« Zpět

Malé a střední firmy chtějí investovat 371 miliard korun

| 6. května 2014 - 10:19 | Zprávy | Podnikatelé

Průměrná investice českých firem s méně než 250 zaměstnanci by měla v letošním roce dosáhnout 1 650 000 korun. Celkem chtějí malé a střední firmy (SME) do svého podnikání vložit 371 miliard korun. To je o 18 miliard korun více, než kolik firmy reálně investovaly v uplynulém roce. Ukázal to pravidelný mezinárodní průzkum „Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků“ realizovaný GE Capital EMEA, mateřskou společností GE Money Bank.

„Česká ekonomika začíná znovu růst a SME na to pružně reagují. Firmy investují hlavně proto, aby modernizovaly svoje výrobní kapacity. Stoupá nicméně počet podnikatelů, kteří již do modernizace výroby investovali a teď ji potřebují rozšířit, aby pokryli rostoucí poptávku po svém zboží,“ říká Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank. „Z výzkumu také vyplynulo, že firmy chtějí ke svým investicím využít zejména úvěrové nabídky některé z velkých bank. GE Money Bank nabízí firmám ve spolupráci s Evropským investičním fondem úvěr EU Investice. Získání úvěru je pro podnikatele mnohem jednodušší a finance mohou získat již 5 dní od podání žádosti,“ dodává Jan Novotný.
 
Investice jdou hlavně do výroby, zbývá ale i na nová auta
Největší objem investic plánují SME již tradičně vložit do modernizace a rozšíření výrobních kapacit - celkem by mělo jít o více než 187 miliard korun. Další oblastí, do které budou firmy investovat, je rozvoj a obnova firemního vozového parku - téměř 103 miliardy korun. Téměř 38 miliard korun plánují SME vložit do IT hardwaru, další investice potom půjdou i na lepší software a vybavení kanceláří.
 
Proč investovat? Efektivnější výroba a nové zakázky
Hlavními důvody k velkým investicím bývá obnova zastarávajícího vybavení (jako důvod k investicím ji uvádí 55 % podnikatelů), snaha zlepšit efektivitu a produktivitu výroby (52 %) či zvýšit kapacitu výroby tak, aby dokázala pokrýt nové zakázky (26 %). Část podniků (13 %) pak investuje proto, aby snížila své výrobní náklady. Dobrou zprávou je, že podle českých podnikatelů postupně odpadávají překážky, které jim bránily v plánování nových investic. Největší bariérou zůstává nejisté ekonomické prostředí, které vnímá téměř třetina podnikatelů, 17 % českých SME však žádné překážky k investicím nepociťuje.
 
Investice v západní Evropě zůstávají stabilní, na východě rostou
Průzkum srovnával chuť k investicím na sedmi Evropských trzích. Zatímco italské a německé podniky jsou oproti loňsku v plánování investic na příštích 12 měsíců o něco obezřetnější, britské a francouzské podniky se naopak nadechují k novým investicím. Celkový objem plánovaných investic v Německu, Itálii, Francii a Velké Británii dosahuje 356 miliard eur, tedy obdobně, jako před rokem (364 miliard eur). Růst plánovaných investic chystají malé a střední podniky v Maďarsku (vloni 7 miliard eur, letos 10 mld. eur) a v Polsku (vloni 24 mld. eur, letos 31 mld. eur).
 
Důvěra ve velké banky je tradičně vysoká
Tři ze čtyř českých podniků s méně než 250 zaměstnanci, které hledají finance pro nové investice, jsou připraveny využít nabídky některé z velkých bank. Stoupá také zájem o finance ze státních či evropských fondů, které by pro další rozvoj rádo využilo 71 %SME. Třetina z nich pak chce plánované investice pokrýt z vlastního firemního kapitálu.
 
Plánované investice SME v roce 2014 (v bilionech Kč)
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.