« Zpět

České firmy se účastní veletrhu v Pakistánu

| 25. února 2015 - 11:49 | Zprávy | Podnikatelé

Podnikatelská delegace Hospodářské komory České republiky (HK ČR) míří na mezinárodní veletrh Expo Karáčí 2015. Jedná se v pořadí o druhou podnikatelskou misi, kterou HK ČR tento týden ve dnech 24. února - 1. března vypravuje. Jedním z hlavních cílů cesty českých podnikatelů do Pákistánu je připravit prostor pro další uvažované cesty českých vládních a ústavních činitelů do tohoto teritoria v příštích letech za doprovodu podnikatelských delegací.

Delegace, kterou vede viceprezident HK ČR pro zahraniční vztahy a export Bořivoj Minář, se skládá z 13 členů a tvoří ji firmy zabývající se vývozem a dovozem textilu a textilních strojů. Nechybí ani zástupci energetického průmyslu, potravinářství a Strojírenského zkušebního ústavu a.s. „Jižní Asie patří v současné době k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících teritorií světa. Konkrétně Pákistán se řadí mezi 11 zemí, které mají potenciál stát se společně se státy BRICs nejsilnějšími ekonomikami 21. století,“ říká Bořivoj Minář.
 
Pákistán je semiindustriální stát jehož hlavní ekonomická odvětví zahrnují textilní průmysl a zemědělství, ostatně i tomu je přizpůsobeno složení delegace. Země si pro loňský a letošní rok vytyčila dosáhnutí růstu HDP ve výši 5 %, s výhledem 6 % v roce 2016 a 7 % v roce 2017. „Připravované ekonomické změny, pod vedením premiéra Nawaze SAHRIFA, by měly přinést ekonomickou konsolidaci a očekávanou podporu průmyslu. Nová vláda vyhlásila novou energetickou politiku, která má za cíl provést v nadcházejících 5 letech kompletní restrukturalizaci energetického sektoru a privatizaci průmyslových a energetických firem. I proto věříme, že v případě politické stability zde české firmy mohou uspět,“ dodává Minář.
 
Na programu mise je nejen účast na 9. ročníku mezinárodního veletrhu Expo Karáčí 2015, ale i přijetí podnikatelů prezidentem Federace pákistánských obchodních a průmyslových komor, se kterou HK ČR podepsala memorandum o spolupráci v roce 2007. V plánu jsou i jednání s pákistánskými protějšky na Obchodní komoře v Karáčí anebo setkání se zástupci ministerstva hospodářství a honorárním konzulem.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.