« Zpět

České firmy objevují trh Tanzanie po boku HK ČR

| 14. července 2014 - 11:05 | Zprávy | Podnikatelé

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala ve dnech 27. června – 2. července ve spolupráci s českým zastupitelským úřadem v Addis Ababě podnikatelskou misi do Dar es Salaamu, hlavního města Tanzanie. Jednalo se o historicky první misi českých firem do tohoto teritoria, a to při příležitosti týdenního mezinárodního veletrhu Dar es Salaam International Trade Fair.

Celkem dvanáct zástupců českých podniků reprezentujících energetický sektor, strojírenství, textilní nebo letecký průmysl se mělo možnost prezentovat v rámci českého stánku, který firmám poskytl tanzanský partner Tanzania House of Business. Při příležitosti veletrhu firmy navázaly prvotní kontakty. Vzhledem k přítomnosti zástupců tanzanské partnerské organizace HK ČR jsou však po celou dobu konání veletrhu (který v těchto dnech stále ještě probíhá) tyto kontakty rozvíjeny a českým firmám průběžně předávány.
 
Na programu podnikatelské mise organizované HK ČR bylo i první tanzansko – české podnikatelské fórum, o které byl mezi tanzanskými firmami obrovský zájem. Fórum zahájil John Chagama, předseda Tanzania House of Business a za českou stranu Pavel Řezáč, ředitel odboru afrických zemí Ministerstva zahraničních věcí ČR. Jako speciální host vystoupila Mary Nagu tanzanská ministryně pro investice, která v úvodu své řeči řekla: „Dnešním dnem zahajujeme nový začátek našich obchodních vztahů. Přicházíte v pravou chvíli, tanzanská vláda vytvořila nové podmínky pro zahraniční investory, vznikly nové ekonomické zóny. Tanzanie je trh se 45 miliony obyvatel a s obrovským potenciálem. Poznejte naši krásnou zemi a předejte její vzkaz svým obchodním přátelům v České republice.“ Firmy v průběhu fóra ocenily představení Tanzania Investment Center, při příležitosti kterého byly zdůrazněny základní předpoklady proč investovat v Tanzanii. Zmíněna byla výrazná politická stabilita země, výhodná geografická poloha, daňová zvýhodnění, atraktivní fiskální režim, uzákoněná ochrana investic, a to společně s výbornou spoluprácí s místními bankami a silnou podporou státních institucí.
 
Mezi českými a tanzanskými firmami proběhlo několik jednání. „Jednali jsme s důlní společností, která má projekt na rozšíření uhelného dolu a tudíž na výrazné navýšení těžby. Naše firma se zde bude ucházet o dodávky těžebních strojů,“ sdělil za firmu Vítkovice Gearworks a.s. Jindřich Samuhel. Do stejného projektu by se ráda zapojila i firma Austin Detonator s.r.o., a to s dodávkou průmyslových rozbušek.
 
Tradičním exportérem do afrických zemí je pak firma VEBA, textilní závody a.s., která byla dalším z účastníků mise HK ČR. „Naše firma již dlouhodobě dodává své látky na trh západní Afriky. V Tanzanii jsme nyní poprvé. Z marketingového hlediska je seznámení se s tímto trhem pro nás velkým přínosem. Získali jsme nové kontakty a nové informace. Jsme velmi rádi, že se můžeme takových cest díky Hospodářské komoře účastnit, neboť by pro nás bylo velmi složité zajišťovat si zde veškerá setkání a přijetí na odpovídajících úrovních,“ zmínil produktový manažer společnosti VEBA, textilní závody a.s. Miloslav Zelený.
 
Firma ZKL Bearings CZ a.s. pro změnu jednala s tanzanskou firmou, která má zájem o dodávky ložisek do místních železnic: „V dalších týdnech uvidíme, jak se potencionální spolupráce rozvine, jsme však v tomto směru optimisté,“ uvedla vedoucí exportu společnosti Jana Pařízková. Firma B.G.M. export a.s. zastoupená obchodní ředitelkou Dagmar Červinkovou také potvrdila zájem tanzanských partnerů o české dodávky: „Jednala jsem s několika potencionálními partnery, kteří projevili zájem o dodávky našich minimlékáren a zařízení na lisování olejnatých semen.“
 
Za 2 týdny přijede do České republiky tanzanský ministr průmyslu a dopravy, který má již dohodnuty schůzky u významných energetických firem. Tato mise byla prvním významným krokem ke vzájemnému oživení ekonomických vztahů. Dle slov pana Michala Minčeva, zástupce ředitele odboru mnohostranných ekonomických vztahů Ministerstva zahraničních věcí, je náš vzájemný potenciál málo využitý a řekl: „Z Tanzanie si přinášíme domácí úkol, a to zaměřit se na rozšíření spektra naší vzájemné obchodní výměny.“
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.