« Zpět

Téměř polovina Čechů si zakládá stavební spoření již s úmyslem investovat úspory do bydlení, desetina kvůli možnosti čerpat úvěr

| 20. srpna 2014 - 11:52 | Zprávy | Stavební spoření

Stavební spoření v současnosti využívá téměř 40 % obyvatel České republiky, kteří v něm mají aktuálně naspořeno necelých 430 miliard korun. Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že téměř polovina účastníků stavebního spoření od počátku ví, že úspory využije na bydlení. Desetina respondentů si stavební spoření zakládá již s vidinou budoucího úvěru. Nové stavební spoření si v dohledné době plánuje založit 8 % lidí. Každý druhý Čech, který v současnosti má stavební spoření, přitom uvažuje o jeho opakování v budoucnosti.

Graf č. 1. Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna, reprezentativní průzkum mezi širokou veřejností (vzorek 836 lidí) 
 
Více smluv v rodině
Nejčastější počet smluv o stavebním spoření v rodině jsou jedna až dvě (49 %). Tři a více smluv uvádí pětina respondentů.
 
Graf č. 2. Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna, reprezentativní průzkum mezi širokou veřejností (vzorek 836 lidí)
 
Důvody sjednání stavebního spoření
Téměř polovina dotázaných Čechů si stavební spoření zakládá již s úmyslem naspořené peníze investovat do bydlení. Desetině respondentů jde od začátku především o možnost v budoucnu čerpat výhodnější úvěr na bydlení. Třetina spořící populace nezná předem účel, na který použije naspořené prostředky. Pouze 9 % lidí si spoří z jiných důvodů nebo na konkrétní účely, které nesouvisí s bydlením.
 
Graf č. 3. Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna, reprezentativní průzkum mezi širokou veřejností (vzorek 625 lidí) 
 
Jak používáme naspořené peníze?
Dvě hlavní oblasti využití naspořených financí v rámci stavebního spoření jsou rekonstrukce bydlení (47 %) a nákup bytu nebo domu (28 %). Více než šestina Čechů si peníze nechá volně k dispozici. Dalším častým využitím úspor je pořízení či obměna vybavení domácnosti. Z úspor Češi kupují nábytek (14 %), bílou techniku (11 %) nebo platí nečekané výdaje (11 %).
 
Graf č. 4. Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna, reprezentativní průzkum mezi širokou veřejností (vzorek 625 lidí)
 
Využíváme možnost vzít si ke stavebnímu spoření úvěr?
Možnosti čerpat běžný nebo překlenovací úvěr od stavební spořitelny využila třetina dotázaných účastníků spoření. Úvěr od stavební spořitelny respondenti ve většině případů využívají pro financování kompletních rekonstrukcí a přestaveb (59 % případů). Pořízení bytu nebo domu s ním řeší 40 % dotázaných.
 
O průzkumu
Průzkum provedla Raiffeisen stavební spořitelna počátkem letošního jara ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Účastnilo se ho přes 800 lidí z celé ČR. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.