« Zpět

Rostoucí inflace vybízí Čechy k investicím. Je třeba ale být obezřetný. Ohrožuje je nestárnoucí Ponziho schéma i Scam

29. června 2022 - 9:00 | Zprávy

Mnoho Čechů má dostatečné volné prostředky na běžných účtech a uvažují nyní nad nejvhodnějším způsobem investování. Možností je mnoho od akcií, přes dluhopisy, drahé kovy až po investice do měnových párů. Investoři však musí být opatrní, protože na trhu se pohybuje stále mnoho „investičních šmejdů“. Vzdělávání je základem účinné obrany.

„Vzdělávání je důležitým stavebním kamenem každého úspěchu. A v investičním světě to platí dvojnásob. O to více, když nyní je na realizaci investice rostoucí tlak v podobě zvyšující se inflace,“ říká Andrea Prchalová, projektová manažerka zodpovídající za vzdělávání v The Royal Capital Clubu, privátním investičním klubu. „Pozor si investoři musí dávat na podvodné obchodníky, kteří nabízejí širokou paletu falešných investic za nereálných podmínek vůči aktuálnímu trhu.“

 

Jaké jsou způsoby, schémata a postupy, které jsou nejčastěji používané podvodníky při lákání investorů?

 

Ponziho schéma - evergreen

Ponziho schéma je dnes již tradičním podvodem. Zprostředkovatelé investic, kteří fungují na principu takzvaného letadla, obchodují pro své klienty pouze fiktivně a zisky jim jsou vypláceny ne z reálného obchodování, ale z nově získaných vkladů od dalších klientů.

 

Scam

Jedná se o nelegální instalaci podvodného investičního programu na základě falešné nabídky akcií, s cílem dostat do počítače poškozeného program pro vzdálenou správu. Uživatel si program sám nainstaluje a také s příslibem velkého zisku většinou ze své elektronické peněženky potvrzuje transakce.

 

Spoofing – odcizení identity

V investičním světě podvodníci používají také takzvaný spoofing, tedy odcizení identity, kdy volají potenciální oběti z telefonního čísla, které opravdu patří nic netušícímu férovému obchodníkovi. IP spoofing je technika kyberútoku, která útočníkovi umožňuje získat neautorizovaný přístup k zařízení. Docílí toho tím, že se vydává za jinou IP adresu, než je jeho skutečná. Na základě toho se může útočník vydávat za seriózní instituci, jako je například banka.

 

Vishing

S výše použitou změněnou identitou může útočník přesvědčit klienta, aby své peníze převedl nebo vybral z vlastního účtu a následně vložil na jiný. Pachatelé při tom s napodobeným telefonním číslem infolinek bank se snaží pomocí nátlaku přesvědčit klienty, že hrozí nebezpečí jejich účtu. Pokusí se je přesvědčit, aby peníze převedli jinam. Pokud tak člověk učiní, zpravidla o peníze přijde.

 

 

 

 

Výhodné investice do kryptoměn a blockchainu

Stále je investiční prostor plný extra výhodných nabídek do nejrůznějších kryptoměn a blockchainů s vysokým garantovaným ziskem. Podvodníci se nebojí po vložení peněz, na které si poškození nezřídka berou i půjčky fiktivně informovat klienty o rostoucí hodnotě portfolia s cílem vymámit na nich ještě další dodatečnou investici, což se jim často daří.

 

 

Když se rozhodnete pro některou z forem investování, pak nejlepší cestou je, když investiční strategii dobře rozumíte. Určitě není vhodné, si vystačit s ujištěním, že se jedná o výhodnou investici, která bude zaručeně fungovat. „Zlatým pravidlem a správnou cestou vedle poctivého vzdělávání je také nevěřit nikomu, kdo příliš sebevědomě slibuje zázračně rychlý zisk ve výši desítek i více procent. Už to je v dnešním vysoce konkurenčním prostředí podezřelé,“ uzavírá Andrea Prchalová, která se v rámci platformy The Royal Education věnuje primárně vzdělávání investorů.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.