« Zpět

Kde nejlépe zhodnotíte vaše úspory? Nejen v Creditas, Wüstenrot a Air Bank

| 17. března 2017 - 10:32 | Zprávy | Účty

Leží vám peníze doma ladem? Nechcete ale o své celoživotní úspory přijít, a tak se velkým investicím vyhýbáte? Poohlédněte se po spořicích produktech, které vám peníze bezpečně zhodnotí. Víme, jaké to jsou a jak aktuálně vysoké úroky nabízí.

Mít pasivní příjem je to, po čem mnozí touží. Avšak ne každý je ochoten riskovat, a tak si raději peníze drží doma pod zámkem. Nechte své peníze vydělávat alespoň na inflaci a vsaďte na bezpečné zhodnocení na stavebním spoření, termínovaném vkladu nebo spořicím účtu.

Při výběru jakéhokoliv spořicího produktu je důležité porovnávat konkurenční nabídky. Vždy porovnávejte výši zhodnocení, avšak zajímat se jen o úrok je velmi krátkozraké. Zapotřebí je znát také poplatky za sjednání produktu, za vedení účtu a další specifické podmínky.

A jaké aktuální nabídky lze u bank a spořitelen najít?

  • Spořicí účty

Úroky na spořicích účtech se momentálně pohybují od 0,05 % až do 1,10 %. Nejvýhodnější spořicí účet s úrokem 1,10 % nabízí banka Creditas, na druhém místě je Air Bank s úrokem 1,00 % a třetí příčku obsadila Equa bank se Spořicím účtem HIT, v rámci kterého jsou vaše peníze zhodnocovány úrokem 0,80 %. Půl procentem a výš pak té úročí spořicí účty Raiffeisenbank, Sberbank a MONETA Money Bank.

Poznámka: Výše zmíněné úroky jsou maximální možné, což znamená, že nesplníte-li u některých bank stanovené podmínky, nemáte na výši úrokové sazby nárok. Mnohdy úroky platí jen pro aktivní klienty, kteří mají sjednaný i běžný účet a platí pravidelně kartou, jindy jsou sazby platné jen do určitého zůstatku.

  • Termínované vklady

Termínované vklady nabízí zhodnocení oproti spořicím účtům podstatně vyšší. Úspory nejlépe zhodnotí ANO spořitelní družstvo, které nabízí úrok až 3,50 %. Na druhém místě je Akcenta s termínovaným vkladem úročeným 3,00 % a na třetím Artesa se sazbou 2,90 %. Nad hranicí 2,00 % sjednáte také termínovaný vklad v bance Creditas a v Peněžním domě.

Poznámka: Srovnat termínované vklady ale nelze jen podle úroku. Zhodnocení ovlivňuje především vložená částka a doba trvání vkladu. Termínované vklady jsou v nabídce finančních institucí krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Čím delší je doba uložení a čím vyšší je vklad, tím většího výnosu dosáhnete.

  • Stavební spoření

Spořitelny úročí peníze na stavebním spoření nejčastěji 1 %, a to Wüstenrot, Oberbank, MONETA Money Bank, Česká spořitelna a Raiffeisenbank. Roční poplatek za správu a vedení v rámci jejich produktu se pohybuje v rozmezí 320 Kč až 325 Kč. Sazbu 0,50 % pak získáte u stavebního spoření u Komerční banky, Era, Modré pyramidy, ČSOB a Českomoravské stavební spořitelny. Roční poplatek si spořitelny účtují taktéž kolem 320 Kč.

Poznámka: Stavební spoření ale není jen o nabízeném úroku a ročním poplatku za správu a vedení. Klient získá také státní podporu ve výši 10 % z ročně naspořené částky, maximálně však 2 000 Kč. Státní podpora náleží každému, ať už je u té či oné spořitelny. Díky státní podpoře a pravidelné měsíční úložce 1 700 Kč je výnosnost stavebního spoření 3 až 4 %.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.