« Zpět

Pro získání státní podpory už mnoho času nezbývá. Jak vytěžit ze stavebka maximum?

| 15. listopadu 2018 - 7:24 | Zprávy | Stavební spoření

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním i poslední šance na získání co nejvyšší státní podpory ze stavebního spoření. Víte, kolik a kdy musíte poslat poslední peníze na vaše stavebko? Letošní rok bude trochu zrádný, poslední den roku 2018 připadá na pondělí, a tak je vhodné zadat transakci ještě před víkendem.

Stavební spoření je některými kritizováno, že se jedná o zastaralý finanční produkt, který je dnes už zcela zbytečný. Přesto každoročně stavební spořitelny získávají nové a nové klienty. Stavebko má totiž dvě hlavní výhody, které táhnou.

1.      Státní podpora

2.      Úvěr ze stavebního spoření

Zatímco na řádný úvěr mají nárok jen ti, kteří šetří už pár let a mají našetřeno dostatečnou částku, překlenovací úvěr si mohou sjednat i zcela noví klienti. Dnes se ale místo úvěru zaměříme na státní podporu, na jejíž získání už zbývají sotva dva měsíce.

Na státní podporu máte nárok i při založení stavebka v prosinci

Pro maximální státní podporu, která činí 2 000 Kč, je nutné v roce 2018 zaslat na stavební spoření 20 000 Kč. A je zcela jedno, zda peníze zasíláte pravidelně každý měsíc po 1 700 Kč, nebo zda pošlete jednou za půl roku 10 000 Kč. Celou částku můžete na účet stavebka zaslat třeba i jednorázově, a to klidně až koncem prosince.

Výhodou je, že státní podporu v plné výši získáte i tehdy, když si stavebko založíte až nyní. Navíc řada spořitelen nabízí před koncem roku lákavé bonusy. Například ČMSS stavební spoření lze právě teď sjednat se slevou až 2 000 Kč z poplatku za uzavření. Nabídka platí pro osoby ve věku 18 až 35 let.

Jak a kdy zaslat peníze na stavební spoření?

Na poslední den v roce se ale nevyplácí čekat ani se založením nové smlouvy a ani se zasláním platby. Transakci raději proveďte dříve.

-          Bankovní převod

Plata bankovním převodem je nejsnazším způsobem. Dnes už banky převody zrychlily, díky čemuž můžete peníze zaslat ještě v pondělí 31. prosince, avšak rozhodný je čas transakce, který má každá banka jiný. U některé je tak nutné peníze zaslat do 8:00, u jiné stačí až do 12:30. Na konci roku ale mívají banky frmol, a proto se může stát, že se platba pozdrží. Pro jistotu je tak lepší platbu zadat už ve čtvrtek nebo alespoň v pátek.

-          Složenka

Druhou možností je platbu provést složenkou. Připravte se ale na to, že tento způsob zabere i pět pracovních dní. Letos byste tak měli peníze zaslat zhruba 25. prosince, což je druhý svátek vánoční, proto raději se složenkou zajděte už v pátek 21. prosince.

-          Osobní vložení

Třetí způsob, jak dostat peníze na stavebko, je osobní vložení financí na přepážce stavební spořitelny. Osobní vložení je obvykle možné provést ještě poslední den v roce, letos tedy v pondělí 31. prosince. Vždy se ale raději informujte u své spořitelny, zda osobní vklad nabízí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.