« Zpět

Průzkum o situaci malého a středního podnikání v České republice - Malé a střední podniky se přehnanému optimismu brání

| 21. května 2014 - 14:49 | Zprávy | Podnikatelé

Výkonnost české ekonomiky se po delší době zlepšuje. Hrubý domácí produkt vzrostl v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 2,0 %. O jeho zvýšení se zasloužil zejména zpracovatelský průmysl a rostoucí tuzemské i zahraniční poptávky. Dlouho očekávané oživení zažívá i stavebnictví. Dobré zprávy rovněž přichází z evropských ekonomik, a to především z Německa, na které je česká ekonomika napojena nejvíce.

Oživení ekonomiky v uplynulých šesti měsících potvrzují už i české podniky. Přes to se však řada z nich přehnanému optimismu pro budoucí období brání. Potvrdily to výsledky pravidelného průzkumu Komorového barometru Hospodářské komory České republiky (HK ČR), který se od roku 2008 dvakrát ročně zaměřuje na stav malého a středního podnikání (MSP). Čeští MSP, z řad členů HK ČR, na konci měsíce března hodnotili 2. pololetí roku 2013 a predikovali výsledky svých aktivit pro aktuální období, tedy 1. pololetí roku 2014. Velmi pozitivní výsledky přinesl ukazatel hodnocení celkové ekonomické situace za minulé pololetí, jež se zlepšil, a to z 24,5 % na 34,8 %. Výhled podnikatelů na budoucí období se však nepatrně zhoršil. Podíl respondentů s pozitivním výhledem totiž poklesl z 35,7 % na 30,5 %. Společně s velkým počtem respondentů očekávajících neutrální vývoj lze konstatovat, že i když ke stabilizaci české ekonomiky dochází, přehnaný optimismus dle tuzemských firem stále ještě není na místě.
 
V rámci letošního březnového průzkumu odpovědělo 515 respondentů, kteří spadají do kategorie malých a středních podniků (SME), tj. mají méně než 250 zaměstnanců.
 
České podnikání má za sebou velmi náročné období, které se bohužel nedá počítat na měsíce, ale na roky. Je proto maximálně potěšující konečně sledovat růst vývoje české ekonomiky, který ostatně potvrzují i výsledky našeho průzkumu. Stejně jako naši členové se však ani my nehodláme oddávat přehnanému optimismu. Ještě zdaleka není vyhráno a opatrnost je proto na místě. Podnikatelé poučeni z minulosti stále vyčkávají. A právě to je ten moment, kdy je potřeba naší ekonomiku co nejdříve zafixovat a zajistit tak možnost plynulého růstu bez větších výkyvů. S velkými očekáváními proto sledujeme podporu podnikatelského prostředí a podněty k dalšímu nastartování hospodářského růstu ze strany vlády. Z dílčího úhlu pohledu bychom vyzdvihli výrobní sektor, který vykazuje stabilní a postupně zlepšující se výsledky, což vypovídá o dobré kondici českého průmyslu, který je neustále tažen exportem. Zlepšení v dílčí kategorii osobních služeb pak avizují, že se po dlouhé době začíná zlepšovat i domácí poptávka, z čehož by měli těžit zejména drobní podnikatelé. A roste i stavebnictví, u kterého se v našem průzkumu potvrzují budoucí optimistická očekávání, byť na sektor stavebnictví měla krize opravdu tvrdý dopad,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR.
 
Prognóza budoucího vývoje stagnuje
Počet podnikatelů, kteří odpověděli pozitivně na otázku, jaký očekávají celkový vývoj v prvním pololetí roku 2014, se oproti předchozímu průzkumu snížil, a to na 30,5 % z předchozích 35,7 %, což je snížení o přibližně 5 procentních bodů. Tento výsledek je ale stále jeden z nejlepších za poslední tři roky a je jasným důkazem toho, že podíl optimistických podniků je oproti předchozím rokům velmi vysoký. Nejlepšího výsledku bylo dosaženo v září 2008, kdy mělo pozitivní očekávání 42,2 % podniků. Nejhorších výsledků pak bylo dosaženo v únoru 2009, kdy svůj celkový vývoj vidělo optimisticky pouze 10,2 % podniků a na také na začátku roku 2012, kdy to bylo pouze 16,1 % podniků.
 
Podíl respondentů, kteří očekávají naopak zhoršení své celkové situace, se oproti září loňského roku téměř nezměnil. V prvním pololetí roku 2014 očekává svůj celkový vývoj negativně 21,7 % podnikatelů. V předchozím průzkumu pak na otázku ohledně očekávaného ekonomického vývoje odpovědělo negativně celých 21,0 %, podniků. Stejné očekávaní své ekonomické situace jako předchozím období pak v aktuálním průzkumu hlásí 47,8 % respondentů. Jde o podíl, který se v posledních letech drží na poměrně stabilní úrovni a oproti předchozímu průzkumu narost o více něž 4 procentní body, což je poměrně pozitivní.
 
 
 
Kompletní výsledky průzkumu společně s grafy naleznete ke stažení zde.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.