« Zpět

Podnikatelé netuší, kolik platí za výběry z bankomatů

| 24. června 2014 - 9:56 | Zprávy | Podnikatelé

Téměř dvě třetiny malých a středních podnikatelů využívají pro své podnikání výběry hotovosti z bankomatů, ale pouze 9 % ví, jaké s tím jsou spojené poplatky, 19 % neví a zbylí si nejsou jistí. Vyplývá to z průzkumu, který pro Raiffeisenbank realizovala agentura STEM/MARK.

I přes to, že malí a střední podnikatelé vnímají bankovní poplatky jako problém, o zpoplatnění vlastních účtů se příliš nezajímají. Téměř čtvrtina z nich používá pro podnikání osobní účet, který k tomu není přizpůsoben a za který mnohdy zbytečně platí, a většina nezná výši poplatků, které jim banka strhává například za výběry z bankomatů nebo si výší poplatku nejsou jistí.
 
„Neznalost bankovních poplatků a rozsahu získaných služeb je často ke škodě podnikatelů, protože bankovní poplatky představují jednu z opomíjených oblastí, kde lze hledat prostor pro úspory,“ uvádí Bedřich Danda ze Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky.
 
Systémy poplatků za výběry z bankomatů bývají mnohdy složité. Zahrnují rozdílné sazby pro výběr z bankomatu vlastní banky, cizí banky a z bankomatu v zahraničí. Některé banky mají limit pro několik prvních výběrů zdarma a ten se většinou u vlastních a cizích bankomatů liší. Zahraniční výběry jsou povětšinou zpoplatněny fixním poplatkem, ke kterému se ještě přičítá určité procento vybírané částky. Není tedy překvapivé, že pouze 9 % všech malých podnikatelů zná podrobně výši svých poplatků za výběry z bankomatů, zatímco pětina z nich přiznává, že vůbec. Podrobnější dotazování navíc ukázalo, že z těch, kteří deklarovali znalost poplatků, jich je detailně znalo pouze 23 %.
 
Poukázal na to výzkum společnosti Raiffeisenbank, ze kterého vyplynulo, že tři pětiny malých podnikatelů si hotovost potřebnou pro podnikání vybírají z bankomatů. 65 % z nich tak činí pravidelně a to alespoň jedenkrát za měsíc. I výběry v cizině jsou poměrně časté. Využívá je více než čtvrtina z těch, kteří bankomaty využívají, a jsou to spíše podnikatelé z větších firem. Téměř každý třetí podnikatel využívající výběry z bankomatu přitom netuší, kolik je výběry stojí, dalších 55 % si není jistých a pouze 14 % ví, jaké poplatky platí. Mezi bankami jsou přitom velké rozdíly, podnikatelé mohou mít výběry z bankomatů po celém světě zdarma nebo také mohou zaplatit více než sto korun za jeden výběr.
 
Raiffeisenbank nabízí podnikatelské účty, v rámci kterých jsou výběry z vlastních, cizích a dokonce i zahraničních bankomatů zdarma. „Jsme si vědomi toho, že pro podnikatele je důležité, aby měli jasný přehled o výdajích. Proto u našeho Podnikatelského eKonta ŽIVNOST nabízíme v rámci jednoho paušálu všechny běžné bankovní služby bez omezení a limitů, včetně u podnikatelských účtů ojedinělého benefitu - výběru ze zahraničních bankomatů zdarma,“ vysvětluje produktový manažer Raiffeisenbank Jan Figlovský.
 
Výzkum exkluzivně pro Raiffeisenbank realizovala agentura STEM/MARK na přelomu ledna a února 2014. Osloveno bylo celkem 303 malých a středních podnikatelů a OSVČ s obratem do 2 500 000 Kč ročně. Prostřednictvím telefonických rozhovorů byli ve stejné míře osloveni podnikatelé z větších měst i menších obcí napříč celou ČR.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.