« Zpět

Jak investovat peníze ve 21 století? Srovnání 7 nejlepších variant pro začátečníky

| 6. ledna 2020 - 11:57 | Zprávy | Účty

Podle délky investice, požadovaného výnosu, i ochoty podstupovat určité riziko, se nabízí různé investiční varianty. V tomto článku vám nabídneme srovnání hned 7 nejlepších možností, jak v dnešní době spořit. Článek je vhodný především pro začátečníky v investování anebo ty, kteří mají nově naspořené nějaké peníze, a přemýšlí, jak je šikovně zhodnotit. Než se podíváme, jaké jsou v dnešní době možnosti spoření, projdeme si pár obecných charakteristik investování, které byste měli mít na paměti.

Co byste měli vědět, když chcete začít spořit?

Pro jistotu uvádíme, že slova spoření a investice můžete považovat za synonyma. Abyste dostali nějaké úroky (v případě termínovaných vkladů, dluhopisů apod.), někdo vaši úložku musí investovat, vydělat a o výdělek se s vámi podělit. I samotná banka vaše peněžní prostředky z účtu dále půjčuje, aby je zhodnotila. Proto se tohoto principu nemusíte vyloženě obávat. Je však na místě, abyste byli opatrní, jelikož neuváženou investicí můžete přijít o spoustu peněz. Při nákupu komodit, kryptoměn a akcií zase předpokládáte určitý pohyb ceny podkladového aktiva.

V zásadě platí, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Co to ale vlastně znamená?

Vysoké riziko znamená vyšší úroveň nejistoty. Výnos investice tedy bude v čase více proměnlivý, anebo dokonce existuje větší šance, že se vám peníze vůbec nevrátí. To by na příkladu dluhopisů byl moment, kdy emitující podnik zkrachuje. Nedočkáte se tak prakticky ani koruny. Na druhou stranu, investice jako spořicí účty a termínované vklady sice nabízejí prakticky nulové riziko, ale odpovídá tomu i zhodnocení.

 

Srovnání investičních variant pro začátečníky

1.Spořicí účty

Jedná se o velmi konzervativní variantu, která ovšem moc výnosu nenabízí. Výhodou je, že spořicí účet je bezpečný. Vklad je ze zákona pojištěný až do výše 100 tisíc eur. Úrok je předem stanovený, a tak jej máte v podstatě jistý. Peníze jsou dostupné takřka pořád, převod na běžný účet v rámci banky mnohdy trvá jen v řádu vteřin. Na druhou stranu výše úroku je velmi nízká, v současné době úroky nepřesahují 2 % ročně (viz různá srovnání spořicích účtů).

Určitě lze v dnešní době najít mnohem efektivnější možnosti, jak investovat i spořit.

2.Termínované vklady

Termínované vklady bank mají předem stanovený úrok, avšak v docela nízké výši, obvykle do 3 % ročně. Výnos je tedy nepatrně vyšší než u spořičích účtů. Bohužel je předem dohodnutá doba, po kterou váš vklad nebude dostupný. A to může být dost nepříjemné v momentě, kdy přijde naléhavá potřeba finančních prostředků. Mnohdy lze peníze vybrat dřív jen přes vysoké poplatky, někdy dokonce vůbec. Výnosnější varianta mohou být dluhopisy. Princip je stejný, avšak úrok bývá ve výši 3-15 % (někdy i více). Tady je ovšem riziko, že peníze nedostanete zpátky. Při vybírání dluhopisů musíte být opatrní.

3.Podílové fondy

Tady konečně máme trochu zajímavou variantu, co se výnosů týče. Rovněž se jedná o velmi vhodnou možnost pro investory „nováčky“. Pro vás je to velmi jednoduché. Stačí si jen vybrat fond, zaplatit a víc neřešíte. Podstata je taková, že existuje fond, kde přispěje řada investorů (větších i menších). Někdo, kdo daný fond spravuje, nasbíranou částku zainvestuje s cílem vydělat. O výnos se pak dělí s investory na základě výše jejich vkladu. Důležité je vědět, jak si vybrat ten správný investiční fond (viz tento článek). Některé banky v posledních letech začaly nabízet možnost těchto typů spoření (investic). Tady je ale nevýhoda, že nejprve musí vydělat fond (správce fondu), pak dostane zaplaceno banka a teprve až (jestli) něco zbyde, dostane také klient (vy). Nechceme tím říct, že je nutně nevýhodné investovat přes banku, avšak může být výnosnější, když si sami najdete fond a investujete přímo do něj. Tak můžete vydělat o další cca 1-2 % z vkladu více. A to za to stojí! Nevýhoda je, že výnos těchto investic je v čase proměnlivý. Někdy (zpravidla v době ekonomické recese) dokonce může hodnota vkladů klesat. Existuje vícero druhů fondů, podle toho, kam investují. Například akciový, nemovitostní, komoditní a kombinované. Výnos je různý, cca 3-4 % u nemovitostních nebo cca 4-8 % u akciových. S tímto se dá porazit inflace a i vydělat, dokonce se můžeme bavit o formě pasivního příjmu (vydělávání peněz bez práce).

