« Zpět

Jaké rekonstrukce Češi nejvíc potřebují? Před zimou vede hlavně zateplení

| 9. září 2013 - 10:10 | Zprávy | Stavební spoření

Dvě třetiny Čechů žijí v domech či bytech starších 30 let, 7 % dokonce v obydlích starších 100 let. Není proto divu, že nutnost rekonstrukce se stává pro většinu z nich realitou, ať už kvůli vidině finanční úspory za energie či kvůli modernizaci bydlení. V průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny uvedlo 45 % obyvatel rodinných domů a 26 % obyvatel bytů, že potřebují hlavně zateplení domu.

Staré domy – žrouti peněz a energie?
U bytových domů platí téměř přímá úměra – se stářím domu obvykle rostou náklady na jeho vytápění. Největšími žrouty peněz jsou bytové domy postavené v letech 1964 až 1983, v éře panelákových sídlišť. Více než dvě třetiny těchto bytových domů vytáhnou z peněženek svých obyvatel minimálně 12 tisíc korun ročně jenom za teplo. Rodinné domy mají obecně vyšší náklady na vytápění, nejdražší je teplo v těch z let 1984 až 2002. Účet za teplo nižší než 12 tisíc korun ročně v nich dostanou jen 3 % majitelů.
 
Graf č. 1: Roční náklady za vytápění podle stáří bytových domů v ČR
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
Graf č. 2: Roční náklady za vytápění podle stáří rodinných domů v ČR
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
Jaké změny Češi potřebují a plánují? Nejdřív zateplit
Podle průzkumuRaiffeisen stavební spořitelny potřebují majitelé nemovitostí nejvíc zateplení domu. Dosud ho provedlo 58 % majitelů bytových domů a zatím jen 28 % majitelů rodinných domů. Nezateplený dům bývá příčinou značných úniků tepla a zvýšených výdajů za energie. „Za účelem úspory lidé dosud realizovali především výměny oken, což potvrdilo už 79 % majitelů bytů a každý druhý majitel rodinného domu. Tato úprava může snížit náklady na energie až o 20 %. Aby však došlo k výraznější úspoře, je nutné provést další rekonstrukční kroky, kterými jsou zejména celkové zateplení domu, či rekonstrukce topného systému,“ dodává Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.
 
Solární panely pro domkaře, nové radiátory pro bytaře, střecha pro všechny
Pokud chce majitel domu výrazně ušetřit, existují i další typy vhodných úprav. Na druhém místě v seznamu potřebných a plánovaných rekonstrukcí se u rodinných domů umístila instalace solárních panelů. Vysvětlením může být fakt, že většina těchto majitelů rodinných domů už provedla základní opravy, jako je již zmiňované zateplení, výměna oken a střechy. Obyvatelé bytů mají na druhém místě potřebných rekonstrukcí výměnu radiátorů. Podle architekta Martina Kulštejna by lidé měli tuto změnu dobře zvážit: „Než se pustíte do komplikované a drahé výměny celých radiátorů, zkuste nejdříve vyměnit regulační ventily na topných tělesech. Instalace regulačních ventilů na topení dokáže uspořit 5 až 7 % nákladů na vytápění.“ Na třetím místě nutných úprav se umístila nová střecha – na tom se shodnou obyvatelé bytových i rodinných domů.
 
Graf č. 3: Jak vnímají potřebu rekonstrukce obyvatelé bytových domů – podle stáří domu
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
Graf č. 4: Jak vnímají potřebu rekonstrukce obyvatelé rodinných domů – podle stáří domu
 
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
Rekonstrukce se vám vyplatí
I když se může zdát, že rekonstrukce je finančně náročná záležitost, není to úplná pravda. Lidé se spoléhají pouze na své vlastní úspory, a proto polovina lidí nechce rekonstrukci provést hlavně z důvodu omezených finančních prostředků. Přitom návratnost investice do rekonstrukce lze očekávat už do deseti let. Majitelé nemovitostí navíc začínají šetřit již v momentě, kdy úpravu provedou. Pro financování rekonstrukcí lze využít i některé úvěrové nabídky. „U nás si můžete vybrat mezi úvěry pro fyzické osoby REKOpůjčka plus a HYPOsplátka plus, a to v rámci EKOprogramu, který je přímo určen na rekonstrukce s ekologickým záměrem. Bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytových jednotek nabízíme dva úvěry speciálně šité na míru – jsou to úvěry KREDIT a KREDIT PLUS,“ upřesňuje Jitka Jechová.
 
O průzkumu
Průzkum provedla Raiffeisen stavební spořitelna v prvním čtvrtletí letošního roku ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Celkový vzorek byl 508 respondentů. Z poloviny ho tvořili majitelé rodinných domů a z druhé poloviny majitelé bytových jednotek. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.