« Zpět

Kvalitu bydlení zvyšují rekonstrukce

| 24. listopadu 2014 - 13:16 | Zprávy | Stavební spoření

Bytový fond v České republice stárne. Stáří poloviny bytů je více než 40 let. Z 1,8 milionu bytů v bytových domech je 1,4 milionu (77 %) postaveno či rekonstruováno před rokem 1991. Podle průzkumů trhu se meziročně zvedá zájem o stavební úpravy a rekonstrukce. Češi považují bydlení za vhodnou investici do budoucna, která jim má zhodnotit peníze.

V ČR se postupně mění struktura bytového fondu – většina domácností žije ve vlastním domě nebo v bytě v osobním vlastnictví. Pouze 18 % bydlí v pronajatém bytu. Tím však aktivita v oblasti bydlení rozhodně nekončí.
 
Podle průzkumů, které má k dispozici ČMSS, plánuje přes 63 % obyvatel nějakou rekonstrukci bydlení, téměř 19 % v horizontu do 12 měsíců. Nejčastěji Češi chtějí rekonstruovat kuchyně a koupelny. Typickou rekonstrukci provádí lidé do 40 let (60 %) věku, v průběhu léta, průměrná částka je 1,2 mil. Kč.
 
V rámci energetických úspor lidé nejčastěji uvažují o zateplení fasády (28 %), výměně oken (24 %), výměna starého kotle (19 %), instalace solárních panelů (18 %). V roce 2014 navíc pokračuje program Zelená úsporám Státního fondu životního prostředí, na který je vyhrazeno 1,9 mld. Kč s dotací do max. 50 % nákladů.
 
I to je důležitý argument pro ty, kteří chtějí změnu. Zatepleno je pouze 200 tis. rodinných domů (11 %), až polovina ale špatně kvůli šetření a nekvalitnímu provedení.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.