Pamatujte na to, co bylo uvedeno v úvodu článku – vyšší výnos obvykle ukazuje na vyšší rizikovost. U fondů tomu je zrovna tak.

4.Komodity

Vlajkovou lodí komodit je zlato. Mnoho z uvedeného o něm však platí i pro ostatní komodity. Vše o investování do zlata si můžete přečíst zde. Nákupem komodit (ropa, stříbro, zlato atd…) se můžete zabezpečit před inflací a také zhodnotit své úspory. Obecně se však nedoporučuje investovat převážnou část svých peněz do komodit, ale pouze diverzifikovat své portfolio. Diverzifikovat znamená rozdělit své investice. Díky tomu zmírníte dopad nepříznivých událostí na své peníze. Komodity se dají buďto nakupovat ve své fyzické podobě, kdy vám přijdou domů, nebo prostřednictvím brokera na burze. Oboje má své výhody i nevýhody. Vývoj ceny fyzického zlata je stabilnější, tedy méně rizikový, a lépe predikovatelný. Bohužel je k tomu zapotřebí větší množství peněz, jinak výdělek za moc nestojí. Broker zase nabízí možnost využít finanční páky, která umocňuje obchodní výsledky. Díky tomu lze obchodovat i s menší částkou (např. pouhých 10.000 korun) anebo dosahovat vyšších výnosů. Investování do komodit není úplně jednoduchá záležitost, spíše tak středně obtížná. Na místě je každopádně pečlivá úvaha před nákupem, popřípadě raději využít poradenství profesionálů.

5.Akcie

Tímto je myšlen přímý nákup akcií, tedy že je budete vy sami vyhledávat, hodnotit, nakupovat a vlastnit. Sami pak nesete rizika související s poklesem jejich tržní hodnoty, ale také můžete inkasovat nemalé zisky. Nevýhodou je, že k tomu bývá potřeba vyšší kapitál. Rozhodně s např. 10.000 korunami toho moc nevykouzlíte. U některých akcií se dočkáte i dividend. To je roční podíl na zisku společnosti, který se firma rozhodne vyplatit svým akcionářům. Akcie jsou poměrně náročná forma ke zhodnocení svých úspor, která ale nabízí nemalý potenciál. Pokud se toto investování budete chtít naučit, bude potřeba vytrvalé úsilí a najít si dobrý zdroj. O tom, jak začít investovat do akcií si můžete přečíst v tomto článku.

6.Kryptoměny

Jedná se o elektronické digitální měny. Jakési novodobé platidlo, které vzniklo za účelem zvýšení transparentnosti a bezpečnosti převodů peněz. Tyto zvláštní peníze mají reálnou hodnotu, nabídku i poptávku jejich uživatelů. Největší výhodou kryptoměn je fakt, že je nikdo nedokáže ovládat. Nejznámější a nejhodnotnější kryptoměnou je pak Bitcoin. Kryptoměny nabízí ohromný potenciál zisku, avšak zároveň jsou v čase velmi volatilní. Tyto investice tak s sebou nesou poměrně velké riziko. Rozhodně se nejedná o ideální variantu pro naprosto nezkušené investory.

7.Sběratelské předměty

Zajímavá investiční varianta, leč není pro každého. O co jde? Prostě nakupujete to, v čem se vyznáte. A je jedno co… Můžou to být značkové boty, poštovní známky, podpisové kytary nebo třeba fotbalové kartičky. Máte vášeň třeba pro vláčky? Víte o nějaké speciální omezené edici za dobrou cenu? Myslíte si, že brzo budou lidé ochotní zaplatit více, než byla původní cena? Tak právě takhle může vypadat super příležitost pro přivydělávání si. Nyní už máte přehled o současných možnostech investování. Na místě je, abyste si vybrali nějakou konkrétní variantu či dvě, a dále se na ně podrobně zaměřili. Pročtěte si další zdroje a porovnejte mezi sebou konkrétní alternativy dané varianty. Vždy zvažte příslušná rizika a investici dobře promyslete.

Kromě toho se nebojte napsat nám do komentáře, kdybyste chtěli s něčím poradit nebo kdyby vás zajímaly nějaké další informace.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Super článek!