« Zpět

Své chování považujeme za ekologické. Kde je pravda?

| 14. června 2013 - 11:34 | Zprávy | Stavební spoření

Většina majitelů nemovitostí si myslí, že se chová ekologicky. V průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny to uvedlo 88 % respondentů. Platí to ale nejen pro třídění odpadu či používání úsporných žárovek, ale i pro oblast bydlení? Na ekologický rozměr stavebních úprav si totiž samo od sebe vzpomnělo pouze několik dotázaných z celkových více jak 500 respondentů. Navíc alternativní zdroje energie využívají jen 4 % oslovených a pouze 2 % lidí bydlí v dřevostavbě.

Chováme se ekologicky?
Ve svém průzkumu se Raiffeisen stavební spořitelna zaměřila na to, jak lidé šetří energii a její neobnovitelné zdroje v souvislosti s bydlením. Vhodnými stavebními úpravami lze totiž nejen ochránit životní prostředí, ale současně i výrazně snížit rodinný rozpočet. Mnoho Čechů ale na ekologický aspekt ve spojitosti s bydlením a jeho modernizací příliš nehledí.
 
Proč rekonstruujeme
Hlavním důvodem, proč lidé přistoupili či plánují přistoupit k rekonstrukci nemovitosti, je snaha ušetřit náklady za energie a snížit výdaje na bydlení. Uvedlo to celkem 45 % respondentů.„Pouze několik dotázaných z celkového počtu 508 respondentů však automaticky uvedlo, že motivem k rekonstrukci je pro ně ohleduplnost k přírodě
a životnímu prostředí. Jak je vidět, lidé si často neuvědomují, že ekologická a ekonomická stránka jdou spolu ruku v ruce. Vhodně zvolené úpravy totiž ve výsledku dokážou ušetřit až 70 % původních nákladů na energie,“říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.
 
Graf 1: Z jakého důvodu přistupujete k rekonstrukci rodinných či bytových domů?
 
                       
 
Kolik platíme za topení
Každý desátý majitel rodinného domu zaplatí za vytápění více než 48 000 korun ročně. V případě bytových domů zaplatí každá desátá domácnost ve srovnání s domy sice o polovinu méně, ale i tak jsou tyto náklady zbytečně vysoké. Ušetřitlze vhodnými stavebními úpravami, podle ekologických trendů, které do následujících let zajistí významnou ekonomickou úsporu. Patří mezi ně například zateplení fasády, výměna oken či izolace střechy a komína. V České republice se o slovo čím dál víc hlásí také alternativní zdroje energie a výjimkou už dnes nejsou ani pasivní domya dřevostavby.
 
Alternativní zdroje energie
Aktivními uživateli solárních panelů či tepelných čerpadel jsou zatím pouze 4 %respondentů. Dalších 50 % využití těchto technologií zvažuje, 21 % dotázaných dokonce vážně plánuje jejich instalaci. Také statistiky žadatelů o solární licenciv posledních měsících nasvědčují, že největší boom alternativních zdrojů pravděpodobně teprve nastane.
 
Graf 2: Zvažovali jste využití alternativních zdrojů energie (např. tepelná čerpadla, solární panely)?
 
 
Dřevostavby
V dřevostavbách bydlí zatím jen 2 % dotázaných. Jedna čtvrtina respondentů však zvažuje, že by se do dřevostavby přestěhovala.
 
Graf 3: Zvažovali jste někdy, že se přestěhujete do dřevostavby?
 
 
„S dřevostavbou můžete výrazně ušetřit na energiích, oproti klasickým zděným domům dokonce až trojnásobně. Mají výborné tepelně-izolační vlastnosti, vyznačují se rychlým a efektivním vytápěním a navíc jejich výstavba na klíč trvá přibližně půl roku, což také mnozí lidé ocení. Popularita dřevostaveb v České republice začíná pomalu narůstat, stále se ale netěší takové oblibě,jakou by si zasloužily. Já sám v dřevostavbě bydlím a rozhodně bych už neměnil,“ říká architekt Martin Kulštejn.
 
O průzkumu
Průzkum zrealizovala Raiffeisen stavební spořitelna ve spolupráci s agenturou STEM/MARK v únoru 2013. Cílovou skupinu tvořili vlastníci nemovitostí, z poloviny majitelé rodinných domů a z druhé části majitelé bytových jednotek. Vzorek byl složen z 508 respondentů. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).
 
O Raiffeisen stavební spořitelně
Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření od roku 1993, kdy vstoupila na trh jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Patří do rodinyRaiffeisen, největší soukromé finanční skupiny na rakouském trhu.
 
Provozuje širokou síť více než 200 poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Mezi produkty stavebního spoření nabízí také výhodné úvěry na bydlení. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.