« Zpět

Spolupráce startupu a banky v praxi: digitalizace účetnictví dostupná deseti tisícům českých podnikatelů a firem

| 24. července 2023 - 10:00 | Zprávy

Díky strategické spolupráci České spořitelny se startupem wflow.com z portfolia korporátního VC fondu Seed Starter se stává digitalizace účetnictví běžně dostupnou službou. Digitalizace a automatizace účetních dokladů za pomoci umělé inteligence, eliminace administrativy a duplicitní práce, párování příchozích transakcí, jednoduchost schvalování, ale i zasílání plateb z účtů některých dalších tuzemských či slovenských bank – to jsou klíčové benefity, které startup ve spolupráci s bankou podnikatelům přináší. Podnikatelé a firemní klienti z řad malých a středních podniků si mohou spolupráci sjednávat již nyní skrze firemní internetové bankovnictví Business 24, během následujících týdnů se nové řešení stane součástí nabídky digitálního bankovnictví George. Otevření cesty k digitalizaci účetnictví představuje propojení technologických inovací s potřebami firemních klientů banky.

Nadějné inovace s dlouhodobým potenciálem a přidanou hodnotou pro koncové uživatele se nově integrují do největší tuzemské banky – příkladem synergického propojení je cloudová aplikace pro digitalizaci účetnictví od startupu wflow.com, která může firmám výrazně omezit nadbytečnou administrativu.  

Digitalizace účetnictví jako běžná praxe  

Výrazné zefektivnění a zjednodušení práce s účetními doklady je díky integraci platformy wflow.com do České spořitelny nyní nově dostupné prvním podnikatelům a firemním klientům z řad malých a středních podniků. V rámci pilotního testování se nové řešení pro digitalizaci účetních procesů stalo přímou součástí nabídky firemního internetového bankovnictví Business 24 a v průběhu následujících týdnů bude tato funkcionalita rozšířena do nabídky elektronického bankovnictví George. Firemní klienti mají již v tuto chvíli v nabídce internetového bankovnictví Business 24 k dispozici řešení, díky němuž si mohou digitalizaci účetnictví sami sjednat - přesměrováním na platformu wflow.com projdou od bezplatné testovací verze až k plně aktivnímu digitálnímu účetnictví. To vše bez nutnosti dalších investic do vlastních systémů. 

Integrace platformy wflow.com je ukázkovým příkladem propojení technologických inovací s potřebami firemních klientů banky. „Digitalizace a automatizace procesů patří mezi priority v naší strategii podpory podnikání. Chceme podnikatelům a firmám nabízet nejen klasické bankovní produkty, ale zároveň hledáme i nová řešení, která jim pomohou v cestě k prosperitě. U platformy wflow vnímáme vysokou přidanou hodnotu zejména v úspoře času a peněz, kterou podnikatelům přináší,“ říká Miroslav Koubek, který má v České spořitelně na starosti produkty denního bankovnictví pro Firemní klientelu. Zajímavé projekty a inovace, které jsou v symbióze s vizí a dlouhodobými cíli banky, pomáhá již tři roky hledat program Seed Starter. „Řešení wflow je navrženo tak, že dokáže s firmou růst – stejnou platformu použije drobný začínající podnikatel a jeho firma u ní může zůstat i v případě výrazného růstu a expanze,“ doplňuje Miroslav Koubek další důvod, proč se banka rozhodla pro užší spolupráci s tímto startupem.  

Vytěžování dat umělou inteligencí a automatizace transakcí 

Kromě elektronického oběhu dokumentů, automatizovaného zaúčtování a přehledné archivace dokladů nabízí platforma i víceúrovňové schvalování, přesné vytěžování dat s využitím nástrojů umělé inteligence, řízení nákupního procesu nebo elektronické podepisování smluv. Integrace platformy wflow.com představuje pro společné klienty i možnost využití služby API Multibanking, která představuje bezpečný prostor pro připojení k účtům v různých bankách. Klientům tak umožní automatické párování příchozích transakcí a také částečně automatické posílání (např. hromadných) plateb z bankovních účtů. Tyto služby je možné využívat nejen s účty v České spořitelně, ale také s účty největších českých a některých slovenských bank, které podporují standardní rozhraní PSD2 – druhé směrnice Evropské unie o platebních službách.

Jedinečnost řešení spočívá v jednoduchosti 

Digitální podoba účetních dokladů kdykoliv na dosah, urychlení a zefektivnění práce, ale i výrazné zjednodušení v zadávání plateb – to jsou některé z výhod spolupráce s wflow, které popisuje společnost Freshlabels, e-shop zaměřený na udržitelnou módu. „Můžeme říct, že přechod na digitalizaci účetnictví nám v tuto chvíli ušetří zhruba půl úvazek pracovního poměru. Eliminace rutinních administrativních úkonů navíc představuje pro naše účetní oddělení dodatečný prostor, který lze efektivně věnovat odborné asistenci s finančním řízením,“ popisuje Ladislav Žižka, ředitel Freshlabels s tím, že pro firmu podnikající v oblasti e-commerce je přechod na digitalizaci a automatizaci jednotlivých procesů včetně využití AI tou nejefektivnější cestou vývoje. Mobilní aplikace, která vyfocenou účtenku okamžitě přenese do wflow, či hromadné zadávání plateb patří mezi běžně využívané funkce, které ve Freshlabels zrychlují finanční procesy. „Z načtených údajů si platforma jednoduše vygeneruje QR kód, což nám výrazně usnadňuje zadávání jednorázových plateb,“ dodává Ladislav Žižka s tím, že přechod na digitalizaci účetnictví navíc podtrhuje filozofii udržitelnosti celého konceptu Freshlabels. 

Jedinečnost platformy wflow.com spočívá v jejím velmi jednoduchém napojení na všechny stávající účetní systémy, díky čemuž mohou podnikatelé a firmy začít digitalizovat v podstatě ihned,“ popisuje Robert Soudný, CEO a zakladatel společnosti wflow.com a zároveň dodává, že díky intuitivnosti celého řešení je využívání platformy vhodné pro velmi širokou škálu nejen malých a středních podniků, ale i těch velkých. Integraci wflow.com do největší tuzemské banky vnímá Soudný jako velký krok směrem k rozšíření digitalizace, což podnikatelům otevírá prostor k větší efektivitě. 

V hledáčku programu Seed Starter jsou především inovace, které mohou mít synergický efekt pro největší tuzemskou banku. Právě spojení s Českou spořitelnou představuje pro podpořené startupy prostor pro rychlé škálování, ať již v rámci České republiky či v dalších zemí regionu CEE, v nichž skupina Erste působí. „Jedinečnost VC fondu Seed Starter spočívá v komplexnosti podpory, kterou startupům poskytujeme – u projektů, u nichž vnímáme silnou synergii s bankou a jejími cíli v podobě zvyšování finančního zdraví a prosperity Čechů, může spolupráce vyústit až ve strategické partnerství,“ dodává Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter. Startup wflow.com se stal před rokem čtvrtou investicí Seed Starteru a právě probíhající strategické spojení s ČS ukazuje, jak lze technologické inovace a především jejich benefity rozšířit mezi široké portfolio zákazníků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.