« Zpět

POZOR: Kyberzločinci aktuálně lákají pod logem ČSOB k nákupu akcií

| 3. dubna 2023 - 10:00 | Zprávy

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických zločinců známých z loňské kampaně jako Volač
a Klikač. Statistiky kyberzločinů překonaly v roce 2022 podle Policie ČR všechny rekordy.
Aktuálně kyberzločinci zneužívají logo ČSOB, pod kterým lákají prostřednictvím videa na sociálních sítích k nákupu jejích akcií.

„Zneužití identity známé instituce je velmi častým nástrojem kybernetických podvodníků. Obdobně zneužívají značky energetických a dopravních společností či státních institucí. Cíl je ale stále totožný, a to vzbudit v lidech falešný pocit důvěry a donutit je kliknout na nebezpečných odkaz, tím se podvodníkům otevírají dveře k citlivým osobním údajům,“ říká Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Video, které se pod logem ČSOB objevilo na sociálních sítích je podle něj podvodné na první pohled. „Naše banka se na burze neobchoduje, neexistuje tedy žádný způsob, jak koupit její akcie.“ uvedl Petr Vosála.

Policie ČR registruje za loňský rok rekordní počty kyberzločinů. Počty okradených byly desítky tisíc a škody dosáhly stovek milionů korun. ČSOB a Policie ČR proto společně připravili preventivní kampaň s názvem Volač a Klikač, aby zvýšili povědomí o této problematice, varovali před kyberpodvodníky a ukázali na co si dát pozor. 

„Základní pravidla obrany jsou velmi jednoduchá. Nedůvěřujte přehnaně lákavým nabídkám. Vše si ověřujte, nesdělujte svá hesla či kódy a nepodléhejte nátlaku – emotivnímu ani časovému,vysvětluje Petr Vosála některá ze základních pravidel, jak se bránit kyberpodvodníkům.

Na video s novým typem podvodu zneužívajícím identitu ČSOB se můžete podívat ZDE.

Vše o Volačovi a Klikačovi si můžete připomenout ZDE.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.