« Zpět

Poptávka po sudovém vínu vzrostla o 32 %, lidé dávají přednost ceně před kvalitou

| 15. dubna 2013 - 11:40 | Zprávy | Podnikatelé

Poptávka po sudových vínech stoupla v prvním kvartálu letošního roku o 32 % oproti stejnému období v roce 2012. Vyplývá to z aktuálních statistik vinařské společnosti Patria Kobylí. Tento vzrůstající trend je patrný zejména v případě gastronomických zákazníků. Podle odborníků je uvedený fakt důkazem, že lidé dávají v současnosti přednost nižší ceně vína na úkor jeho kvality.

 

Nárůst prodeje sudových vín vinařství Patria Kobylí v 1. čtvrtletí roku 2013 byl oproti 1. čtvrtletí loňského roku bezmála třetinový. Nejvyšší poptávka pak byla podle statistik zaznamenána v lednu, a to zejména ze strany restauračních zařízení a vinoték. Podle vinařů tak gastronomičtí zákazníci reagují na tendenci lidí šetřit finance. V důsledku toho volí variantu nákupu levnějšího sudového vína, přestože zde hrozí riziko jeho úmyslného znehodnocování a klamání spotřebitele.
 
„Aktuální trend šetření při výběru vína je patrný. Restaurace, vinotéky i firemní zákazníci dávají v poslední době přednost nákupu levného nepřívlastkového sudového vína namísto tradičního lahvového. Často si však neuvědomují, že sudové víno může být výrazně méně kvalitní. Navíc v jeho případě hrozí riziko znehodnocení, úmyslného ředění a jiného poškozování ze strany nepoctivého distributora nebo prodejce," upozornil Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které získalo v rámci prestižní březnové soutěže Salon vín ČR 2013 celkem 6 významných ocenění. „Potom může samozřejmě zákazníkům hrozit nejen újma finanční, ale i zdravotní. U zapečetěných vinných lahví však toto nebezpečí nehrozí," doplnil Lanžhotský s tím, že se tendence upřednostňovat cenu nad kvalitou mění v závislosti na ekonomické situaci spotřebitelů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.