« Zpět

Hospodářská komora odmítá požadavky odborářů

| 8. září 2016 - 14:56 | Zprávy | Podnikatelé

I když zaměstnavatelé zvyšují mzdy, odboráři jsou nespokojeni a požadují další opatření.

Před rokem odboráři dramaticky zahajovali kampaň Konec levné práce, a už tehdy Hospodářská komora ČR odbory upozorňovala, že zaměstnavatelé svým zaměstnancům mzdy zvyšují. To potvrdila i anketa mezi členy Hospodářské komory ČR, která se uskutečnila loni v srpnu. Už z této ankety vyplynulo, že velké množství podnikatelů zvýšilo nebo plánuje zvýšit mzdy svým zaměstnancům mezi 3 až 5 procenty, což se stalo, jak potvrzují statistiky ČSÚ. Průměrná mzda v ČR stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 1019 korun, tedy o 3,9 procenta, a to na 27.297 Kč. Za celé pololetí dosáhla průměrná mzda 26.898 korun, což je o 4,2 procenta více než loni. Letošní růst reálné výše mzdy za pololetí i druhé čtvrtletí je dokonce nejvýraznější za posledních 9 let.

„Nerozumím tomu, proč se odboráři vlamují do otevřených dveří. Podnikatelé mzdy zvyšují.“ říká prezident Hospodářské komory, Vladimír Dlouhý. Hospodářská komora je přesvědčena, že růst mezd o 3 až 5 procent je tempo, které by zaměstnavatelé mohli zvládnout a je proto podle ní zbytečné dělat dramatické mítinky a nátlakové akce.

„V čem ale má Hospodářská komora ČR a ČMKOS zásadní filozofický rozpor, je přístup k novele zákoníku práce. Její podoba neprospěje zaměstnavatelům a ani zaměstnancům obzvlášť, pokud dnes odboráři avízují, že ji chtějí ve Sněmovně rozšiřovat dalšími nápady typu – uznat právo odborové organizace na zápis svého sídla do veřejného rejstříku podle sídla zaměstnavatele nebo zvyšovat výši odstupného při ukončení pracovního poměru. Jestli odboráři dnes na svém mítinku avízovali, že Hospodářská komora ČR bude ve sněmovně dělat vše pro to, aby novela nebyla přijata, tak můžeme odboráře ujistit, že to tak bude a že jsme připraveni se s odboráři na půdě Poslanecké sněmovny utkat a přesvědčit poslance o legitimitě našich požadavků.“ dodává Dlouhý.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.