« Zpět

Česká spořitelna financuje zateplování bytových domů s dotací EU, eviduje již žádosti za více než 400 mil. Kč

| 25. října 2013 - 12:34 | Zprávy | Stavební spoření

Česká spořitelna poskytne v rámci programu Úspory v bytových domech přibližně 1,2 mld. Kč na financování zateplování bytových domů. Bytová družstva (BD) a společenství vlastníků jednotek (SVJ) už od dubna 2013 podaly žádosti o úvěry celkově za více než 400 mil. Kč. Hlavní výhodou je vedle samotných energetických úspor evropská dotace ve výši 10 % z poskytnutého úvěru. Dotaci získají projekty, u kterých energetická úspora dosáhne 30 %, a klientům ji vyplatí přímo Česká spořitelna.

 

 

  • Česká spořitelna poskytne na financování zateplování bytových domů přibližně 1,2 mld. Kč, bytová družstva a společenství vlastníků jednotek už celkem požádaly o více než 400 mil. Kč
  • Pokud projekt dosáhne alespoň 30% úspory energie, Česká spořitelna klientům vyplatí evropskou dotaci ve výši 10 % z poskytnutého úvěru
Česká spořitelna uvedla program Úspory v bytových domech na trh ve spolupráci s německou rozvojovou bankou KFW a zúročila tak své zkušenosti s dlouhodobým využíváním nástrojů evropských finančních institucí. Žádosti o úvěry jsou z pohledu energetických úspor posuzovány bezplatně konzultační firmou Enviros, a to formou elektronického formuláře přes internetové rozhraní. Celá administrativa se tak omezuje hlavně na kontakt s nejbližším poradenským místem banky. Klienti mohou o úvěr požádat v kterékoliv pobočce České spořitelny.
 
V rámci programu Úspory v bytových domech si mohou BD a SVJ žádat o investiční úvěry na opravu, rekonstrukci a modernizaci bytového domu ve výši 1 až 25 mil. Kč. Česká spořitelna je navíc distributorem evropských dotací - po dokončení projektů klientům vyplatí dotace ve výši 10 % z hodnoty úvěru, maximálně však 2,5 mil. Kč na projekt. Splatnost úvěrů je 10, 15 či 20 let. Česká spořitelna poskytne SVJ úvěry bez zajištění, pro BD pak se zajištěním blanko směnkou. Úrokovou sazbu banka stanovuje individuálně. Klienti mohou bez poplatku vkládat mimořádné splátky, a to v případě převodu či prodeje bytu, nebo z obdržené dotace. Kritériem pro vyplacení dotace je dosažení úspory na vytápění a ohřev vody ve výši minimálně 30 % ze současné spotřeby bytového domu a dokončení projektu do konce roku 2014. Obdrženou dotaci nemusí klient použít na snížení úvěru. Podmínkou pro poskytnutí úvěru je vlastnictví účtu u České spořitelny a předložení všech potřebných dokumentů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.