« Zpět

Studie ČMSS: 2020 přinese růst zájmu o stavebko i úvěry

| 27. listopadu 2019 - 7:44 | Zprávy | Stavební spoření

Stavební spořitelny čeká další dobrý rok. Největší domácí stavební spořitelna, ČMSS, předpokládá, že v příštím roce poroste zájem o nově uzavřené smlouvy o stavebním spoření i o úvěry na bydlení. Stavební spořitelny tak poměrně výrazně překročí hranici 500 tisíc nových smluv, úvěrům budou hrát do karet nadále výhodné úrokové sazby. Růst cen nemovitostí by měl v příštím roce zpomalit.

Stavební spořitelny by v roce 2020 mohly uzavřít zhruba 530 tisíc nových smluv o stavebním spoření, zatímco letos budou atakovat hranici 500 tisíc smluv, vyplývá z prognózy Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). „Už v letošním roce by stavební spořitelny měly úspěšně atakovat hranici 500 tisíc smluv, to bude nejlepší výsledek za posledních 5 let. Očekáváme, že příští rok bude ještě o několik desítek tisíc smluv lepší,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek. ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou, historicky už uzavřela více než 8 milionů spořicích smluv.

„Stavební spoření je dlouhodobě nejvýnosnější formou spoření mezi zabezpečenými produkty. Aktuální maximální výnos se blíží 4 procentům, žádný jiný bezpečný produkt takové zhodnocení nenabízí. Stavebním spořitelnám navíc nahrává, že pro případný úvěr na bydlení musejí mít klienti naspořeny vlastní peníze. Lidé si to uvědomují a ke stavebku si tak nachází cestu stále více zájemců,“ vysvětluje důvody očekávaného růstu Tomáš Kořínek.

Právě nové regulace úvěrů na bydlení spolu s poklesem úrokových sazeb v české ekonomice přitom způsobily, že v letošním roce celkově trh poměrně výrazně poklesl, stavební spořitelny poskytnou zhruba o třetinu méně úvěrů než loni. „Trh tak letos dosáhne zhruba 50 miliard. Oproti loňskému rekordnímu roku je to sice výrazný pokles, oproti dlouhodobému průměru to ale stále představuje nadprůměrný rok,“ uvádí Tomáš Kořínek.

Trend mírného poklesu úrokových sazeb zřejmě přetrvá i v roce 2020. „Nízké sazby obecně nahrávají půjčkám, pokračující pokles sazeb ale stavebním spořitelnám příliš nepomáhá. Stavební spořitelny ale umějí nabídnout zajímavé podmínky, zajištěný úvěr umíme poskytnout se sazbou pod dvěma procenty. Proto je výhled na příští rok pozitivní,“ dodává Tomáš Kořínek.

Trh úvěrů od stavebních spořitelen by tak podle odhadu ČMSS měl zhruba o 5 procent vzrůst, stavební spořitelny by tak mohly poskytnout úvěry za 53 miliard korun.

Česká ekonomika zůstane i v příštím roce v dobré kondici, zájem o úvěry ale v poslední době výrazně ovlivňují i ceny nemovitostí, které v posledních 5 letech v České republice rostly téměř nejrychleji v celé Evropě. „Růst cen nemovitostí by měl v průměru v příštím roce zpomalit a neměl by být rychlejší než růst mezd. Ceny v lukrativních lokalitách sice nadále porostou, na druhou stranu už vidím na trhu i celou řadu nemovitostí, které za současnou cenu nejsou prodejné. Ceny by se tak měly stabilizovat,“ tvrdí Tomáš Kořínek s tím, že stabilizaci cen by mohl pomoci i nárůst nové výstavby.

Nadále zůstane silná pozice stavebních spořitelen v rekonstrukcích. Ani letos, kdy celkový zájem o úvěry klesl, potřeba vylepšovat své bydlení nepolevila, úvěry na rekonstrukce vzrostly o cca 4 %. „Z našich průzkumů vidíme, že český bytový fond zůstává nadále poměrně zastaralý a polovina domácností plánuje v nejbližších letech rekonstrukci svého bydlení,“ uzavřel Tomáš Kořínek.

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.