« Zpět

Studie ČMSS: Půlka českých domácností chystá rekonstrukci

| 28. srpna 2019 - 8:02 | Zprávy | Stavební spoření

Český bytový fond je ve srovnání se zahraničím stále zastaralý. Obyvatelé České republiky přitom chtějí bydlet lépe, téměř polovina domácností proto chystá rekonstrukci svého bytu či domu. Náklady na rekonstrukci zpravidla zvládnou pokrýt ze svých úspor. Pokud úspory nestačí, nejčastější volbou je úvěr od stavební spořitelny.

České domácnosti chtějí pokračovat ve vylepšování svého bydlení. Z aktuálního průzkumu IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) vyplývá, že téměř polovina (48 %) dotázaných chystá rekonstrukci svého bytu nebo domu. „Český bytový fond je oproti západní Evropě stále zastaralý, tři čtvrtiny bytů a domů jsou starší 20 let, polovina dokonce přes 40 let. Situace se přitom výrazněji nelepší, nových bytů a domů přibývá jen velmi málo,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

„Nejčastěji lidé rekonstruují koupelny a kuchyně,“ dodal s tím, že nejčastěji rekonstrukci financují s pomocí svých naspořených prostředků.  Pokud se rozhodnou pro úvěr, na prvním místě volí půjčku od stavební spořitelny. „Více než polovina překlenovacích úvěrů míří na rekonstrukce bydlení, zhruba třetina je použita na koupi nemovitosti a méně než 10 % na výstavbu,“ dodal.  

Rekonstrukce tak velkým tématem budou i do budoucna. „Pro rekonstrukce a modernizace je tady obrovský prostor, v nejbližších letech budou své bydlení zvelebovat až dva miliony českých domácností,“ dodal Tomáš Kořínek.

Náklady na rekonstrukce se zpravidla pohybují v řádu stovek tisíc korun, zhruba do půl milionu. Pro takovou částku je složitější získat výhodnou hypotéku, navíc je nutná zástava nemovitosti. Naopak průměrné výše spotřebitelských úvěrů se pohybují kolem 100 tisíc korun. „Proto klienti nejčastěji volí úvěr od stavební spořitelny, kde získají nižší úrokové sazby a navíc nemusejí dávat nemovitost do zástavy,“ vysvětlil Tomáš Kořínek.

Průzkum uskutečnila agentura IBRS v červnu 2019 na 1000 respondentech z celé České republiky.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.