« Zpět

České firmy se představí svým marockým protějškům

| 19. února 2015 - 12:08 | Zprávy | Podnikatelé

Desítka českých firem z oblasti potravinářství, zemědělství, logistiky a finančnictví se již tento týden představí v Maroku. Stane se tak při příležitosti další podnikatelské mise organizované Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR), která ve dnech 18. – 22. února 2015 doprovází předsedu Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha na jeho oficiální návštěvě Marockého království.

Podnikatelskou delegaci HK ČR vede její viceprezident Bořivoj Minář. „Maroko patří v současnosti v rámci zemí severní Afriky k nejzajímavějším a nejstabilnějším obchodním partnerům. Navíc je relativně nejméně zasaženo politickými turbulencemi v rámci tzv. Arabského jara. Jedná se o zájmovou zemi českého exportu a tradičního, stále důležitějšího obchodního partnera v regionu, v němž s ohledem na rostoucí domácí ekonomiku, rozvoj domácí poptávky, veřejných investic a sektoru služeb vidíme potenciál do budoucna,“ řekl před odletem Minář. Marocká ekonomika je založena na otevřenosti, liberalizaci, rozsáhlých investicích a strukturálních reformách. V posledních letech navíc zaznamenala hospodářský růst – v roce 2014 ve výši 3,2 % HDP. „Jedná se o zemi, která si velmi úspěšně buduje svou pozici vstupní brány do subsaharské Afriky, a která podporuje obchodní vztahy se subsaharskými zeměmi. České firmy by tak z našeho pohledu mohly při navázání spolupráce s významnými marockými firmami využít jejich kontaktů ne jenom na marockém trhu, ale i v subsaharské Africe, a tím tak významně zvýšit odbytové možnosti,“ dodal Minář. 
 
V průběhu mise budou vedena jednání v 5 městech – Rabatu, Casablance, Marrákeši, Taroudantu a Agadiru. Firmy budou mít možnost jednat s ministrem energetiky Abdelkadarem Amarem, ministrem zemědělství Azizem Akhannouchem a ministrem zdravotnictví Houcine El Ouardim. Na programu mise jsou i jednání s Obchodní komorou města Rabat anebo Česko-marocké podnikatelské fórum organizované Svazem marockých podnikatelů ve spolupráci s HK ČR, kanceláří CzechTrade v Casablance a Velvyslanectvím ČR v Rabatu. Podnikatelé se v rámci mise setkají s walim (guvernérem) regionu Souss-Massa-Draa Mohamedem El Yazidem Zellou.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.