdráhají žít na dluh, peníze rozhazují, nijak nespoří nebo nemají o svých financích přehled, budou takové chování snáze napodobovat. Co děti s penězi plánují? A jak se tedy postavit k situaci, kdy děti dostanou darem peníze? V ideálním případě se rodiče s potomky domluví, že si děti darované peníze smějí nechat, ale zjistí, jaké s nimi mají plány. Děti by měly slíbit, že si nechají větší nákupy schválit nebo na ně minimálně upozorní. Rodiče tak mají šanci jim případnou koupi zbytečnosti rozmluvit.

Pokud si rodiče nejsou jistí, zda by děti darované peníze nerozházely najednou za rozmařilosti, mohou obnos rozložit a dětem ho vyplácet postupně. Budou tak mít jistotu, že peníze neutratí naráz za věc, o kterou budou mít jen chvilkový zájem. Pokud si budou děti schopné peníze ušetřit například na vysněnou hračku, budou si jí více vážit a rodičům zároveň vyšlou signál, že o danou věc opravdu stojí.

Příspěvek ke kapesnému
Peníze mohou posloužit také jako příspěvek ke kapesnému, které je samo o sobě dobrý způsob, jak naučit děti hospodařit s penězi.
„Rozumně nastavené kapesné naučí děti základy toho, jak pracovat s pravidelným příjmem, vytvářet rozpočet, rozložit výdaje, dělat finanční kompromisy a jak šetřit na větší nákupy. Zároveň mohou rodiče výši kapesného upravovat podle toho, jak děti plní své povinnosti. Naučí se tak, že za odvedenou práci následuje odměna, která se ale může snížit, pokud povinnosti zanedbávají,“ říká Dušan Šídlo.

Dostatečně výchovná může být i varianta nechat děti, ať se pro jednou finančně spálí podle rčení, že „chybami se člověk učí“. Samozřejmě by nemělo jít o nějakou závratnou finanční částku, ale když dítě utratí darované peníze za hloupost a následně si nemůže pořídit to, co by opravdu chtělo, mohou rodiče takovou situaci využít jako ponaučení pro příště a ukázku toho, jak se s penězi hospodařit nemá. „Důležité je, aby rodiče nebo jiní příbuzní v takovém případě odolali pokušení dítěti věnovat bezprostředně další peníze, protože tím by podkopali celou podstatu lekce, kterou se jejich potomek právě naučil,“ říká Dušan Šídlo.

Kontrola výdajů přes internet
Když chtějí mít rodiče přehled o penězích svých dětí, mohou jim zřídit jejich vlastní bankovní konto. Pro děti od osmi let ho nabízí většina velkých českých bank, a to zdarma. Díky základnímu balíčku služeb mají děti měsíčně například několik bezplatných výběrů z bankomatu dané banky. „Při výběru vhodného konta by se rodiče měli zajímat o to, zda banky umožňují nahlížet na stav účtu přes internetové bankovnictví. Dále je pak dobré věnovat pozornost tomu, jaké limity pro výběr lze u účtu nastavit. A pokud chtějí mít rodiče opravdu účet zdarma, musejí si dát pozor na zpoplatněné služby, jako je například pojištění platební karty,“ vypočítá Dušan Šídlo.

V ideálním případě tak bude mít dítě peníze zdarma bezpečně uložené v bance, bude mít stanovený rozumný limit pro výběr na dané časové období a rodiče budou moci přes internetové bankovnictví sledovat, jak jejich potomek s financemi hospodaří. Alternativou ke klasickým bankovním účtům jsou předplacené platební karty, které mohou rodiče pro své děti pořídit, aniž by jim museli založit účet v bance. Fungují podobně jako dříve tolik populární předplacené SIM karty mobilních operátorů, majitel karty může utratit jen tolik peněz, na kolik je jeho karta nabitá, nelze se dostat do mínusu. Karty se dobíjejí například na terminálech Sazky, peníze lze poslat také z jiné platební karty přes internet a využít lze i převod z bankovního účtu. Nevýhodou jsou u některých karet poplatky, například za dobití karty nebo výběr z bankomatů, které se pohybují v řádu desetikorun.

Zhodnocení na později
Pokud dostanou rodiče peníze pro úplně malé děti a řeší, jak je pro ně zhodnotit, než s nimi budou samy nakládat, mohou si vybrat z několika způsobů. Ke klasickým patří například stavební spoření. V posledních letech roste také obliba investování peněz do podílových fondů nebo zakládání dětských investičních pojistek. Každý má své výhody a nevýhody. Stavební spoření má garantovaný úrok, lze na něj získat státní příspěvek až 2000 korun ročně, ale to pouze za předpokladu, že člověk spoří minimálně šest let a ročně na účet pošle alespoň 20 000 korun. V případě smluv uzavíraných na děti potřebují zatím rodiče navíc k výběru peněz souhlas opatrovnického soudu. Investice do podílových fondů nabízejí vyšší zhodnocení peněz, ale výnos není ve většině případů garantovaný, tato investice se krátkodobě nemusí vyplatit. Peníze ale mohou rodiče z podílových fondů v případě nutnosti vybrat. „Pokud mají rodiče vyřešené finanční priority a nescházejí jim třeba peníze na splácení spotřebitelského úvěru, tak se dá říci, že čím dříve začnou dětem spořit, tím lépe udělají,“ říká Dušan Šídlo z Broker Trustu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.