« Zpět

Experti z České spořitelny podporují podnikatelské záměry sociálních podnikatelů

| 6. března 2013 - 12:39 | Zprávy | Podnikatelé

Česká spořitelna ve spolupráci s Nadací VIA odstartovaly Akademii České spořitelny v září roku 2012. Cílem projektu je poradit sociálním podnikům a neziskovým organizacím jak efektivně a sociálně podnikat. Klára Gajdušková, ředitelka firemní komunikace České spořitelny, předsedkyně správní rady Nadace ČS a členka správní rady Nadace Depositum Bonum, vysvětluje: „Naší vizí je usnadnit sociálním podnikům cestu od nápadu až po úspěšný zaběhnutý podnik. Na vzdělávacích seminářích radíme těm, kteří sociálně podnikají, jak to dělat ještě efektivněji, ale i těm, kteří o tom zatím jen uvažují. Dozvědí se zde, jak svůj projekt naplánovat, řídit, jak získat potřebné finance, apod. Těm, kteří projekt již realizují, nabízíme možnost získat speciální úvěr."

 

  • Česká spořitelna a Nadace VIA ve středu 27. února uspořádaly již 4. vzdělávací seminář cyklu Akademie České spořitelny na rozvoj sociálního podnikání
  • Semináře se zúčastnilo 15 zástupců 14 sociálních podniků a neziskových organizací z celé České republiky,
  • Hlavním tématem 4. semináře bylo financování sociálního podnikání – účastníci se dozvěděli, jak sestavit vlastní business plán a jak požádat o úvěr, příp. o speciální sociální úvěr, který Česká spořitelna nabízí jako první banka v České republice
  • Cílem Akademie České spořitelny je podpořit rozvoj sociálního podnikání prostřednictvím sdílení odborného know-how ziskového sektoru se zástupci sociálních podniků a neziskových organizací
„Tato setkání jsou příležitostí pro výměnu zkušeností mezi dvěma světy, které vedou společný dialog jen velmi zřídka. Postupně se však ukazuje, že zástupci neziskového sektoru i lidé z velké firmy, kteří jsou zvyklí na každodenní tvrdé podnikatelské prostředí, si toho navzájem mají hodně co předat,“ shrnul čtvrtý seminář Štěpán Zelinger z Nadace VIA.
 
Česká spořitelna věří, že sociálním podnikatelům nejlépe pomůže právě sdílením svého odborného know-how a nabídkou sociálních úvěrů, jejichž využití banka testuje v pilotním režimu od jara minulého roku. Největší výhodou financování sociálních podniků je potom individuální přístup a flexibilní podmínky splácení úvěru vycházející z potřeb sociálního podniku. Během seminářů se tak banka snaží účastníkům přiblížit pohled z druhé strany – ze strany finanční instituce. Tento pohled se sice někdy může zdát jako příliš přísný, odborníci na úvěry však vysvětlují, že jejich opatrnost vychází ze statistik a zkušeností a před přílišným rizikem chrání obě strany.
 
Během prvních seminářů se účastníci důkladně seznámili s plánováním a řízením projektu, tento týden bylo na řadě financování jejich podnikatelských záměrů. „Jsou-li sociální podniky plně závislé na dotacích či sponzorských darech, musí být připravené na fázi, kdy tato časově omezená podpora skončí. Dotace mohou pomoci dostat se k vytyčenému cíli rychleji, nemohou však být faktorem, na kterých vše stojí a padá,“ zdůraznil Radim Hošek, ředitel odboru úvěrová rizika v ČS, který v bance posuzuje žádosti klientů o podnikatelské úvěry. „Jsou-li podniky schopné vydělat si na svou činnost vlastními aktivitami, dodá jim to nejen větší jistotu a stabilitu, ale také nezávislost a volné prostředky pro vlastní rozvoj,“ vysvětlil Hošek. Na semináři promluvil o nejčastějších chybách, kterých se neúspěšní žadatelé o úvěr dopouští.    
 
Josef Laurenčík, specialista rozvoje obchodu ČS, účastníky detailně provedl procesem sestavení business plánu, který pomůže zavčas odhalit možná rizika a nedostatky podnikatelského záměru: „Pravidla pro sestavení business plánu platí pro všechny stejně, pro velké firmy i pro sociální podniky. Všichni musíme umět náš projekt prodat potenciálnímu investorovi, a musíme proto být připraveni odpovědět na všechny důležité otázky,“ řekl Laurenčík.
 
Česlav Škvařil, vedoucí terapeutické dílny EIKÓN, který se Akademie České spořitelny účastní pravidelně, seriál zhodnotil takto: „Těší mě, že se skutečně podařilo navázat dialog mezi světem velkých firem a naším alternativním světem. Oceňuji, že semináře nejsou vedeny formou strohé přednášky a líbí se mi, že lektoři neváhají používat interaktivní prvky i hry.“
 
Semináře se zúčastnili zástupci čtrnácti sociálních podniků z celé České republiky. Nejdelší cestu měly účastnice z Karviné zastupující AVE, o.s., které zamýšlí založit kavárnu, která bude zaměstnávat děti vycházející z dětských domovů. Jaroslav Prouza z občanského sdružení Malý princ na seminář přijel z Úpice: „Uvažuji o úvěru na zakoupení bývalé továrny, ve které momentálně poskytujeme sociální služby osobám se zdravotním postižením.“ Malý princ poskytuje chráněná pracovní místa osobám s různým handicapem, nejčastěji se jedná o pomoc v prádelně, žehlení nebo o drobné stavební práce.
 
Všichni účastníci měli za úkol na seminář přijít s vlastní žádostí o sociální úvěr. Během semináře byl prostor tyto žádosti s odborníky konzultovat. „Už teď je mi jasné, že úkol jsem vypracoval nedostatečně, proto si pečlivě píšu poznámky, abych doma věděl, jak všechny parametry správně kvantifikovat, a aby moje žádost tak měla šanci na úspěch,“ směje se Prouza.
 
Na semináři také vystoupila Jitka Jirsová s prezentací sociálního podniku Bistro u dvou přátel, který od minulého roku úspěšně funguje v centru Hradce Králové i díky sociálnímu úvěru od České spořitelny. Kromě občerstvení podnik zajišťuje také catering a donášku svačin do firem i škol. Bistro navíc zaměstnává sedm osob s lehkým postižením. „Lidé se k nám vrací zejména kvůli příjemné obsluze. Nejsme možná nejrychlejší, ale jsme milí a lidem u nás chutná,“ uvádí Jirsová.   
 
Sociální podniky prospívají společnosti a životnímu prostředí. Mnohé navíc ještě zaměstnávají lidi znevýhodněné na pracovním trhu, a přispívají tak k jejich integraci do společnosti. Jejich jiný pohled na podnikání a motivace být společensky prospěšní plodí pestrou nabídku netradičních produktů a služeb a obohacuje svět kolem nás.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.