« Zpět

Dlouhodobé úsilí Hospodářské komory o zvýšení limitů pro výdajové paušály bylo dnes úspěšně podpisem prezidenta

| 21. března 2019 - 8:44 | Zprávy | Podnikatelé

Díky iniciativě Hospodářské komory se živnostníkům od příštího zdaňovacího období vrací původní výše limitu pro uplatnění výdajových paušálů na 2 miliony korun ročně. Zákon, který je součástí daňového balíčku, podepsal prezident republiky Miloš Zeman.

Limit byl v závěru minulého volebního období bez konzultace s podnikatelskou veřejností snížen na jeden milion korun a zejména živnostníky a další drobné podnikatele tento krok výrazně zatížil. Aby se iniciativě k opětovnému navýšení limitů otevřela cesta, Hospodářská komora intervenovala u poslanců napříč politickými stranami.

Na doporučení sněmovního rozpočtového výboru a Hospodářské komory poslanci podpořili pozměňovací návrh ODS na zvýšení limitů pro využití výdajových paušálů již na konci loňského roku. Příznivou zprávou je navíc to, že obnovený 2milionový výdajový limit budou moci poplatníci využít pro všechny příjmy dosahované již od počátku letošního roku.

„Hospodářská komora dlouhodobě upozorňovala, že uplatňování paušálních výdajů procentem z příjmů stát zavedl, aby drobným podnikatelům ulevil od administrativy a že se jedná o nejjednodušší způsob, jak uplatnit výdaje v daňovém přiznání. Je nepochybně dobrou zprávou, že i díky Komoře opět zvítězil zdravý rozum,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Předloni schválená novela snižující limity pro paušály se v minulém volebním období stala podle Komory jedním z řady kroků, které směřovaly k omezování a nežádoucí regulaci drobného podnikání v ČR. Uplatňování výdajových paušálů podnikateli je přitom výhodné i pro stát, zjednodušuje totiž správu daně z příjmů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.