« Zpět

REGULATORNÍ SANDBOX JAKO INOVAČNÍ PROSTŘEDEK

| 7. dubna 2023 - 11:00 | Zprávy

V poslední době se často zmiňuje otázka potřeby zavedení regulatorního sandboxu. Tyto systémy umožňují přímé testovací prostředí pro inovativní finanční produkty, služby nebo obchodní modely podle konkrétního testovacího plánu, který obvykle zahrnuje jistou míru regulatorní shovívavosti v kombinaci s ochrannými opatřeními. Mnoho zemí světa podporující finanční inovace má již regulatorní sandboxy zavedené. Jde přibližně o dvacet zemí EU, ale i některé státy USA, Kanadu, Brazílii, Abu Dhabi, Singapur, Austrálii a jiné.

Chybějící existence regulatorního sandboxu může být v určitém smyslu vnímána jako omezování vstupu na trh a brzda inovací. Konkrétně, vstup na finanční trh je charakterizován vysokou profesionalizací odvětví a nedostatkem personálních zdrojů s potřebnou expertizou. Ano, existuje sice možnost vystudovat vysokou školu a specializovat se konkrétním směrem, ale teoretické znalosti nemohou nahradit praktické zkušenosti a znalosti fungování trhů či názor orgánu dohledu na určitou problematiku.
 
Z našeho pohledu proto zavedení regulatorního sandboxu má i určitou signální funkci, protože vůbec samotná existence takového systému přímo dokládá, že lokální prostředí je otevřené inovacím a podporuje je. 
 
Nejde jen o regulaci přívětivou pro inovace, ale o celkové nastavení podmínek vstupu na trh a výkonu činnosti. Kromě horší adaptace právního řádu na nově vznikající technologie, může dojít také ke snížení ochrany spotřebitele, protože zavádění nových technologií se netestuje na reálných příkladech či lokálních specifikách, se kterými jsou dohledové orgány seznámeny již v počáteční fázi, a celkově se zhoršuje efektivita orgánů dohledu, kterým pak chybí důležité reálné poznatky, které by z existence sandboxu mohly vytěžit sami pro sebe.
 
Podle zprávy OECD o "FinTech ekosystému v České republice" je zřetelný zájem o regulatorní sandbox se zaměřením na data, z řad FinTech a InsurTech společností. Většina oslovených respondentů v dotazníku OECD dále uvedla, že regulatorní sandbox v České republice by rozvoji FinTech sektoru prospěl. 
Pokud výše uvedené shrneme, pak společnosti z České republiky mají horší výchozí pozici. Může se tak stát, že technologická řešení budou vyvinutá v jiných státech a k nám budou opět jen importována. Sandbox není všelék, ale jistě přispívá k posílení právní jistoty, celkové bezpečnosti podnikatelského prostředí a vyšší konkurenceschopnosti.
 
O České Insurtech Asociaci
Česká Insurtech Asociace jejímž cílem je podpora a rozvoj oblasti InsurTech, sdružuje moderní technologické společnosti působící v pojišťovnictví a prosazuje jejich jednotné a společné zájmy. Mezi jejími členy jsou velké pojišťovny, samostatní zprostředkovatelé pojištění nebo malé start-upy. Témata, kterým se asociace věnuje, jsou zpřístupnění a sdílení dat, tzv. Open Insurance, dále pak témata jako Digitální Identita, Regulatorní sandbox, ESOP, a mnoho dalších.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.