« Zpět

Současná inflace za 10 let ukrojí polovinu úspor, řekl ekonom Juraj Karpiš

| 29. října 2021 - 10:00 | Zprávy

Pokud inflace zůstane na úrovni pěti procent déle než 10 let, lidé ztratí polovinu úspor. Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky, řekl na konferenci Vyšehradské fórum ekonom a předseda Institutu ekonomických a společenských analýz Juraj Karpiš.

Zvýšení úrokových sazeb přinese problémy se splácením některých dluhů. To se bude podle Karpiše týkat nejen domácností, ale i států. Kritizoval také finanční systém založený na nekrytých penězích s nuceným oběhem, které považuje za hlavní příčinu posledních ekonomických krizí.

„Peníze jsou dnes čistě politickým nástrojem. Tím, že politici vytváří množství nových peněz, vstupují zcela zásadním způsobem do ekonomiky. Jestli se něčeho opravdu bojím, tak to jsou zásahy státu do ekonomiky. Méně se bojím ekonomických následků pandemie než toho, jak stát dnes zachraňuje ekonomiku tím, že vytváří nové peníze. To bude mít do budoucna následky na ekonomický růst,“ uvedl na konferenci Karpiš.

Inflace nebude přechodná

Tím, že státy emitovaly v době koronakrize velké množství peněz, nastartovaly inflaci. Spotřebitelé ale během karantény odkládali své nákupy. Za určitou ochranu kupní síly peněz považuje Karpiš investice do drahých kovů.

„Rozbíhající se cenová inflace nebude přechodná, jak se všichni modlí. Změnila se inflační očekávání, nízké ceny jsou minulostí, začínají růst úroky a dluhový domeček z karet se začne hroutit,“ říká Karpiš.

Až přes společnost přejde inflační vlna, zjistíme, že lidé bez finančních a reálných aktiv ztratili nejvíce. Vítězové budou příjemci fiskálních transferů a vlastníci aktiv. „Monetární stimuly, které se během finanční krize domlouvaly měsíce, se v pandemii schválily během dní, přičemž ty současné jsou řádově vyšší. Na jaře 2020 se v průběhu týdnů vytvořilo 25 procent všech dnes existujících dolarů v oběhu,“ řekl Karpiš.

Inflace trestá spotřebitele a odměňuje spekulanty

Inflace podle něj trestá spotřebitele a odměňuje spekulanty, vyjídá kapitálové zásoby ve společnosti, mate podnikatele a ochuzuje pracující. Přijde nízký ekonomický růst, obrovský dluh a rozzlobená střední třída. To není dobrá kombinace, uvedl.

Akcie a investice do drahých kovů se podle Karpiše velmi dobře doplňují. Drahé kovy pomáhají vyhladit propady a riziko portfolia akcií v době krize. Například zlato dosáhlo maxim ve chvíli, kdy akcie zažívaly výrazný propad.

Ryba: Investice a spekulace je rozdíl

Podle analytika Golden Gate CZ Pavla Ryby je důležité poznat rozdíl mezi investicemi a spekulováním. Spekulovat by lidé měli pouze s penězi, o které mohou přijít. „Trhy jsou nejisté a je potřeba tuto nejistotu přijmout. Investor má plán, spekulant pouze naděje. Nesázejte velké částky na spekulace,“ řekl na Vyšehradském fóru Ryba.  

Podle Ryby je potřeba nespoléhat se pouze na jednu investici, instituci nebo osobu, ale diverzifikovat portfolio, a to i na aktiva mimo zemi, ve které žijeme.

 

Problémem dnešních investorů je podle Ryby snaha předpovídat chování trhu. „Pokud budete dlouhodobě sledovat výsledky předpovědí a predikcí nejlepších investorů a správců portfolií, zjistíte, že se přibližně stejně často pletou, jako mají pravdu. Minulá výkonnost produktů a investičních aktiv nezaručuje budoucí výsledek,“ upozorňuje Ryba.

Strategie, která v minulosti fungovala, přitahuje pozornost oproti té, která nefungovala. Zákony trhů však prokazují, že vítězná šňůra jednoho dne končí, řekl Ryba. Řešením je podle něj permanentní a široké portfolio investic.

Devátého ročníku Vyšehradského fóra se v Kongresovém centru v Praze zúčastnilo téměř 1400 lidí a dalších 5000 sledovalo přímý přenos konference on-line. Pořádá ho lídr na trhu investičního zlata a stříbra, společnost Golden Gate CZ.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.